ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να μερικά πράγματα που δεν ήξερες για τη στέβια

Αν έστω και λίγο παρακολουθείς τις εξελίξεις στον κλάδο της διατροφής θα γνωρίζεις πως η στέβια είναι ένα γλυκαντικό χωρίς θερμίδες, που θυμίζει ωστόσο σε εμφάνιση και σε γλυκύτητα τη ζάχαρη.

υτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι πως η στέβια μπορεί να αποτελέσει σύμμαχό σου ως προς τη διαχείριση του διαβήτη, την απώλεια βάρους, την περιποίηση του δέρματος και πολλά άλλα. Αν λοιπόν έχεις συνδυάσει τη στέβια αποκλειστικά και μόνο με τον καφέ σου σκέψου πως μπορείς να καταναλώνεις τρόφιμα όπως κέικ, μπισκότα και καραμέλες που παρασκευάζονται με στέβια χωρίς να ανησυχείς για την απόκτηση θερμίδων από σάκχαρα. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να βοηθηθείς στον έλεγχο της περίσσειας περιεκτικότητας ζάχαρης στη διατροφή των παιδιών.

Η στέβια προκύπτει από τα φύλλα του ομώνυμου φυτού  και συνδυάζει ιδανικά το εξαιρετικής ποιότητας εκχύλισμα των φύλλων  της με την ερυθριτόλη. Η ερυθριτόλη  προέρχεται από τη φυσική ζύμωση φρούτων ή λαχανικών κι αποτελεί τη μοναδική γλυκαντική ύλη η οποία σε συνδυασμό με τη στέβια έχει πραγματικά μηδενικές θερμίδες.Υπάρχει και καταναλώνεται εδώ και αιώνες στη Λατινική Αμερική και στη συνέχεια εδώ και 40 χρόνια στην Ιαπωνία (που είναι ονομαστή για τα υψηλά στάνταρντ της στα προϊόντα ειδικής διατροφής).

Ένα είδος που ονομάζεται Stevia rebaudiana αναπτύσσεται φυσικά στη Βραζιλία και την Παραγουάη, όπου σύμφωνα με το Live Science έχει χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια για να γλυκάνει τρόφιμα και να θεραπεύει εγκαύματα και δυσφορία στο στομάχι. Εμείς επιλέγουμε την Deligios Στέβια, που δεν πικρίζει και διατίθεται σε 3 πρακτικές συσκευασίες, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Η Deligios άλλωστε, από το 2007 προσφέρει ροφήματα και τρόφιμα βασισμένα σε φυσικά συστατικά με αποδεδειγμένα οφέλη, συνδυασμένα με τρόπο που να ικανοποιούν τις γευστικές μας απαιτήσεις.

Αν αναρωτιέσαι για το πόση στέβια πρέπει να βάλεις σκέψου πως η αναλογία είναι 1 προς 1 σε σχέση με τη ζάχαρη. Πόσο πιο εύκολη υποκατάσταση; Σε αντίθεση με άλλα γλυκαντικά ούτε έχει μεταλλική επίγευση ούτε πικρίζει, είναι κατάλληλη και για διαβητικούς και έχει μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η στέβια έχει διαπιστωθεί πως βοηθάει και τη στοματική σου κοιλότητα, καθώς μειώνει τον σχηματισμό βακτηρίων στο στόμα, καθιστώντας το ένα δημοφιλές πρόσθετο για οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα. Αποτρέπει επίσης και την ουλίτιδα,  -ακριβώς δηλαδή το αντίθετο από τη ζάχαρη!

Ταυτόχρονα, η στέβια είναι χρήσιμη κατά των δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα και η δερματίτιδα καθώς η τοπική εφαρμογή αναστέλλει την εξάπλωση των βακτηριδίων και δρα ως στεροειδές, καθιστώντας τη δημοφιλή επιλογή για πολλούς ανθρώπους που δεν μπορούν να ανακουφιστούν με διαφορετικό τρόπο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη στέβια μπορείς να βρεις εδώ.