FITNESS

Yoga ή Pilates: Πώς να αποφασίσεις τι σου ταιριάζει

PEXELS

Αν ψάχνεις για μια νέα προπόνηση που θα σε κάνει να ιδρώσεις αλλά και θα σε ηρεμήσει, τότε η yoga και το pilates είναι μάλλον οι επικρατέστερες επιλογές σου. Ποια είναι όμως η διαφορά τους και τι από τα δύο είναι κατάλληλο για εσένα;

Πριν αποφασίσεις ποιες από τις δύο μορφές άσκησης θα βάλεις στην fitness ρουτίνα σου, παρακάτω θα βρεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη yoga και το pilates.

Τι είναι η yoga;

Yoga VS Pilates: Ποια είναι η διαφορά τους και τι σου ταιριάζει καλύτερα; PEXELS

Η yoga είναι μια πρακτική σχεδόν 5.000 ετών που ξεκίνησε από την Ινδία και έχει τις ρίζες της στην αρχαία ινδική φιλοσοφία. Αν και συχνά αναφέρεται ως μια καταπραϋντική μορφή άσκησης, η yoga είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια προπόνηση. Είναι μια πνευματική, διανοητική και σωματική πρακτική που ενσωματώνει ένα σύνολο οκτώ άκρων ή μελών, που μας βοηθούν να ζήσουμε μια πιο ικανοποιητική και συνειδητή ζωή. Όσοι κάνουν yoga βλέπουν το σώμα ως ναό του πνεύματος και επομένως εκτιμούν τη φροντίδα για τη διατήρησή του.

Τα οκτώ άκρα είναι ολόπλευρα και αντανακλούν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος. Η Asana είναι η yoga που ίσως έχετε ακούσει περισσότερο και είναι η σωματική πρακτική της γιόγκα. Τα άλλα επτά άκρα, ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικά και αποτελούν μια από τις βασικές αρχές που διαφοροποιούν τη γιόγκα από παρόμοιες σωματικές ασκήσεις, όπως το pilates.

Ποια είναι τα οφέλη της yoga;

Δεν είναι μυστικό ότι η άσκηση της γιόγκα έχει μια σειρά από βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία.

Βραχυπρόθεσμα οφέλη:

  • Ανεβάζει τη διάθεση
  • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
  • Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου
  • Ανακουφίζει από το άγχος

Μακροπρόθεσμα οφέλη:

  • Μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης (η αγαπημένη ορμόνη του στρες)
  • Αυξάνει την ευελιξία
  • Ανακουφίζει τον πόνο στις αρθρώσεις
  • Αυξάνει την οστική πυκνότητα

Όσοι κάνουν τακτικά yoga, μπορούν επίσης να περιμένουν να βιώσουν μια θετική αλλαγή στo σώμα τους. Η yoga βοηθά να γίνουμε πιο ευέλικτοι, ανακουφίζει από τους γενικούς πόνους και μας επιτρέπει να κινούμαστε πιο ελεύθερα στην καθημερινή μας ζωή.

Εκτός από τα οφέλη της κινητικότητας, ορισμένοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι τα ψυχικά οφέλη της yoga, είναι ακόμη πιο σημαντικά από τα σωματικά. Η yoga μας βοηθά να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι και να αποδεχτούμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Η δέσμευση σε μια καθημερινή πρακτική μας βοηθά να αποκτήσουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση, να αυξήσουμε την αποφασιστικότητά μας και να ηρεμήσουμε το νευρικό μας σύστημα.

Τι είναι το pilates;

 

Παρόμοια με τη yoga, το pilates είναι μια μορφή άσκησης χαμηλής έντασης, που στοχεύει στην ανάπτυξη της ισορροπίας, της δύναμης και της αντοχής.

Δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια από τον Joseph Hubertus Pilates. O πρωταρχικός στόχος του pilates είναι να υποστηρίξει την ισορροπία των μυών, τη δύναμη του πυρήνα και την ευθυγράμμιση της στάσης του σώματος μέσω συγκεκριμένων κινήσεων.

