ΔΙΑΙΤΑ

Η ποσότητα πρωτεΐνης που πρέπει να καταναλώνεις σε κάθε γεύμα αν θέλεις να χάσεις βάρος

Είναι μία από τις λέξεις (αν όχι Η λέξη) που ακούς ή διαβάζεις πιο συχνά όταν η συζήτηση έχει να κάνει με την απώλεια βάρους. Όχι άδικα. Η πρωτεΐνη -σε σωστές ποσότητες και όχι όταν καταναλώνεται με τη σέσουλα (!)- είναι θεμελιώδες συστατικό για να «χτίσεις» ένα ωραίο κορμί.        

Η πρωτεΐνη «φτιάχνεται» από τον συνδυασμό αμινοξέων. Κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης, λέγεται ότι περιέχει 4 θερμίδες.

Οι λόγοι που τη χρειάζεσαι ως συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει υδατάνθρακες, λιπαρά, φυτικές ίνες και βιταμίνες, είναι α) σου δίνει ενέργεια, β) επιφέρει το αίσθημα του κορεσμού και γ) ρυθμίζει την όρεξή σου. Πώς μπορείς όμως να είσαι σίγουρη ότι καταναλώνεις τη σωστή ποσότητα και όχι περισσότερο ή λιγότερο; 

Η Leslie Langevin, διαπιστευμένη διατροφολόγος, εξηγεί ότι κάθε ένα από τα 3 βασικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 με 30 γραμ. περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Η οδηγία από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ για τις γυναίκες από 19 έως 70 χρονών είναι, κατά μέσο όρο, 46 γραμ. πρωτεΐνης την ημέρα συνολικά.  

Όπως εξηγεί η Langevin, 20 με 30 γραμ. σε κάθε ένα από τα κύρια γεύματα είναι επαρκής ποσότητα για να νιώσεις ότι χορταίνεις και να βοηθήσεις τους μυς σου να αποκατασταθούν αν, παράλληλα, γυμνάζεσαι. «Επιπλέον, τόση είναι και η ποσότητα που μπορεί να απορροφήσει το σώμα κάθε φορά ώστε να υπάρχει “χώρος” και για τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά».

Με άλλα λόγια, αν τρως αυγά για πρωινό δεν χρειάζεται να «φορτώνεις» τον οργανισμό σου και με ενισχυμένα σε πρωτεΐνη smoothies. Είναι γνωστό ότι η πρωτεΐνη που προέρχεται από ζωικές τροφές υπερέχει ποιοτικά. Επειδή όμως η υπερκατανάλωση κρέατος έχει συνδεθεί και με την εμφάνιση καρκίνου, για να διατηρήσεις μια ισορροπία και να φροντίσεις την υγεία σου, καλό είναι να την λαμβάνεις και από φυτικές πηγές όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και όσπρια.