ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν βάζεις πάρα πολύ αλάτι στο φαγητό

Το υπερβολικό αλάτι σίγουρα δεν κάνει καλό στην υγεία σου, αφού επηρεάζει την καρδιά και την πίεσή σου, κάνει και κατακράτηση υγρών, αλλά σύμφωνα με τις νέες έρευνες μπορεί να βλάψει και τον εγκέφαλό σου. Πολύ καλά διάβασες.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience, βρήκε ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν διατροφή υψηλής περιέκτικότητας σε αλάτι, παρουσίασαν ενδείξεις φθίνουσαν ψυχικής απόδοσης και γνωστική εξασθένηση. Επίσης φάνηκε μια αυξημένη κυκλοφορία της ιντερλευκίνης 17, μια φλεγμονώδης ουσία που μπορεί να αλλάξει τα χημικά σήματα στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Ο κ. Costantino Iadecola, διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Family Family Brain and Mind Research, δήλωσε στο ABC Australia: “Μετά από περίπου τρεις μήνες, τα ποντίκια τρελάθηκαν. Είναι πολύ περίεργα και τους αρέσει να ψάχνουν νέα πράγματα. Με την πάροδο του χρόνου όμως, έχασαν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν ένα φυσιολογικό αντικείμενο. Επίσης το ποντίκι ενώ κάθε μέρα χτίζει τη φωλιά του, δεν μπορούσε πια να το κάνει, μετά το τόσο αλάτι“.

Εκτιμάται, λοιπόν, ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και στους ανθρώπους, οπότε καλό θα ήταν να μειώσεις το αλάτι και να βρεις άλλες μεθόδους, όπως τα μπαχαρικά, ώστε να κάνεις πιο νόστιμο το φαγητό σου.