ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα λάθη που κάνεις και ξαναπαίρνεις τα κιλά που έχασες

Την έκανες την προσπάθειά σου και με το παραπάνω. Τα έχασες εκείνα τα περιττά κιλάκια που είχαν πάει κι είχαν κάτσει σε γλουτούς/μηρούς/κοιλιά και μπράτσα. Νιώθεις κατηγορία "φτερό". Έτσι ήθελες, έτσι έκανες, το βάρος σου είναι ιδανικό πλέον, σύμφωνα ΠΑΝΤΑ με τον δείκτη μάζας σώματος κι όχι με το μάτι σου. Η δίαιτα έλαβε τέλος. Και τώρα; τι; Βουρ στο ψητό με την πατάτα πάλι;

Κατανοητό ότι στερήθηκες κάποια πράγματα όσο καιρό πρόσεχες (αν έκανες ελεύθερο γεύμα μία φορά την εβδομάδα δεν θα σου ‘λειπε τίποτα τώρα, αλλά δεν πειράζει, την επόμενη φορά). Φαντασιώνεσαι μπέργκερ και πατάτες και αναψυκτικά και λογικό. Από την άλλη αγχώνεσαι τρελά ώστε να μην τα ξαναπάρεις και ίσως κάνεις υπερβολές. Αν η ζυγαριά έχει αρχίσει και παίρνει την άνω βόλτα, τότε μάλλον κάνεις τα κατώθι, όμορφή μου Παναγιώτα:

> Έχεις επαναφέρει στο φουλ ό,τι ανθυγιεινό έτρωγες πριν αρχίσεις να προσέχεις γιατί όπως σκέφτεσαι “πλέον είσαι πολύ αδύνατη και μπορείς να τρως ό, τι θες”. Λάθος. Μην ψάχνεις για άλλοθι. Ο στόχος σου είναι να μάθεις να τρως σωστά από τώρα και για πάντα.

> Προσέχεις τι τρως μεν, αλλά δεν πίνεις νερό. Μην προβληματίζεσαι, αυτό φταίει αν όλα τ’ άλλα γίνονται σωστά. Πίνε 1μιση-2 λίτρα την ημέρα και τα ξαναλέμε.

> Πίνεις αλκοόλ. Δηλαδή δεν τρως πολύ ή λάθος, αλλά πίνεις καθημερινά. Οίνος ευφραίνει καρδία, ναι αλλά 1-2 την εβδομάδα αρκούν. Οίνος ευφραίνει βάρος αν πίνεται καθημερινές και Σαββατοκύριακα.

> Έκανες λάθος δίαιτα. Δεν είχες φάει άμυλο, ζάχαρη ή αλάτι έναν μήνα τώρα. Με το που ξεκίνησες να τρως και πάλι, η ζυγαριά “αντέδρασε”. Λογικό. Η απώλεια βάρους πρέπει να συντελείται μέσω ισορροπημένης διατροφής κι όχι με βάση διατροφικές υπερβολές και αποκλεισμούς. Αυτά είναι εφήμερα και θα γυρίσουν μπούμερανγκ.

> Δεν κοιμάσαι αρκετά. Στην περίπτωση το γιογιό της ζυγαριάς έχει συμπέσει με αϋπνίες και ελάχιστες ώρες νυχτερινής κατάκλισης, τότε η πιθανότητα να φταίει το δεύτερο, είναι πολύ μεγάλη. Ο άστατος ύπνος διαταράσσει τον μεταβολισμό και σε οδηγεί σε διατροφικά λάθη.

> Δεν σημειώνεις τι τρως. Το κομβικό σημείο ανάμεσα στην απώλεια και τη συντήρηση του βάρους είναι αυτό: Για ένα διάστημα πρέπει να πιεστείς λιγάκι και να κρατάς ημερολόγιο με ό,τι τρως. Μόνο έτσι θα καταλάβεις τις πραγματικές σου ανάγκες και θα διορθώσεις τα όποια λάθη σου. Όπως, για παράδειγμα, το ότι δεν τρως φρούτα ανάμεσα στα κυρίως γεύματα ή ότι πρωί- μεσημέρι- βράδυ καταναλώνεις υδατάνθρακες, ενώ κανονικά πρέπει να έχουν θέση στα 2 από τα 3.