ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πλάνο διατροφής για να καταφέρεις να αυξήσεις το μεταβολισμό σου

Η «αύξηση του μεταβολισμού» είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα. Όλες θέλουμε να μάθουμε ποια τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξησή του και για αυτόν το λόγο ζητήσαμε τη συμβουλή της ειδικού.

Ας ξεκινήσουμε από το πρωινό:

όταν απολαμβάνουμε ένα πλήρες πρωινό γεύμα καταφέρνουμε να καίμε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι να καταναλώσουμε το επόμενο γεύμα μας.  Αυτό συμβαίνει γιατί ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και το πρωινό γεύμα τον επαναφέρει στον φυσιολογικό του ρυθμό.

Πρωινό:

Ένα smoothie που περιλαμβάνει ανώτατης θρεπτικής αξίας τροφές, οι οποίες συμβάλουν στην αύξηση του μεταβολισμού.

Πράσινο τσάι βιολογικό (100gr), (οι κατεχίνες, οι πολυφαινόλες και η καφεΐνη που βρίσκονται στο πράσινο τσάι, έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν το μεταβολισμό)

Σπανάκι (120gr), (Η μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι αυτή που αυξάνει το μεταβολισμό μας)

1 πράσινο μήλο (100gr) Η υψηλή περιεκτικότητα του μήλου σε νερό αλλά και σε φυτικές ίνες είναι αυτά που συμβάλλουν στην αύξηση του μεταβολισμού μας μετά την κατανάλωσή του. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση όταν καταναλωθεί και η φλούδα.

Βρώμη. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της βρώμης σε φυτικές ίνες, ο οργανισμός μας «καίει» περισσότερες θερμίδες για να γίνει η πέψη και η απορρόφησή της.

Δεκατιανό:

Άπαχο γιαούρτι (πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο ενεργοποιεί το μεταβολισμό) + μια χούφτα καρύδια

έρευνα έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν 3-4 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ έκαναν δίαιτα, έχασαν τη διπλάσια ποσότητα βάρους από τα άτομα που δεν λάμβαναν αυτήν την ποσότητα.

Σε μια χούφτα καρύδια κρύβεται ένας πλούτος ωφέλιμων συστατικών που προστατεύουν την καρδιά, τα οστά, τον εγκέφαλο και όχι μόνο. Περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην αύξηση του μεταβολισμού.

Μεσημεριανό:

Κοτοσαλάτα με μαρούλι, σπανάκι, στήθος κοτόπουλο, 1 πράσινο μήλο, (σε κύβους)και άπαχο γιαούρτι με λεμόνι και ψίχα από καρύδια.

Κοτόπουλο: Η πρωτεΐνη προκαλεί τη μεγαλύτερη θερμογένεση, δηλαδή ο οργανισμός μας «καίει» περισσότερες θερμίδες για να τις αφομοιώσει και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την πέψη ενός πρωτεϊνικού γεύματος σε σχέση με τους υδατάνθρακες και το λίπος. Έτσι το κοτόπουλο επειδή έχει ελάχιστο λίπος και αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης προκαλεί αύξηση στον μεταβολισμό μας μετά την κατανάλωσή του.

Ο συνδυασμός γιαούρτι με λεμόνι βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και κατ’ επέκταση στην αύξηση του μεταβολισμού

Απογευματινό:

1 φρούτο ή λίγα καρύδια

Βραδινό:

Φιλέτο ψαριού, κόκκινο λάχανο, ασπράδια αυγού και σος λεμόνι – ελαιόλαδο.

Ψάρι:  Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό μας, γιατί αυξάνουν τα επίπεδα των ενζύμων που συμμετέχουν στο καταβολισμό του λίπους, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν αυτά που ενισχύουν την αποθήκευση του λίπους στο σώμα μας.

Ασπράδι αυγού: Η πρωτεΐνη του έχει την υψηλότερη βιολογική αξία, αφομοιώνεται δηλαδή σε μεγαλύτερο βαθμό από τον οργανισμό. Επιπλέον αυξάνει τη μεταγευματική θερμογένεση, ο οργανισμός δηλαδή, αυξάνει τις καύσεις του για την πέψη του.

Ακολουθώντας αυτό το σχήμα  διατροφής σε συνδυασμό με την άσκηση του σου ταιριάζει, το σώμα σου πραγματικά θα αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορείς εναλλακτικά να φας το μεσημέρι και το βράδυ κάποιο άλλο κρέας που προτιμάς, να πίνεις άφθονο νερό και εάν αισθάνεσαι πείνα μπορείς να απολαύσεις μια χούφτα καρύδια.

Αυτό είναι το τέλειο πλάνο διατροφής για ανθρώπους που θέλουν να αυξήσουν το μεταβολισμό τους.

 

*Ευχαριστούμε πολύ την Τζίνα Βερονίκη,

Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

www.personaldiet.gr