ΔΙΑΙΤΑ

Γιατί παίρνεις ξανά τα κιλά που έχασες μετά τη δίαιτα, σύμφωνα με την επιστήμη

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν κάνει δίαιτα ποτέ στη ζωή τους. Υπάρχουν και αυτοί που όλη τους τη ζωή κάνουν δίαιτα. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία ή, τέλος πάντων, είσαι κάπου στη μέση, πιθανώς να έχεις πέσει στην παγίδα ακολουθήσει το πρόγραμμα μιας ολιγοθερμιδικής δίαιτας.

Ναι μιλάμε για τις δίαιτες που σου στερούν συγκεκριμένες ομάδες τροφών (π.χ. υδατάνθρακες) ή που προτείνουν γεύματα τα οποία, στο σύνολό τους, σου δίνουν πραγματικά πολύ λίγες θερμίδες ή έναν τρόπο διατροφής που απέχει πολύ από αυτόν που θα ορίζαμε ως «υγιεινό».

Αν λοιπόν έχεις κολλήσει ποτέ στο ψυγείο σου μια τέτοια δίαιτα, ίσως να έχεις παρατηρήσει ότι τις πρώτες ημέρες νιώθεις πολύ ανάλαφρη (ένεκα της απώλειας υγρών, όχι λίπους), αλλά, αργά ή γρήγορα, πάλι καταλήγεις πάνω από μια βάφλα με σοκολάτα και τρεις μπάλες παγωτό στην οποία ξεσπάς το συναίσθημα στέρησης.

Έτσι είναι φίλη μου. Ποτέ, κανείς δεν αδυνάτισε με μια δίαιτα που έχει για μεσημεριανό ένα γιαούρτι (αν πριν από αυτή έτρωγε κανονικότατες μερίδες φαγητού). Αντιθέτως, όχι μόνο δεν έχασε, αλλά πήρε και περισσότερα κιλά από αυτά ήταν πριν ξεκινήσει τη δίαιτα. Ένας Βρετανός εκπρόσωπος της νευροεπιστήμης εξηγεί το λόγο.

Σύμφωνα με τον Jason McKeown, οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα αποτύχουν αν στόχος σου είναι να χάσεις βάρος και να το διατηρήσεις και μακροπρόθεσμα. Γιατί; Επειδή ο εγκέφαλός σου θα προσπαθήσει να σε επαναφέρει στο «φυσιολογικό» σου. Περίμενε, θα σου εξηγήσει.

 

«Ο εγκέφαλος είναι αυτός που ελέγχει το βάρος, το μεταβολισμό, την όρεξη και τα επίπεδα της πείνας μας. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία 50 χρόνια έχουν δείξει ξανά και ξανά ότι ο υποθάλαμος  (ένα τμήμα του εγκεφάλου) είναι το κέντρο ελέγχου του βάρους μας», εξηγεί ο Dr. McKeown. «Ο εγκέφαλός μας λοιπόν ορίζει πόσο πρέπει να ζυγίζουμε και αναγνωρίζει την υπερπροσπάθεια να μειώσουμε το βάρος μας. Γι’ αυτό το λόγο όταν κάποιος κάνει δίαιτα και χάνει κάποια κιλά, μετά από λίγο σταματάει να χάνει και, στην συνέχεια, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, βλέπει τον αριθμό στη ζυγαριά του να αυξάνεται πάλι. Ο εγκέφαλος του είναι δυσαρεστημένος με το νέο του βάρος».

Αν θεωρήσουμε ως έγκυρα τα λεγόμενα του Dr. McKeown δεν πρόκειται να αδυνατίσουμε ποτέ κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.

«Είναι ο τρόπος που είμαστε προγραμματισμένοι που κάνει δύσκολη την απώλεια κιλών από ένα σημείο και πέρα».

«Όλοι μας έχουμε μια κλίμακα βάρους με την οποία ο εγκέφαλος μας είναι ικανοποιημένος. Αυτή η κλίμακα διαταράσσεται με μια φτωχή και υψηλή σε σάκχαρα διατροφή και ανεβαίνει προς τα επάνω. Ο μόνος τρόπος να χάσουμε κιλά με μακροπρόθεσμη επιτυχία είναι να επαναρυθμίσουμε αυτή την κλίμακα», εξηγεί τονίζοντας όμως ότι απαιτείται επιπλέον έρευνα πάνω στο θέμα αφού η επιστήμη της νευροτεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να παρεμβαίνει σε θέματα υγείας και να φέρνει στην επιφάνεια ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις.

Μέχρι τότε, αν θέλεις να δεις ουσιαστικά αποτελέσματα και διαφορά στα κιλά σου, καλό είναι να προσεγγίσεις το θέμα «αδυνάτισμα» με πιο υπομονετικό τρόπο και, αναμφισβήτητα, με έναν τρόπο διατροφής που συμπεριλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών αφού οι «γρήγορες» λύσεις δε δίνουν παρά μόνο πλασματικά και προσωρινά αποτελέσματα.