ΓΑΜΟΣ

Δίαιτα πριν το γάμο; Σου έχουμε τα tips για να καταφέρεις να φτάσεις το στόχο σου

Η πρόταση έγινε, εσύ είπες το μεγάλο «ναι» και κάπου εδώ ξεκινάς την προετοιμασία του γάμου σου, η οποία περιλαμβάνει ένα σωρό ραντεβού για χώρους δεξιώσεων, DJs, κομμωτές, μακιγιέρ, διακοσμητές, και φυσικά, το καλύτερο: νυφικά. Τι γίνεται όμως αν δεν σου αρέσουν τα νυφικά, και πιο συγκεκριμένα, το νούμερό τους; Πολλοί κατακρίνουν τη δίαιτα πριν το γάμο, τονίζοντας ότι το έτερον ήμισυ σε έχει επιλέξει για αυτό ακριβώς που είσαι, συμπεριλαμβανομένων και των κιλών σου. Η δίαιτα όμως, εκτός από τη βασική της ιδιότητα, που είναι η βελτίωση της υγείας και της ευεξίας, έχει να κάνει με εσένα την ίδια και αφορά το πώς θέλεις εσύ (και μόνο εσύ) να βλέπεις το σώμα σου, και τώρα αλλά και στις φωτογραφίες του γάμου σου. Αν, λοιπόν, είναι επιθυμία σου να χάσεις μερικά κιλά, ο σύντροφός σου θα πρέπει μόνο να χαρεί για την επιλογή σου και οι υπόλοιποι να σωπάσουν μια για πάντα.

Από την Ζωή Κατσιρμά

Παρακάτω θα βρεις τα tips που θα σε βοηθήσουν να φτάσεις το στόχο σου, πριν τη μεγάλη μέρα:

DO

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους. Με ένα σωστά διαμορφωμένο πλάνο απώλειας βάρους θα χάσεις από 2 έως 4 κιλά μέσα σε ένα μήνα. Αν η μεγάλη μέρα καταφθάνει σε λιγότερο από δύο μήνες και θεωρείς ότι πρέπει να χάσεις 20 κιλά, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Οργάνωσε το χρόνο και το πρόγραμμά σου έτσι ώστε οι στόχοι σου να είναι πραγματοποιήσιμοι. Ξεκίνα από νωρίς ώστε να έχεις χρόνο μπροστά σου.

DON’T

Μη δοκιμάσεις δίαιτες που είναι της μόδας. Οι περισσότερες δίαιτες μόδας υπόσχονται -εκτός από την απόλυτη ευεξία- και την εξαιρετικά γρήγορη απώλεια πολλών κιλών, απαγορεύοντας τις περισσότερες φορές ολόκληρες ομάδες τροφών, όπως το κρέας, τα ζωικά προϊόντα ή/και τα αμυλώδη. Με τέτοια διατροφικά σχήματα, εκτός των ελλείψεων μικροθρεπτικών στοιχείων που θα εμφανιστούν, το πιο πιθανό είναι να αποδυναμωθεί η συνολική μυική σου μάζα, λόγω της έλλειψης πρωτεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι θα χάσεις όντως γρήγορα βάρος αλλά δε θα είναι το λίπος που θέλεις να ξεφορτωθείς. Αντιθέτως, θα χάσεις μέρος του μυϊκού σου ιστού, πράγμα που δε θέλουμε, καθώς θα αναπληρωθεί πολύ γρήγορα μετά το πέρας της δίαιτας αυτής, ίσως και πριν προλάβει καν να γίνει ο γάμος. Καταστροφή, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

DO

Η δε γυνή να φοβήται τα απλά σάκχαρα αλλά να αγαπά τους σύνθετους υδατάνθρακες. Όπως έχουμε ξαναπεί, οι τροφές με πολλά απλά σάκχαρα σε κάνουν να πεινάς και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε. Τα λαχανικά είναι ο καλύτερός σου φίλος σε αυτή την περίπτωση, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, έχουν μικρό θερμιδικό φορτίο και πολλές φυτικές ίνες που καθυστερούν το αίσθημα της πείνας.

