ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να πόσες φορές χρειάζεται να μασάς την τροφή σου αν θέλεις να χάσεις βάρος

Παίρνουμε ως δεδομένο ότι, ακόμα κι αν άνοιξες το συγκεκριμένο άρθρο, δεν έχεις δώσει ποτέ σημασία στο πόσες φορές μασάς το φαγητό σου καθώς τρως. Όντως μοιάζει αστείο και σχεδόν ψυχαναγκαστικό να μετράς τις μπουκιές σου. Από την άλλη, δεν είναι και σωστό να το «καταπίνεις» σχεδόν (ειδικά τις στιγμές που πεινάς πολύ) μασώντας το ελάχιστα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, υπάρχει μια ολόκληρη «σχολή» που υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα του αργού μασήματος αν στόχος σου είναι να χάσεις κιλά.

Σε αντίθεση λοιπόν με το να τρως γρήγορα και λαίμαργα, το να μασάς αργά προτείνεται, ούτως ή άλλως για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Στην πραγματικότητα μάλλον ξεκινάει από εκεί. Πώς συμβαίνει αυτό;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι με το καλό μάσημα, ένα ένζυμο που βρίσκεται στο σάλιο, η αμυλάση, διασπά καλύτερα το άμυλο σε απλά σάκχαρα. Επιπλέον, ακόμα ένα ένζυμο του σάλιου, η λιπάση, βοηθά στην διάσπαση των τριγλυκεριδίων.

Έτσι, τελικά, το παρατεταμένο μάσημα αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού διότι αυξάνει την παραγωγή της γκρελίνης, της ορμόνης που δίνει το μήνυμα της πληρότητας του στομαχιού στον εγκέφαλο. Όπως ήδη γνωρίζεις χρειάζονται 20 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίζουμε να τρώμε) για να σταλεί το μήνυμα από το στομάχι στον εγκέφαλο ότι έχουμε χορτάσει.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Bristol υποστηρίζει μάλιστα ότι υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός των φορών που χρειάζεται να μασήσουμε ένα φαγητό. Και αυτός είναι 35.

Στο πείραμα που έκαναν η πρώτη ομάδα μασούσε το φαγητό της 35 φορές και η δεύτερη, 10 φορές. Κάπως έτσι συνειδητοποίησαν ότι η πρώτη ομάδα κατανάλωσε 12% λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με την πρώτη και ότι το γεύμα είχε διαρκέσει τον διπλάσιο σχεδόν χρόνο.

Επιπλέον, αξίζει να λάβεις υπόψιν σου αν έχεις πιει νερό πριν φας (που βοηθά στη μείωση της ποσότητας που θα καταναλώσεις) και πόσο σκληρό είναι το φαγητό που τρως (όσο πιο σκληρή είναι μια τροφή τόσο περισσότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες περιέχει και τόσο περισσότερο αναγκάζεσαι να τη μασάς). Αντιθέτως, οι τροφές που είναι πιο μαλακές μπορεί, τελικά, να παχαίνουν και περισσότερο δεδομένου ότι δεν απαιτούν πολύ μάσημα.

Άλλος ένας τρόπος για να μάθεις να μασάς πιο αργά είναι να παίρνεις ανάσες μεταξύ των μπουκιών που τρως και να φροντίζεις όταν τρως να μην απασχολείς το μυαλό σου με άλλα ερεθίσματα (π.χ. τηλεόραση, κινητό κ.α.) ώστε να τρως πργματικά συνειδητά.