CELEBRITIES

H Bjork μοιράζεται λεπτομέρειες της σεξουαλικής παρενόχλησης που δέχτηκε από τον Lars Von Trier

Παρόλο που γνώριζα ήδη ότι ο Lars von Trier δεν ήταν και ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου, οι κατηγορίες της Bjork ήρθαν να τον γκρεμίσουν λίγο ακόμα μέσα μου.

Η τραγουδίστρια συνεργάστηκε με τον Trier για την ταινία “Dancer in the Dark”, το 2000, και μέσα σε όλο το κλίμα του σκανδάλου με τον Harvey Weinstein, έκανε μια ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook, στην οποία αναφέρεται σε έναν Δανό σκηνοθέτη που την παρενοχλούσε σεξουαλικά όταν είχαν συνεργαστεί. Το θέμα είναι ότι ο Lars von Trier είναι ο μόνος Δανός σκηνοθέτης με τον οποίο έχει συνεργαστεί η Bjork. Ουπς.

Με ενέπνευσαν όλες αυτές οι γυναίκες που μιλούν δημόσια, ώστε να πω κι εγώ την εμπειρία μου με έναν Δανό σκηνοθέτη. Κατάγομαι από μια χώρα η οποία βρίσκεται πιο κοντά απ’ όλες στην ισότητα των φύλων και εκείνη την περίοδο ήμουν σε θέση ισχύος στη βιομηχανία της μουσικής και είχα κερδίσει με κόπο την ανεξαρτησία μου. Ήταν ξεκάθαρο για μένα όταν μπήκα στο επάγγελμα της ηθοποιού, ότι η ταπείνωση και ο ρόλος μου ως κατώτερης και σεξουαλικά παρενοχλούμενης ύπαρξης ήταν ο κανόνας και δεν μπορούσε να αλλάξει, με τον σκηνοθέτη και το προσωπικό δεκάδων ανθρώπων να το επιτρέπει και να το ενθαρρύνει. Έμαθα ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο ότι ο σκηνοθέτης μπορεί να αγγίζει τις ηθοποιούς του όποτε θέλει και ο θεσμός του κινηματογράφου το επιτρέπει. Όταν απέρριψα επανειλημμένως τις προτάσεις του σκηνοθέτη, εκείνος με τιμώρησε και δημιούργησε στην ομάδα ένα εντυπωσιακό δίκτυο ψευδαίσθησης, στο οποίο εγώ φερόμουν ως η “δύσκολη”. Χάρη στη δύναμή μου, την υπέροχη ομάδα μου και επειδή δεν είχα τίποτα να χάσω, καθώς δεν είχα καμία φιλοδοξία για τον χώρο της υποκριτικής, αποχώρησα από αυτόν και ανάρρωσα με τα χρόνια. Ανησυχώ ότι άλλες ηθοποιοί που δούλεψαν μαζί του δεν έκαναν το ίδιο. Ο σκηνοθέτης ήξερε πολύ καλά αυτό το παιχνίδι και είμαι βέβαιη πως η ταινία που έκανε μετά ήταν βασισμένη στις εμπειρίες που είχε μαζί μου. Επειδή ήμουν η πρώτη που τον έδιωξε και δεν τον άφησε να ξεφύγει. Κατά τη γνώμη μου είχε πιο δίκαιη και ουσιαστική σχέση με τις ηθοποιούς μετά την δική μας αντιπαράθεση, οπότε υπάρχει ελπίδα[…]

 

(AP Photo/Axel Schmidt, File)

Στη συνέχεια, ο Trier σχολίασε αυτές τις κατηγορίες σε βάρος του, μέσω του συνέταιρού του, Peter Aalbaek Jensen, στη δανέζικη εφημερίδα “Jylannds Posten”. Ο Jensen παραδέχτηκε ότι οι δυο τους είχαν συγκρουστεί, αλλά είπε πως ο ισχυρισμοί της ήταν αναληθείς. “Απ’ ό,τι θυμάμαι εμείς ήμασταν τα θύματα. Αυτή η γυναίκα ήταν πιο δυνατή και από τον Lars von Trier, και από εμένα και από ολόκληρη την εταιρεία μας“.

Η Bjork απάντησε ξανά, με μια νέα ανάρτηση στη σελίδα της, όπου διαβάζουμε αναλυτικά όλες τις φορές που ένιωσε να παρενοχλείται σεξουαλικά από τον σκηνοθέτη.

Στο πνεύμα του “MeToo”, θέλω να συνδράμω στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, με μια πιο λεπτομερή περιγραφή της εμπειρίας μου με έναν Δανό σκηνοθέτη. Είναι πολύ δύσκολο να μιλάς δημόσια για κάτι τέτοιας φύσης, ειδικά όταν αμέσως σε γελοιοποιούν οι θύτες. Νιώθω απόλυτα όποιον διστάζει ακόμα και για χρόνια, αλλά πιστεύω πως είναι η κατάλληλη στιγμή που το να μιλήσεις θα φέρει αλλαγή. Ακολουθεί μια λίστα με όλα τα περιστατικά που θεωρώ πως μετρούν ως σεξουαλική παρενόχληση.

1. Μετά από κάθε σκηνή, ο σκηνοθέτης έτρεχε προς το μέρος μου και τύλιγε τα χέρια γύρω μου για πολλή ώρα μπροστά σε όλη την ομάδα ή και όταν ήμασταν οι δυο μας και με χάιδευε ορισμένες φορές για ολόκληρα λεπτά, ενάντια στη θέλησή μου.

2. Όταν μετά από 2 μήνες του είπα να σταματήσει να με αγγίζει, εκνευρίστηκε και έσπασε μια καρέκλα μπροστά σε όλους στο γύρισμα. Σαν κάποιον που είχε πάντα τη δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο στις ηθοποιούς τους. Μετά μας έστειλαν όλους σπίτι.

3. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων δεχόμουν συνεχείς άβολες, παράξενες, ανεπιθύμητες σεξουαλικές προτάσεις τις οποίες μου ψιθύριζε με αναλυτικές περιγραφές, μερικές φορές μάλιστα στεκόταν δίπλα μας και η γυναίκα του.

4. Όταν είχαμε γυρίσματα στη Σουηδία, με απειλούσε ότι θα σκαρφάλωνε από το μπαλκόνι του στο δικό μου στη μέση της νύχτας με ξεκάθαρη σεξουαλική διάθεση, ενώ η γυναίκα του ήταν στο δίπλα δωμάτιο. Ξέφυγα στο δωμάτιο της φίλης μου. Αυτό ήταν το περιστατικό που με ξύπνησε και είδα τη σοβαρότητα όλων αυτών και στάθηκα στα πόδια μου.

5. Κατασκευασμένες ιστορίες στον τύπο για το πόσο δύσκολη ήμουν, από τον παραγωγό του. Αυτό ταιριάζει απόλυτα με τις μεθόδους και τον εκφοβισμό του Weinstein.

6. Δε συμμορφώθηκα, ούτε συμφώνησα στο να με παρενοχλήσει σεξουαλικά. Αυτό ήταν ακριβώς το γεγονός για το οποίο παρουσιαζόμουν ως “δύσκολη”. Αν το να είσαι “δύσκολη”, σημαίνει να αντιστέκεσαι σε τέτοιες συμπεριφορές, τότε αυτό θα κάνω[…]

 

Κεντρική φωτογραφία: (KEYSTONE/Martial Trezzini)