ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 πράγματα που θα σου συμβούν αν σταματήσεις να πίνεις καφέ

Παρόλο που κανείς δεν λέει ότι πρέπει ντε και καλά να σταματήσεις να πίνεις καφέ, γιατί άλλωστε αφού το ρόφημα αυτό έχει και οφέλη για την υγεία σου, δεν είναι και ό,τι καλύτερο να εθίζεσαι σε ουσίες όπως η καφεΐνη.

Γιατί, λοιπόν, να μην κάνεις έστω ένα διάλειμμα και να τον κόψεις για λίγο καιρό; Αν νιώθεις ότι έχεις αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης ή θες απλά να τον ελαττώσεις για λίγο, ακολουθεί μια λίστα με πέντε από τα πράγματα που θα σου συμβούν. Έτσι για να ξέρεις τι σε περιμένει.

1. Μπορεί να χάσεις βάρος

Η έρευνα στο πανεπιστήμιο Duke δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης στον καφέ, το τσάι ή τα αναψυκτικά αύξησε τα καθημερινά επίπεδα ζάχαρης των συμμετεχόντων κατά σχεδόν 10%, ενισχύοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και παχυσαρκίας. Μπορείς να τον κόψεις τελείως ή να σταματήσεις να βάζεις ζάχαρη. Δες πόσες θερμίδες έχει ο καφές που πίνεις.

2. Μπορεί να κοιμάσαι καλύτερα

Μόλις το σώμα σου προσαρμοστεί στη ζωή χωρίς καφεΐνη, ο βραδινός σου ύπνος θα γίνει πιο ποιοτικός, ειδικά αν είσαι εθισμένη στο να πίνεις καφέ το απόγευμα ή το βράδυ. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine διαπίστωσε ότι η πρόσληψη καφεΐνης ακόμη και έξι ώρες πριν ξαπλώσει κανείς μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου ενός ατόμου εκείνη τη νύχτα.

3. Μπορεί να έχεις συχνότερα πονοκεφάλους

Ακόμα κι όταν απλά αργείς να πιείς καφέ, ο πονοκέφαλος εμφανίζεται ως σημάδι στέρησης. Φαντάσου πώς θα νιώθεις αν τον κόψεις τελείως. Ουσιαστικά στερείς από το σώμα σου την αδρεναλίνη και τη ντοπαμίνη, ορμόνες που δρουν ως φυσικά διεγερτικά και σε κρατούν ξύπνια. Για να αποφύγεις τον πόνο, μπορείς να τον κόψεις σταδιακά, αντικαθιστώντας ένα φλιτζάνι καφέ με τσάι.

4. Μπορεί να δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς

Η κόπωση και το να είσαι ευερέθιστη είναι δύο από τις παρενέργειες του να αφαιρέσεις από τη διατροφή σου την καφεΐνη, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στην έλλειψη συγκέντρωσης. Φταίει ότι πλέον δεν παίρνεις τα διεγερτικά που λάμβανες με μια δόση καφέ, αλλά και η αύξηση της αδενοσίνης, εκείνης της ορμόνης που σε κάνει να νιώθεις κουρασμένη. Μια λύση είναι να μασάς τσίχλα μέντα, η οποία κρατά τον εγκέφαλό σου σε εγρήγορση.

5. Μπορεί να νιώθεις πιο ήρεμη

Αν η πολλή καφεΐνη σου δημιουργεί νεύρα και υπερένταση, ίσως με το να την κόψεις να εξαφανιστούν αυτά τα συμπτώματα. Από τη στιγμή που ο καφές λειτουργεί σαν διεγερτικό, αυξάνει φυσικά την αδρεναλίνη και τις ορμόνες του στρες στο σώμα σου. Μόλις σταματήσεις τους καφέδες θα νιώθεις λιγότερο άγχος και περισσότερη ηρεμία.