TIPS

4 οφέλη που έχει για τον οργανισμό σου το να μασάς τσίχλα

Μπορεί η τσίχλα να είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό μετά από κάποιο γεύμα, μετά το τσιγάρο (αν καπνίζεις), ή πριν βγεις ραντεβού, αλλά μετά το παρακάτω κείμενο, μάλλον θα τη σκέφτεσαι συχνότερα.

Οι επιστήμονες και η ζωή η ίδια, υποστηρίζουν πως η τσίχλα δεν είναι μόνο ικανή να φρεσκάρει και να ανανεώσει την αναπνοή σου ή να σου αλλάξει τη γεύση, αλλά έχει πολύ περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό, τη διάθεση και το μυαλό σου.

1. Βελτιώνει τη μνήμη

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου St. Lawrence, η γνωστική λειτουργία και η συνολική σου απόδοση σε τεστ, βελτιώνεται σημαντικά όταν μασάς τσίχλα. Πιστεύεται ότι αυτή η πολύτιμη πνευματική ώθηση προέρχεται από την αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της ροής του αίματος που παρατηρήθηκε όταν τα υποκείμενα της έρευνας μασούσαν τσίχλα.

2. Μειώνει το άγχος

Το να μασάς τσίχλα λειτουργεί σαν φανταστικό υποκατάστατο για τις ενστικτώδεις νευρικές συνήθειες. Σε μια έρευνα του 2011, οι συμμετέχοντες που μασούσαν τσίχλα δυο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες, ανέφεραν πως είχαν καλύτερη διάθεση και ήταν λιγότερο κουρασμένοι. Ουσιαστικά με το να μασάς τσίχλα μειώνεται η παραγωγή της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, επειδή το μάσημα έχει αποδειχθεί ότι είναι χαλαρωτικό για τους περισσότερους ανθρώπους (γι’ αυτό και το ρίχνουμε στο φαγητό όταν αγχωνόμαστε).

3. Σε βοηθάει να χάσεις βάρος

Η τσίχλα όχι μόνο σε βοηθάει να ξεχάσεις τη λιγούρα, άρα και να καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες, αλλά μετά από κάποια ώρα στέλνει στον εγκέφαλό σου το σήμα ότι δε χρειάζεται να φας άλλο.

4. Βοηθάει με τη δυσκοιλιότητα

Η τσίχλα έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τις κινήσεις του εντέρου αυξάνοντας την παραγωγή γαστρικών υγρών χωρίς να χρειαστεί να αφομοιώσει οποιαδήποτε τροφή. Πριν το ρίξεις στα καθαρτικά, λοιπόν, δοκίμασε κάτι πιο φυσικό και φθηνό, όπως το να μασήσεις τσίχλες.