ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένα σνακ για όλες τις ώρες και με λίγες θερμίδες; Το βρήκαμε

Γυναίκες, 2017. Κωδική ονομασία: "Τρεχάτε Ποδαράκια Μου". Το πρωινό ξυπνητήρι ηχεί σαν εναρκτήριο λάκτισμα για μία πολεμική καθημερινότητα που από σήμερα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις μέχρι τα τέλη της επόμενης βδομάδας. Υποχρεώσεις, συναντήσεις, ραντεβού, δουλειές, ψυχαγωγία, όλα μέσα στο πρόγραμμα. Ξέρουμε, τα ζούμε κάθε μέρα όλες μας στο Ladylike.

Όπως ξέρουμε επίσης και το πόσο σημαντικό είναι να κάνει μία γυναίκα υγιεινές επιλογές στη διατροφή της, χωρίς να νιώθει πως στερείται αλλά και χωρίς να καταναλώνει πολύ χρόνο για την προετοιμασία ενός γεύματος, όχι γιατί δεν θέλει αλλά κυρίως γιατί δεν προλαβαίνει. Κι αν τελικά τα καταφέρει, θα είναι για το μαγείρεμα του βασικού γεύματος της ημέρας. Τις υπόλοιπες ώρες λοιπόν; τι θα τρώμε; μπισκότα και πατατάκια; Καλύτερα όχι.

Μέσα σε μία καθημερινότητα υποχρεώσεων, αυτό που έχεις ανάγκη όσον αφορά στη διατροφή σου είναι να βρίσκεις λίγο χρόνο ώστε να απολαμβάνεις διατροφικά σωστές γεύσεις, όχι από ανάγκη, αλλά από επιλογή. Η Δήμητρα κι εγώ, όπως όλες μας, είμαστε στο τρέξιμο και πεινάμε σχεδόν επί μονίμου βάσεως. Αλλά έχουμε και το νου μας στο τι τρώμε ώστε να μην χρειαστεί ν’ ανέβουμε νούμερο στο μαγιό. Όχι τίποτα άλλο, αλλά τόσα αγοράσαμε πέρσι, αμαρτία είναι να μην τα χαρούμε και φέτος.

Δήμητρα

Οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μου, ειδικά το τελευταίο διάστημα, είναι πάρα πολύ έντονοι. Νιώθω πως το εικοσιτετράωρο δε φτάνει για να τελειώσω όλες μου τις δουλειές. Τρέχω να προλάβω σαν παλαβή όλες μου τις υποχρεώσεις και ταυτόχρονα ψάχνω τρόπους να εξοικονομώ χρόνο μέσα στη μέρα μου και να την κάνω πιο εύκολη.

 

Μέγα μαρτύριο; Το πρωινό ξύπνημα. Για κάποιο περίεργο λόγο, ακόμη κι όταν έχω κοιμηθεί 8 ολόκληρες ώρες καταλήγω να ξυπνάω κουρασμένη. Αν το κουμπάκι ”snooze” είχε φωνή σίγουρα θα με έβριζε. Αφού πλυθώ, ντυθώ και βαφτώ, λοιπόν, τρέχω στην κουζίνα για να πάρω δυνάμεις. Βασικός κανόνας για εμένα από παιδί: ”δε φεύγουμε από το σπίτι αν δεν πάρουμε πρωινό”.

Σωτήρια λύση για εσένα (και εμένα) που αφιερώνουμε λίγα μόλις λεπτά στο πρωινό μας γεύμα είναι τα νέα λαχταριστά γιαουρτάκια της ΜΕΒΓΑΛ, τα harmony gourmet, με γεύση πορτοκάλι ή μέντα και νιφάδες μαύρης σοκολάτας. Με λίγες θερμίδες και μόλις 1% λιπαρά καταφέρνω και χορταίνω χωρίς να σπαταλάω χρόνο να ετοιμάζω μπελαλίδικα πρωινά. Τις φορές, δε, που βιάζομαι πολύ τα παίρνω και μαζί μου στη δουλειά.

 

Μία ακόμη στιγμή της ημέρας που συνηθίζω να τα απολαμβάνω είναι τα απογεύματα, εκείνη ακριβώς τη στιγμή που νιώθω πως θέλω να απολαύσω μανιωδώς κάτι γλυκό. Τα νέα harmony gourmet, παρόλο που είναι χαμηλά σε λιπαρά, είναι πάρα πολύ γευστικά και καλύπτουν τις γευστικές προτιμήσεις μου είτε θέλω κάτι πραγματικά φρουτώδες (πορτοκάλι), είτε λαχταρίσω κάτι διαφορετικό, όπως είναι η μέντα, και σίγουρα γλυκό αφού οι νιφάδες μαύρης σοκολάτας τρώγονται χωρίς τύψεις. Τι να μας πουν οι βάφλες και τα brownies.

 

Μαριλέλλα

Όσο καλό πρωινό κι αν φάω, πάντα με πιάνει μια λύσσα σχετική πείνα στις ώρες που μεσολαβούν μέχρι το μεσημεριανό, το οποίο- θα είμαι τίμια και ειλικρινής- δεν το τρώω ποτέ πριν τις 16:00 όταν είμαι στο γραφείο (και κάποιες λατρεμένες απορούν πώς είναι δυνατόν να μην πέφτω κάτω από την πείνα). Εμ, όταν έχεις φάει καλό ενδιάμεσο γευματάκι- το γνωστό “δεκατιανό”- αντέχεις.

 

 Ναι, πεινάω συχνά, είμαι από εκείνους τους ανθρώπους αλλά επειδή αν αφεθώ θα κλαίω με μαύρο δάκρυ πάνω από τη ζυγαριά, έχω αποφασίσει να κάνω όσο το δυνατόν πιο υγιεινές επιλογές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν το έχω ψάξει με τη γεύση. Αντί λοιπόν να τσιμπάω το κρουασανάκι ή την αραβική με τις 3 στρώσεις βούτυρο από το μηχάνημα που έχουμε στην είσοδο του γραφείου και ειλικρινά ΤΙ να μου κάνει ένα φρούτο, ρίχνω μέσα στην τσάντα μου κάθε πρωί ένα ωραιότατο γιαούρτι harmony gourmet της MEΒΓΑΛ, που το προτιμώ γιατί είναι διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα γιατί η μέντα και το πορτοκάλι ως γεύσεις δεν είναι καθόλου κοινότυπες – και πίστεψέ με, από γιαουρτάκια με συνοδευτικό, ξέρω πολλά-.

 

Το συγκεκριμένο έχει 1% λιπαρά και το χαίρομαι γιατί οι δύο γεύσεις του, μέντα και πορτοκάλι με νιφάδες σοκολάτας υγείας (πέραν το ότι δεν τις βαριέμαι), δίνουν έξτρα δροσιά στο παγωμένο γιαούρτι μου!

 

Το πρωί ξεκινάω συνήθως με τη μέντα. Αφήνω τη γεύση πορτοκάλι για το βράδυ που με πιάνει και μία σχετική υπογλυκαιμία, οπότε ο συνδυασμός με τη μαύρη σοκολάτα είναι σούπερ. Κι επειδή καλοκαίρι έχουμε και το άμυλο γενικώς καλό είναι να το αποφεύγουμε στο δείπνο- πού χρόνος για μαγείρεμα μέσα στη μαύρη νύχτα- το harmony gourmet μια χαρά δουλίτσα κάνει ως τελευταίο, χορταστικό γεύμα της ημέρας.

Φωτογραφίες: Danai Issaris