Και παρόλο που δεν θα χοροπηδάς ή θα χορεύεις zumba, θα ιδρώσεις στα πρώτα δέκα λεπτά του μαθήματος. Pilates μπορείς να κάνεις σε ένα χαλάκι ή σε ένα ειδικό μηχάνημα, το  reformer. Και μπορεί το reformer να μοιάζει με μηχανισμό βασανιστηρίων, στην πραγματικότητα είναι ένα μοναδικά σχεδιασμένο μηχάνημα που μπορεί να εκπαιδεύσει πολλά μέρη του σώματος ταυτόχρονα, ενώ ταυτόχρονα προάγει την ευελιξία και την ισορροπία.

Ποια είναι τα οφέλη του pilates;

Υπάρχει λόγος που διασημότητες όπως η Kate Hudson, η Cameron Diaz και η Naomi Campbell, είναι πιστές λάτρεις του pilates. To pilates είναι γνωστό για τα εκπληκτικά του αποτελέσματα. Όταν εκτελείται σωστά, τα αποτελέσματα είναι άμεσα για το σώμα.

Πρόσθετα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν:

Βραχυπρόθεσμα οφέλη:

  • Αυξάνει τη μυϊκή δύναμη
  • Βελτιώνει τον συντονισμό και την ισορροπία
  • Αυξάνει το μεταβολισμό
  • Ταχύτερη αποκατάσταση μετά τον τραυματισμό

Μακροπρόθεσμα οφέλη:

  • Αυξάνει την ευελιξία
  • Βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων
  • Βελτιώνει τη συγκέντρωση
  • Βελτιώνει τη στάση του σώματος
  • Αυξάνει τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης
  • Βελτιώνει την πρόληψη τραυματισμών

Ποια είναι η διαφορά τελικά ανάμεσα σε yoga και pilates;

Η yoga και το pilates συχνά ομαδοποιούνται ως παρόμοιες μορφές άσκησης. Αν και και οι δύο επικεντρώνονται στην επίγνωση του μυαλού-σώματος, έχουν τις ρίζες τους στην αναπνοή, θεωρούνται χαμηλού αντίκτυπου και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ισορροπίας και της δύναμης, οι ομοιότητες σταματούν εκεί.

Η yoga δίνει προτεραιότητα στην αναπνοή πριν από την κίνηση, ενώ το pilates δίνει προτεραιότητα στην κίνηση και μετά στην αναπνοή. Επιπλέον, η yoga εστιάζει στην αύξηση της ευελιξίας και της δύναμης στα άκρα, τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις, ενώ το pilates εστιάζει πρώτα στη δύναμη του πυρήνα και μετά στην εξισορρόπηση των μυϊκών ομάδων του σώματος.

Το pilates στην κλασική του εκδοχή εκτελείται είτε σε στρώμα, είτε στο reformer. Στη yoga ένα στρώμα γυμναστικής αρκεί. Επιπλέον, οι περισσότερες κινήσεις pilates γίνονται ενώ είσαι ξαπλωμένη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των στάσεων στη yoga γίνονται σε όρθια στάση.

Τέλος, οι ιδρυτικές τους αρχές και οι βασικές ρίζες, είναι επίσης σημεία που διαφοροποιούν αυτές τις δύο προπονήσεις. Η βασική διαφορά μεταξύ yoga και pilates είναι το πνευματικό και νοητικό στοιχείo. Η yoga δίνει προτεραιότητα στη συνείδηση ​​και τη σύνδεση με τον πνευματικό εαυτό. Το pilates βασίζεται στην εξάσκηση της αποκατάστασης, της δύναμης και της αντοχής.

Εάν δεν έχεις κάνει ποτέ κανένα από τα δύο ή είσαι αρχάρια στην άσκηση, το pilates και η yoga είναι και οι δύο εξαιρετικές επιλογές, για να προσθέσεις ένα τελετουργικό σωματικής άσκησης στην καθημερινότητά σου. Εάν πάλι είσαι ήδη αρκετά σωματικά δραστήρια και οι δύο επιλογές σε βοηθούν να αποκτήσεις δύναμη, να διατηρήσεις την ευελιξία και να αντιμετωπίσεις το άγχος.