ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Μια 29χρονη έγκυος εξηγεί γιατί η κοιλιά της είναι τόσο μικρή στον ένατο μήνα

Ακούγοντας τη λέξη "έγκυος" η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι μια γυναίκα με μεγάλη φουσκωμένη κοιλιά η οποία λατρεύεται σαν τοτέμ, σαν Μεσσίας που θα φέρει τη σωτηρία του κόσμου, σαν κάτι επουράνιο τέλος πάντων.

Αν μάλιστα μιλάμε για προχωρημένη εγκυμοσύνη όπου η κοιλιά (συνήθως) έχει ξεφύγει σε μέγεθος, τότε θεοποιείται κανονικά. Όσο πιο έντονα μια γυναίκα φαίνεται ότι μέσα της κουβαλάει έναν καινούριο άνθρωπο, τόσο μεγαλύτερες οι τιμές και η φροντίδα. 

Αυτή η ελαφριάς μορφής παραφροσύνη (που -για να μην υπερβάλλουμε κι εμείς- έχει μια υπόσταση καθότι προχωρημένη εγκυμοσύνη ίσον αυξημένες ανάγκες) πολλαπλασιάζεται όταν μιλάμε για διάσημες ή έστω για insta-famous people.

Μια από αυτές είναι και η Yiota Kouzoukas, μια 29χρονη σχεδιάστρια μόδας που ζει και εργάζεται (είναι συνιδιοκτήτρια του fashion brand Sabo Skirt) στο Brisbane της Αυστραλίας, αλλά έχει ελληνικές ρίζες. Μάλιστα από τις φωτογραφίες που ανεβάζει στο λογαριασμό της στο instagram φαίνεται ότι περνάει τα καλοκαίρια της στα ελληνικά εδάφη.

A post shared by Yiota Kouzoukas (@yiota) on

Κοιτώντας τα τελευταία της ποστ στα οποία δείχνει την 9 μηνών κοιλιά της είναι εμφανές ότι δεν έχει καμία σχέση με τις παραπάνω γλαφυρές περιγραφές. Περισσότερο μοιάζει έγκυο που έχει συμπληρώσει λίγες εβδομάδες παρά με ετοιμόγεννη γυναίκα.

Ο λόγος;

 

Η Yiota, στο παρελθόν, είχε διαγνωσθεί με ενδομητρίωση, μια γυναικολογική πάθηση που εμφανίζεται όταν ο ιστός που καλύπτει τη μήτρας αποκολλάται, κατάσταση που προκαλεί υπερβολική κόπωση, οξύ πόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις στειρότητα. Αυτό, εκ των πραγμάτων, σημαίνει ότι μέχρι (και αν) να θεραπευτεί  είναι δύσκολο μια γυναίκα που πάσχει, να συλλάβει.

“Στους 4 πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης μου, η μήτρα μου αναποδογύρισε, πράγμα που σημαίνει ότι η κοιλιά μου μεγάλωνε προς τα μέσα και όχι προς τα έξω”, αναφέρει η 29χρονη στην Daily Mail εξηγώντας ότι μέρος αυτής της “ανωμαλίας”, οφείλεται στο επιβαρυμένο ιστορικό υγείας της το οποίο μετράει 10 χρόνια με ενδομητρίωση. 

“Στις περισσότερες γυναίκες που έχουν το είδος της μήτρας, η κοιλιά μεγαλώνει προς τα μέσα τις πρώτες 12 εβδομάδες και από εκεί και πέρα φουσκώνει με κατεύθυνση προς τα έξω όπως όλων των γυναικών.

“Οι αδένες της μήτρας μου λειτουργούσαν σαν άγκυρες που την κρατούσαν προς τα μέσα αντί να την ωθούν προς τα έξω πράγμα στο οποίο οφείλεται και το μικρό μέγεθος”, λέει η Yiota η οποία μοιράζεται την ιστορία της μέσα από εικόνες και ποστ στο instagram προκειμένου να καταρρίψει τα αρνητικά σχόλια και το body shaming που δέχτηκε στην αρχή της εγκυμοσύνης της λόγω της απουσίας φουσκωμένης κοιλιάς.

 

“Επειδή ο κορμός μου είναι αρκετά μικρός και το στομάχι μου γυμνασμένο, σταμάτησα κάθε είδους γυμναστική με κοιλιακούς για να αποφύγω ενδεχόμενα όπως αποκόλληση», αναφέρει λέγοντας ότι αυτή ήταν η οδηγία του γιατρού της.

“Είμαι απόλυτα υγιής, το μωρό μου είναι απόλυτα υγιές και αυτό έχει σημασία. Τα σώματά μας και οι κοιλιές είναι διαφορετικά. Όπως ακριβώς και το μέγεθος ή το σχήμα της κάθε γυναίκας”, κλείνει το πόστ της θέλοντας να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την εν λόγω γυναικολογική πάθηση, να δώσει έμπνευση, δύναμη και κίνητρο σε όλες τις γυναίκες εκεί έξω να ενημερωθούν και να εξεταστούν. Βλέπεις, το κακό με την συγκεκριμένη ασθένεια είναι ότι δεν έχει σαφή συμπτώματα εκτός από αυτό της δυσμηνόρροιας (δηλαδή του οξύ πόνου κατά τη διάρκεια της περιόδου).

Τον προηγούμενο μήνα, η Yiota στα καθιερωμένα της ποστ στα οποία δείχνει την εξέλιξη της εγκυμοσύνης της ανέφερε ότι το έμβρυο ζυγίζει σχεδόν δυόμιση κιλά και, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, διανύει τον τελευταίο μήνα της κύησης. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον Ιανουάριο πρόκειται να φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί το οποίο φυσικά θα είναι απόλυτα υγιές.

Κεντρική Φωτογραφία: Ιnstagram/Yiota Kouzoukas