ΑΡΩΜΑ

Τα αρώματα που ξεχωρίζουμε (αυτό το μήνα) #how2

Kάθε άρωμα κρύβει μέσα του μια ολόκληρη ιστορία και λίγες σταγόνες του μπορούν να αποκαλύψουν χαρακτηριστικά και επιθυμίες. Όλες μας ξέρουμε ότι μυρίζοντας ένα άρωμα λειτουργούμε ασυνείδητα, ενώ ψυχολόγοι σ' όλο τον κόσμο επιμένουν ότι ένα άρωμα μπορεί να σου αλλάξει τελείως τη διάθεση.

Από την Έφη Ανέστη και τη Χριστίνα Θεοδωροπούλου

Όπως και να’χει τα αρώματα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ξέρεις ότι το πως σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι εξαρτάται από το άρωμα που αναδίδεις;

Έφη

“Οι μυρωδιές είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τη μνήμη μου. Kαι τα αρώματα είναι για μένα κάτι σαν μαγικά ελιξίρια. Όλα, μα όλα στη ζωή μου έχουν ένα άρωμα δίπλα τους. Μια μυρωδιά είναι πιο δυνατή κι από μια εικόνα. Όταν ταξιδεύω παίρνω μαζί μου πάντα ένα άρωμα που θα μου θυμίζει (για πάντα μετά) αυτό το ταξίδι. Τα καλοκαίρια μου είναι γεμάτα από καρύδα. Οι χειμώνες μου έχουν μπαχάρια. Οι ανοιξιάτικες μέρες μου έχουν σίγουρα λουλούδια (γιασεμιά και τριαντάφυλλα) και φρούτα (πορτοκάλια, μανταρίνια). Οι στιγμές μου στη δουλειά θέλω να μυρίζουν φρεσκάδα και τόνωση (κληματαριά και περγαμόντπο). Τα γουικέντ μου “φορούν” πάντα, μα πάντα εσάνς με πούδρα.

Να εδώ, το DKNY, Be Tempted, Eau So Blush είναι το άρωμα για άμεση αναζωογόνηση. Συνδυάζει φανταστικά ροζ γκρέιπφρουτ με μανώλια και φραγκοστάφυλλο, ενώ το ξεχωρίζω και για το πορτοκάλι του. Νομίζω ότι είναι για σένα που θες να τον κάνεις να λιώσει από το ρομαντισμό σου. Στο μεταξύ, λίγο η παιχνιδιάρα παιώνια, λίγο το αισθησιακό γιασεμί, που περιέχει στην καρδιά του, είναι ένα υ π έ ρ ο χ ο άρωμα, που του βάζεις κι ένα must-have για πιο σέξι ραντεβού.

Για πιο δημιουργικά πρωινά, που να χουν μια φρεσκάδα κι έναν αισθησιασμό μαζί βάζω στην άκρη ως αγαπημένο το ιδιαίτερο Etat Liblre D’Orange, Like This. Το βρήκα στην Boutique King George Perfumes and more (στην Πλατεία Συντάγματος, δίπλα στην είσοδο του ξενοδοχείου) κι είναι μια αλλιώτικη εσάνς, που συνδυάζει φανταστικά τζίντζερ, μανταρίνι, τριαντάφυλλο και κολοκύθα(!). 

A post shared by diptyque (@diptyque) on

Κι έφτασε η ώρα της  ξεγνοιασιάς. Αυτής της στιγμής που θέλω να πάρω το ποδήλατό μου και να φύγω στην παραλία. Να με πάρει ο ύπνος αγκαλιά μ’ ένα βιβλίο και κανένα στρες να μην κοντράρει τα όνειρά μου. Να απολαύσω ένα υποβρύχιο βανίλια και να περπατήσω ξυπόλυτη στην άμμο. Κι αυτή τη στιγμή που νιώθω πιο ανάλαφρη ή που θέλω να αισθανθώ έτσι, βάζω ένα ψιτ από το Diptyque, L’Ombre Dans L’Eau. Με φραγκοστάφυλλο, κασσία, περγαμόντο και φύλλα κληματαριάς. Στο προτείνω αν θες να φύγεις για αλλού (στα αλήθεια)”…

