ΑΚΜΗ

Έβγαλες σπυράκι; 4 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις

Έτσι ξαφνικά. Κάπως έτσι ξεκινούν οι περισσότερες ιστορίες με σπυράκια που κάνουν την εμφάνισή τους στο πρόσωπό μας χωρίς καμία προειδοποίηση. Και όχι, φίλη μου, σε αυτή την περίπτωση δε φοβόμαστε να μην τα χάσουμε, κατά το γνωστό άσμα. Το αντίθετο, μάλιστα. Θέλουμε να εξαφανιστούν σε χρόνο dt (πράγμα δύσκολο, οφείλω να σου πω από την εμπειρία μου). Εστιάζουμε στα 4 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις- κάνουμε όταν σημάνει «σπυράκι alert». Όλα όσα δεν πρέπει να κάνεις.

1. Να ακουμπάς το πρόσωπό σου συνέχεια

Το ξέρω, γίνεται σχεδόν μηχανικά. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάς πως ακουμπώντας συνέχεια το πρόσωπό σου και συγκεκριμένα την περιοχή που έχει εμφανιστεί το σπυράκι είναι πολύ πιθανόν να μεταφέρεις παραπάνω μικρόβια, που ίσως εντείνουν το πρόβλημα.

2. Να τα σπας

Μπορεί με το να «σπας» ένα σπυράκι να πιστεύεις πως εξαφανίζεται, όμως ΟΧΙ, αγαπητή μου. Το αντίθετο μάλιστα. Όπως υποστηρίζουν πολλοί δερματολόγοι, η κίνηση αυτή μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση περαιτέρω μόλυνσης στο πρόσωπό σου, φλεγμονής, αφήνοντας ακόμη και ουλές.

3. Να δείχνεις υπερβάλλοντα ζήλο στην περιποίηση της επιδερμίδας σου

Απολέπιση- Καθαρισμός – Ενυδάτωση. Ναι στην τυπικότητα, όχι στον υπερβάλλοντα ζήλο, μιας και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προκαλέσεις ερεθισμό (ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα), αύξηση στην παραγωγή σμήγματος, ακόμη και φράξιμο των πόρων.

4. Να απλώνεις στο πρόσωπό σου τα πάντα όλα

Ναι, μπορεί να θέλεις να απαλλαγείς χθες κιόλας από το ενοχλητικό σπυράκι, αλλά τα γιατροσόφια της γιαγιάς ή η κρέμα που χρησιμοποιεί η καλύτερή σου φίλη σε ανάλογες περιπτώσεις, δε σημαίνουν ασφαλή και σίγουρη λύση, ιδιαίτερα όταν βλέπεις πως το σπυράκι επιμένει. Φρόντισε να χρησιμοποιείς λοιπόν ειδικά προϊόντα (aka λοσιόν, κρέμες, serum κλπ) για τέτοιες περιπτώσεις στη σωστή ποσότητα (η μεγάλη ποσότητα μπορεί να επιφέρει ξηρότητα). Φυσικά, σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις πρόβλημα ακμής, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου.