ΔΙΑΙΤΑ

5 ιδανικά σνακ αν θέλεις να χάσεις βάρος και να μειώσεις το αλάτι

Το να κόψεις το αλάτι δεν το λες εύκολο. Μεγαλώσαμε με αλμυρά φαγητά και ακόμα πιο συγκεκριμένα με γιαγιάδες ή μαμάδες που ήταν το αντίθετο του «φειδωλές» στο αλάτι. Δε λέω, το τελικό αποτέλεσμα ήταν πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά συστατικά αλλά εξίσου πλούσιο και σε νάτριο.  

Ας πούμε όμως ότι μεγάλωσες και θέλεις να γυρίσεις σελίδα στη ζωή σου, είτε για λόγους υγείας, είτε γιατί απλώς νιώθεις ότι θέλεις να ξεφουσκώσεις (και όλοι ξέρουμε ότι το αλάτι είναι συνώνυμο με την κατακράτηση υγρών). Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση νατρίου (υπερνατριαιμία) οδηγεί και σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Με το φαγητό μπορείς να ρυθμίσεις εύκολα την ποσότητα νατρίου (αρκεί φυσικά να το φτιάχνεις εσύ η ίδια). Τι γίνεται όμως όταν νιώσεις την ανάγκη να τσιμπήσεις κάτι; Να φας κάτι ελαφρύ;

Για εσένα λοιπόν που ακολουθείς (ή θέλεις να ακολουθήσεις) μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο εδώ θα βρεις μια λίστα με τα σνακ τα οποία είναι χαμηλά σε θερμίδες και αλάτι, αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Με άλλα λόγια, σνακ που μπορείς να καταναλώνεις άφοβα τις στιγμές που η λιγουρίτσα σου χτυπάει την πόρτα.

Ανάλατα αμύγδαλα

 

Tα αμύγδαλα κάνουν την έκπληξη και σε δικαιώνουν γευστικά (ακόμα και ανάλατα). Παρέχοντας στον οργανισμό σου μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και μόλις 1 mg νάτριο, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Μπορείς να τα καταναλώσεις και σκέτα (στη δουλειά ειδικά τρώγονται πάρα πολύ άνετα) ή να τα ρίξεις μέσα σε γιαούρτι και να έχεις ένα πλήρες τραγανό γεύμα.

Μήλο με φυστικοβούτυρο

Shutterstock

 

Το πρώτο έχει φυτικές ίνες και νερό για ενυδάτωση, το δεύτερο πρωτεΐνη. Με άλλα λόγια έχεις ένα σνακ που βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, σε ενυδατώνει και σε χορταίνει. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι το φυστικοβούτυρο που θα χρησιμοποιήσεις να μην έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Ποπ-κορν

Shutterstock

 

Αν φτιάξεις ποπ κορν στο σπίτι (χωρίς βούτυρο και με ελάχιστο αλάτι) μπορείς να έχεις ένα σούπερ υγιεινό σνακ με μόλις 31 θερμίδες το φλιτζάνι χωρίς κακά λιπαρά. Μάλιστα αν θέλεις να αφαιρέσεις εντελώς το αλάτι, αλλά όχι και τη νοστιμιά μπορείς να προσθέσεις μπαχαρικά. 

Ωμά λαχανικά με ντιπ γιαουρτιού

Shutterstock

 

Ακόμα κι αν ακούγοντας το δεν σε χορταίνει ιδιαίτερα, μια δοκιμή θα σε πείσει για το αντίθετο. Καρότα, αγγουράκια, σέλερι είναι μερικά από τα λαχανικά που μπορείς να κόψεις σε μπαστουνάκια και να τα «ροκανίσεις» παρέα με μια άκρως δροσερή και νόστιμη σως γιαουρτιού. Μια μερίδα στραγγιστό γιαούρτι περιέχει περίπου 50 mg νατρίου. Όσο για το γιαούρτι για να το μετατρέψεις σε σως θα του προσθέσεις απλώς χυμό από μισό λεμόνι και αρωματικά π.χ. άνηθο.

Ψητά ρεβίθια με μπαχαρικά

 

Πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες αλλά και γεύση τα ψητά ρεβίθια είναι το ιδανικό σνακ για μασούλημα ειδικά όταν κάθεσαι να δεις σειρά ή ταινία στον καναπέ. Και όποιος νομίζει ότι είναι δύσκολα στην παρασκευή κάνει τεράστιο λάθος. Απλώνεις βρασμένα ρεβίθια πάνω σε ένα ταψί στο οποίο έχεις στρώσει λαδόκολλα, ραντίζεις με ελαιόλαδο και ρίχνεις μπαχαρικά όπως κάρυ, πάπρικα, τζίντζερ.