Χριστίνα

”Η Margot Robbie έχει δηλώσει ότι ένα άρωμα τη βοηθάει να μπει πιο εύκολα στο ρόλο που καλείται κάθε φορά να παίξει. Προφανώς, δεν πρόκειται για κάποια αναγνωρισμένη τεχνική των ηθοποιών, ωστόσο έχει μεγάλη βάση, η οποία εξηγείται επιστημονικά. Οι μυρωδιές μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη και συνδέονται με ανθρώπους, συναισθήματα, γεγονότα και καταστάσεις, τα οποία ανασύρονται όταν ξαναμυρίσεις τα αντίστοιχα αρώματα. Κάπως έτσι λειτουργεί και σε μένα το άρωμα. Έχω συνδέσει εμπειρίες με συγκεκριμένες μυρωδιές. Όταν αυτές συλλαμβάνονται από το οσφρητικό μου ραντάρ μου γεννούν ή καλύτερα μου ανασύρουν τα ανάλογα συναισθήματα. Έτσι, αυτή την εποχή, στην αρχή της άνοιξης αυτό που ψάχνω από το άρωμά μου είναι ένα μία ζεστασιά και μία φρεσκάδα ταυτόχρονα. Το δικό μου αρωματικό τρίπτυχο για αυτή την εποχή περιλαμβάνει κάτι κλασσικό, κάτι φρέσκο και κάτι οικείο.

 

Ένα κλασσικό άρωμα που με κρατάει πάντα στη βάση μου και με κάνει να αισθάνομαι ασφάλεια, όπως το Coco Mademoiselle της Chanel. Έχει την κομψότητα και την καθαρότητα, όπως την αντιλαμβάνομαι από ένα λευκό λουλούδι.

 

Εδώ το περγαμόντο με το γκρέιπφρουτ παντρεύονται με το γιασεμί και μαζί με λίγη βανίλια και white musk προσφέρουν την απόλυτη κοριτσίτικη και ταυτόχρονα πολυτελή μυρωδιά.

Το νέο άρωμα του Philippe Starck, Peau de Soie μου φτιάχνει τη διάθεση το πρωί και μπορώ να ψεκάζομαι όλη μέρα, καθώς οι ποσότητες πούδρας που απελευθερώνει διεγείρουν τα θετικά μου συναισθήματα και μόνο.

 

Σε αυτό το μπουκάλι παίζεται ένα παιχνίδι αποπλάνησης, όπου σύγχρονες πρώτες ύλες προσπαθούν να βρουν ισορροπίαμε ξυώδεις νότες κι όλα αυτά με το περιτύλιγμα της θηλυκότητας.

Το Aromatics in Black αποτελεί τον προσωπικό μου αρωματικό έρωτα. Το μύρισα κατά λάθος 2  χρόνια σε ένα δοκιμαστικό μπουκαλάκι και το έψαξα παντού. Όταν τελικά ήρθε στα χέρια μου έπαθα εμμονή για μερικούς μήνες και τώρα το έχω πάντα στην τσάντα μου για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Είναι, η αναθεωρημένη εκδοχή του θρυλικού Elixir της Clinique που σίγουρα θα έχεις μυρίσει στη μαμά σου ή τη θεία σου.

Μεθυστικές νότες από δαμάσκηνο, περγαμόντο και εξωτικά φρούτα δημιουργούν ένα αισθησιακό μπουκέτο που παίρνει πιο τρυφερή διάσταση με το νερολί και το γιασεμί που μπλέκονται περίτεχνα.

Οι εικόνες που συνοδεύουν τα αρώματα είναι μία προσπάθεια για να σου δώσω να καταλάβεις οσο το δυνατόν καλύτερα τον τρόπο που λειτουργεί το άρωμα σε σχέση με τη διάθεσή μου. Η φρεσκάδα της λεβάντας, μαζί με τη γλυκύτητα των macarrons και την αγνότητα του καθαρού λευκού συνθέτουν το δικό μου αρωματικό οπλοστάσιο.”