ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ψωμί λευκό, σίκαλης, ολικής άλεσης ή πολύσπορο; Να πόσες θερμίδες έχει το κάθε ένα

Αν ρωτούσαμε δέκα (και δέκα χιλιάδες σου βάζω εγώ) ανθρώπους αν απαντήσουν στο διατροφικό δίλημμα «Τι θα προτιμούσες να μην ξαναφάς ποτέ: Σοκολάτα ή ψωμί;», θα παίρναμε ως απάντηση μερικά από τα πιο προβληματισμένα και διχασμένα βλέμματα που έχουν υπάρξει ποτέ. 

Ενώ οι περισσότεροι μπορεί, από κεκτημένη ταχύτητα, να απαντούσαν «ψωμί» καθ΄ότι και η σοκολάτα δύσκολα κόβεται, ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα θα αμφέβαλαν πικρά για τα όσα ξεστόμισαν αφού το ψωμί δίνει μια απίστευτη αίσθηση ικανοποίησης και κορεσμού στα γεύματά μας.

Αρκεί να το στερηθείς (έστω και) για λίγο χρονικό διάστημα και αμέσως συνειδητοποιείς την ανυπόφορη απουσία του από τη διατροφή σου. Πώς μπορεί να απαρνηθείς μια εκ των πραγμάτων comfort τροφή με την οποία μάλιστα μεγάλωσες; Ήθελες να «καθαρίσεις» το πιάτο σου; Ψωμί. Πεινούσες παραπάνω μετά από το φαγητό; Ψωμί. Ζητούσες γλυκό; Ψωμί (μαζί με ζάχαρη αν ήσουν πολύ καλό παιδί).

Χωρίς νερό μπορώ, χωρίς ψωμάκι όχι.

Προφανώς, όντας παιδί, τις περισσότερες φορές, το ψωμί δεν έχει καμία συνέπεια στο σχήμα του σώματός σου. Μεγαλώνοντας όμως έχει την τάση να σε στρογγυλεύει. Εδώ λοιπόν έρχονται να σε ικανοποιήσουν οι μέτριες πλην τίμιες εναλλακτικές του: Ολικής άλεσης, σίκαλης και πολύσπορο.

Η διατροφική αξία που αναγράφεται παρακάτω αφορά την ποσότητα μιας φέτας.

Λευκό ψωμί

Θερμίδες: 70

Υδατάνθρακες: 14

Πρωτεΐνες: 2

Λιπαρά: 1

Φυτικές ίνες: 0.6

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για το λευκό ψωμί. Ενώ θεωρείται «απαγορευτικό» από πολλούς διατροφολόγους, το λευκό ψωμί, σε λογικές ποσότητες, προσφέρει ενέργεια χωρίς να δίνει πολλά λιπαρά σε σχέση με άλλα τρόφιμα και είναι και καλή πηγή ασβεστίου. Στα πλην βέβαια είναι ότι έχει μικρότερη ποσότητα ινών σε σχέση με τα «μαύρα» είδη ψωμιού, λιγότερη βιταμίνη B και σίδηρο.

Ολικής άλεσης

Θερμίδες: 61

Υδατάνθρακες: 13

Πρωτεΐνες: 2.3

Λιπαρά: 0.3

Φυτικές ίνες: 0.7

Ολικής άλεσης σημαίνει ότι το αλεύρι από το οποίο έχει φτιαχτεί έχει παραχθεί με την άλεση των δημητριακών μαζί με το φλοιό τους. Χάρη στον φλοιό των δημητριακών έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και παντοθενικό οξύ) και μέταλλα (σίδηρος, ψευδάργυρος και χαλκός).

Κι ενώ οι φυτικές ίνες διευκολύνουν μια σειρά από λειτουργίες του οργανισμού (π.χ. πέψη, εντερική λειτουργία κ.α.), το μεγάλο τους μειονέκτημα είναι ότι δεσμεύουν τα ανόργανα στοιχεία (σίδηρος, ασβέστιο κλπ.) και τα εμποδίζουν να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να αποφεύγονται από άτομα που έχουν αντίστοιχες ελλείψεις.

Σίκαλης

Θερμίδες: 68

Υδατάνθρακες: 13

Πρωτεΐνες: 2

Λιπαρά: 0.7

Φυτικές ίνες: 2

Πρόκειται για σπόρους δημητριακών οι οποίοι έχουν το ίδιο σχήμα με αυτούς του σιταριού. Σε σχέση με το αλεύρι σιταριού, αυτό της σίκαλης διατηρεί περισσότερο τα θρεπτικά του συστατικά λόγω της δυσκολίας που χωρίζει το φύτρο και το πίτουρο από το ενδοσπέρμιο της σίκαλης.

Ανάμεσα στις ευεργετικές ιδιότητες της για τον οργανισμό είναι η μείωση της κακής χοληστερόλης, η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και της οστεοπόρωσης  ενώ τα προϊόντα σίκαλης είναι ιδανικά για διαβητικούς (μειώνουν τη. ανταπόκριση στην ινσουλίνη σε σύγκριση με το λευκό σιτάρι), για γυναίκες στην εμμηνόπαυση (βοηθούν στη μείωση εξάψεων και κολπικής ξηρότητας). Ταυτόχρονα είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου, ιχνοστοιχείων, φολικού οξέος, θειαμίνης και νιασίνης.

Πολύσπορα

Θερμίδες: 79

Υδατάνθρακες: 17

Πρωτεΐνες: 2.9

Λιπαρά: 0.4

Φυτικές ίνες: 1.7

Πρόκειται για το βαρύ πυροβολικό των ψωμιών και λέμε «βαρύ» γιατί παρασκευάζεται από πολλά δημητριακά (π.χ. βρώμη, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, φαγόπυρο, ρύζι κ.α.). Αυτό φυσικά αυξάνει τόσο την ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όσο και των θερμίδων.

Πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες (προφανώς!) και χαμηλό σε περιεκτικότητα νατρίου, το πολύσπορο ψωμί βοηθά στην σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος, στην ενίσχυση του μεταβολισμού, στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, στην μείωση της κακής χοληστερίνης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.