ΔΙΑΙΤΑ

3 συμβουλές για να χάσεις βάρος χωρίς να κάνεις δίαιτα

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν είναι όλα θέμα των κιλών που γράφει η ζυγαριά. Είναι θέμα ψυχολογίας, είναι θέμα υγείας, είναι ένα θέμα που αφορά την προσωπική σου ευεξία. Νιώθω ότι είμαι από τους ανθρώπους που τα έχουν βρει με το σώμα τους. Μου αρέσει, το αγαπώ και γι' αυτό φροντίζω να το τρέφω σωστά (εντάξει, όσο καλύτερα μπορώ) και να το γυμνάζω. Άργησα να καταλάβω ότι η φιλοσοφία της δίαιτας δεν μου ταιριάζει. Δεν μπορώ να κάνω δίαιτα. Αρνούμαι να υποταχθώ σε συγκεκριμένα γεύματα που δεν περιλαμβάνουν όλες τις διατροφικές ομάδες. Μου φαίνεται προβληματικό.

Σε αυτό βρήκα συνοδοιπόρο την διατροφολόγο και συγγραφέα του βιβλίου The Diet Detox, Brooke Alpert. Η anti-diet φιλοσοφία του στηρίζεται στην επιλογή υγιεινών τροφών. Το μότο του είναι «Θέλεις να χάσεις βάρος; Σταμάτα να κάνεις δίαιτα. Ξεκίνα να τρως» και μέχρι που έχω σκεφτεί να το χτυπήσω τατουάζ.

Σύμφωνα με την Alpert, ο λόγος που οι δίαιτες δεν λειτουργούν είναι γιατί έχουν ημερομηνία λήξης. Πρέπει να τις ακολουθείς για ένα πολύ συγκεκριμένο διάστημα. Με το που λήξει η περίοδος αυστηρής διατροφής, συνήθως ό,τι κατάφερες κατεδαφίζεται  σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Γι’ αυτό, σου λέει ότι, μια καλύτερη ιδέα είναι να ακολουθείς ένα πλάνο γευμάτων που σε βοηθά να αναπτύξεις σωστές διατροφικές συνήθειες.

Οι 3 χρυσοί κανόνες για να το πετύχεις αυτό είναι οι εξής:

1. Κάθε σου γεύμα φρόντισε να έχει πρωτεΐνες και φυτικές ίνες

Γιατί; Επειδή η πρωτεΐνη ξυπνά το μεταβολισμό και σε χορταίνει πράγμα που σε κάνει λιγότερο επιρρεπή σε μετέπειτα, και σχετικά σύντομες από την ώρα που έφαγες, επισκέψεις στο ψυγείο. Οι φυτικές ίνες βάζουν φρένο στην απορρόφηση της ζάχαρης από τον οργανισμό σου (να και κάτι που δεν γνωρίζαμε) δίνοντας προτεραιότητα στη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας αντί να την αφήσουν να αποθηκευτεί ως λίπος από το σώμα.

Αν δεν είσαι σίγουρη τι πρέπει να βάζεις στο πιάτο σου για να πετύχεις τον παραπάνω συνδυασμό, η Alpert προτείνει ενδεικτικά γεύματα.

Πρωινό

Ομελέτα (πρωτεΐνη) με σπανάκι (φυτικές ίνες) και τυρί ή γάλα με σπόρους chia (πρωτεΐνη) με μούρα (φυτικές ίνες)

Μεσημεριανό

Κοτόπουλο (πρωτεΐνη) με ένα μεγάλο μπολ σαλάτα (φυτικές ίνες)

Βραδινό

Γαρίδες σωταρισμένες στο τηγάνι (πρωτεΐνη) με σπαγγέτι από κολοκυθάκι (φυτικές ίνες) και σάλτσα ντομάτας.

2. Προγραμμάτισε τα γεύματά σου

Η Αlpert πιστεύει ότι το να κρατάς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου σε σταθερά επίπεδα είναι ένα από τα βασικά κλειδιά για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Συνεπώς, το να αφήνεις το στομάχι σου άδειο για 6 ή παραπάνω ώρες μεταξύ μεσημεριανού και βραδινού είναι σχεδόν απαγορευτικό. Για να απαντήσουμε στο πιθανό «γιατί» σου, να σου πούμε ότι με αυτό τον τρόπο τα επίπεδα του σακχάρου θα πέσουν τόσο που κάποια στιγμή θα σε οδηγήσουν σε αλόγιστη κατανάλωση φαγητού. Αντί να φτάσεις τα πράγματα στο χείλος του γκρεμού (της πείνας δηλαδή), φρόντισε ανά 4 ώρες να τρως ένα σνακ. 

Επιπλέον, σύμφωνα με την Alpert, πρέπει να αφήνεις να περάσουν τουλάχιστον 12 ώρες μεταξύ βραδινού και πρωινού (της επόμενης ημέρας). Πάνω σε αυτό έχουν γίνει και έρευνες. Ποντίκια που είχαν αυστηρό πρόγραμμα και ωράριο γευμάτων, ανέπτυξαν λιγότερο σωματικό λίπος σε σύγκριση με αυτά που έτρωγαν ο,τι ήθελαν όποτε το ήθελαν. Σημειωτέον ότι και οι δύο ομάδες ποντικιών έπαιρναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων μέσω των γευμάτων τους.

3. Φάε λιπαρά

«Τα λιπαρά δεν σε κάνουν χοντρή», γράφει η Alpert και εξηγεί. Τα λιπαρά σε γεμίζουν γρηγορότερα από τα εξευγενισμένα άμυλα ενώ δεν είναι λίγες οι μελέτες που δείχνουν ότι η προσθήκη υγιεινών λιπαρών στη διατροφή επηρεάζει θετικά τα επίπεδα ινσουλίνης και μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Εκτός από τα τρανς λιπαρά όπως αυτά που βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα (γλυκά και αλμυρά σνακ), όλα τα υπόλοιπα λιπαρά -ακόμα και τα κορεσμένα- είναι καλό να καταναλώνονται», υποστηρίζει η Alpert. Προσπάθησε να περιλαμβάνεις μια μικρή μερίδα σε κάθε σου γεύμα, τρώγοντας π.χ. λίγο αβοκάντο μαζί με το πρωινό σου, ρίχνοντας ηλιόσπορους στη σαλάτα σου ή ψήνοντας τα λαχανικά σου με 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας.