FITNESS

Οι 10 τροφές που πρέπει να συνδυάσεις με την προπόνησή σου για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα

Είναι γνωστό πως όταν η γυμναστική συνδυάζεται με σωστή διατροφή το αποτέλεσμα είναι το μέγιστο κι αυτό βγαίνει προς τα έξω, μ' ένα σώμα δυνατό, υγιές και αξιοζήλευτο. Δεν αρκεί να λιώνεις πάνω στα όργανα του γυμναστηρίου. Εξίσου σημαντικό είναι να δίνεις στον οργανισμό σου το απαραίτητο καύσιμο, ώστε να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο των τραυματισμών, να αυξήσεις τα επίπεδα της αντοχής σου, να κάψεις ακόμα περισσότερο λίπος και να δυναμώσεις τους μυς σου. Οι παρακάτω τροφές πρέπει να είναι αισθητά παρούσες στο καθημερινό σου διατροφολόγιο:

> Βρώμη: Σύμφωνα με έρευνες, όσοι τρώνε καθημερινά βρώμη για 6 εβδομάδες σημειώνουν σημαντική μείωση της χοληστερίνης και χάνουν αισθητά πόντους από την περιφέρεια της μέσης τους. Όλα αυτά γιατί η βρώμη είναι το απόλυτο γεύμα με υδατάνθρακα αν θες να χάσεις λίπος.

> Αυγά: Ιδανικό σνακ για μετά την προπόνηση, χαμηλό σε λίπος και από τις τροφές εκείνες που παίρνουν μακριά το αίσθημα της πείνας.

> Καφές: Ο καφές σε ξυπνάει, σου δίνει ενέργεια και σε κάνει πιο διαυγή.

> Γιαούρτι: Από τις καλύτερες τροφές πριν ή μετά τη γυμναστική σου με, πλούσια σε ασβέστιο. Σε χορταίνει χωρίς να σε φουσκώνει (εκτός αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, οπότε λογικό) και συνδυάζεται με φρούτα, δημητριακά, ακόμα και σκέτη κανέλα. Προτίμησε ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.

> Φυστικοβούτυρο: Μια κουταλιά αρκεί για να πάρεις ενέργεια. Το φυστικοβούτυρο σου παρέχει πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για το χτίσιμο των μυών. Έρευνες συστήνουν πως οι άνθρωποι που τρώνε φιστίκια ζουν περισσότερο κι αυτό γιατί αυτός ο ξηρός καρπός προάγει τη συνολική υγεία.

> Μπανάνες: Μια μέτρια μπανάνα προσφέρει περίπου 110 θερμίδες, 27 γραμμάρια υδατανθράκων, 1,3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3,1 γραμμάρια φυτικών ινών και αξιοσέβαστες ποσότητες βιταμινών Α, Ε, C, B1, B2, B6 καθώς και ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, νάτριο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο και χαλκό. Το ιδανικό φρούτο για τη μεγιστοποίηση των επιδόσεών σου.

> Μούρα: Βατόμουρα, μαύρα, μπλε, κόκκινα και λευκά μούρα, σμέουρα, κράνμπερι, φραμπουάζ, μύρτιλα, φράουλες, όλα ανήκουν στην πολύτιμη οικογένεια των μούρων και κατατάσσονται στα πιο ωφέλιμα φρούτα με αντιοξειδωτική, αντι-στρες, αντιφλεγμονώδη και υπογλυκαιμική δράση.

> Cottage cheese: Χαμηλό σε λιπαρά, υψηλό πρωτεΐνη και ασβέστιο ενδείκνυται ως σνακ μετά την προπόνηση.

> Σοκολατούχο γάλα χαμηλών λιπαρών: Αν δεν συμπαθείς τα ισοτονικά και τα smoothies και θες να πιεις κάτι εξίσου ωφέλιμο, εδώ είσαι. Το γάλα με τη σοκολάτα θα ανακουφίσει τους μυς σου και θα αναπληρώσει το γλυκογόνο που έχεις καταναλώσει.

> Γλυκοπατάτες: Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, χαμηλό σε θερμίδες σε σχέση με την συμβατική πατάτα και υψηλό σε φυτικές ίνες. Αξίζει να το βάλεις στη διατροφή σου.