DON’T

Άσε κάτω το μπισκότο, το ένα κομματάκι σοκολάτα, την πρόσθετη φέτα ψωμί. Αν είσαι επιρρεπής στα τσιμπολογήματα, πρέπει να αποβάλλεις αυτή τη συνήθεια του σπουργιτιού άμεσα. Τα τσιμπολογήματα πολύ συχνά όχι μόνο ευθύνονται για την αποτυχία της προσπάθειας απώλειας βάρους, αλλά κάποιες φορές ακόμη και για τα κιλά-φάντασμα που μπαίνουν ενώ εσύ νομίζεις ότι τρως κανονικά. Σαφώς ένα μπισκοτάκι δεν κάνει τη διαφορά — από μόνο του. Αν βάλεις όμως ένα κουλουράκι/τυροπιτάκι/κριτσινάκι και άλλα αθώα -άκι την ημέρα, στο τέλος της εβδομάδας μαζεύονται εκατοντάδες θερμίδες που ούτε σε χόρτασαν, ούτε ήταν πραγματικά θρεπτικές. So, don’t, just don’t.

DO

Η δίαιτα περνάει απ’ το στομάχι, κυριολεκτικά βεβαίως-βεβαίως, αλλά και μεταφορικά. Το θέμα είναι πως για να πετύχει μία δίαιτα, και ειδικά μία αυστηρή δίαιτα με αδιαμφισβήτητο deadline, θα πρέπει να σου αρέσει. Αντί να αντιστέκεσαι σε τρόφιμα εξ ολοκλήρου, για μήνες, φέρε αντίσταση στην τεχνική της αποφυγής. Πιο απλά, στο πρόγραμμα που θα φτιάξεις, φρόντισε να περιλαμβάνεις συχνά τρόφιμα που σου αρέσουν περιορίζοντας όμως τις ποσότητες. Δε χρειάζεται να ξεχάσεις τι θα πει Prosecco, φρόντισε όμως να μην το παρακάνεις.

DON’T

Αν σκέφτεσαι να περιορίσεις την ημερήσια θερμιδική σου πρόσληψη σε λιγότερες από 1200 θερμίδες, ξέχασέ το. Πολλά προγράμματα διατροφής με στενό deadline, όπως μία επερχόμενη γαμήλια τελετή, προτείνουν συνολικό ενεργειακό φορτίο ίσο ή μικρότερο των 800 θερμίδων. Η ενέργεια αυτή αντιστοιχεί σε εξαιρετικά μικρή ποσότητα φαγητού και πολλές στερήσεις, κάτι δηλαδή που θα σε φτάσει στα όριά σου, με αποτέλεσμα να τα παρατήσεις μέχρι να πεις κουάφ. Φτιάξε ένα πρόγραμμα στα μέτρα σου, έτσι ώστε να μπορείς να το κρατήσεις αρκετά για να πετύχεις το στόχο σου γιατί, φίλη μου, καλύτερα να κάνεις δίαιτα και να χάσεις 8 κιλά σε τρεις μήνες, παρά 5 κιλά τον πρώτο μήνα για να τα ξαναπάρεις στον δεύτερο.

DO

Όλες οι σταρ με τα υπέροχα σώματα διαλαλούν ότι πίνουν πολύ νερό, και ποιες είμαστε εμείς να τις διαψεύσουμε; Το νερό και άλλα αφεψήματα χωρίς θερμίδες, όπως για παράδειγμα το πράσινο τσάι, γεμίζουν το στομάχι σου, καθυστερώντας την έκκριση γκρελίνης. Εκτός αυτού, καμιά φορά το αίσθημα της δίψας μπερδεύεται με εκείνο της πείνας και ενώ αυτό που χρειάζεσαι είναι στην πραγματικότητα νερό, εσύ πιστεύεις ότι πρέπει να φας. Μεταξύ άλλων, το νερό συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς επιδερμίδας, κάτι που σίγουρα θέλουμε, ειδικά για εκείνη τη μέρα.

Last but not least

Ζήτα εξατομικευμένες συμβουλές από έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο-διατροφολόγο. Ακόμη και αν δε θέλεις να ακολουθήσεις κάποιο αυστηρό πρόγραμμα διατροφής μαζί του, ο ειδικός μπορεί να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάστασή σου, να σου δώσει βασικές οδηγίες και να σε συμβουλεύσει κατάλληλα ώστε να αποφύγεις τις καθυστερήσεις και τα πισωγυρίσματα. Ακόμη και με μία μόνο συνεδρία μπορεί να σε κατευθύνει προς τη σωστή πορεία προς έναν ισορροπημένο και βιώσιμο τρόπο διατροφής.

Καλή επιτυχία και με το καλό!

 

Ευχαριστούμε την Ζωή Κατσιρμά

Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc

FB: Zoe Katsirma