ΒΑΡΟΣ

Να γιατί πρέπει να καθαρίζεις τακτικά την κουζίνα σου αν προσέχεις το βάρος σου

Πόσες φορές έχεις πέσει για ύπνο ή έχεις φύγει από το σπίτι αφήνοντας την κουζίνα σου σαν να την είχες παραχωρήσει για τα γυρίσματα του Μaster Chef; Το να αφήνεις τα πιάτα στο νεροχύτη, τον πάγκο της κουζίνας γεμάτο ψίχουλα, τα κουτιά από τα τρόφιμα απλωμένα παντού και να σκέφτεσαι «θα τα μαζέψω μετά» προσφέρει μια γλυκιά αίσθηση αναβλητικότητας, αλλά καμία λειτουργικότητα όταν στόχος σου είναι να χάσεις το περιττό βάρος.

Αν, δε, είσαι και επιρρεπής με τα φαγητό, ακόμα χειρότερα.

*Όπου επιρρεπής εννοούμε εσένα που θέλεις ένα κομματάκι σοκολάτα και καταλήγεις να τρως όλη την συσκευασία, εσένα που λες «δεν πεινάω, απλώς θα τσιμπήσω» και μία ώρα αργότερα βρίσκεσαι με ένα στομάχι βαρύ σαν πέτρα, εσένα που ξεκινάς να τρως ένα μήλο για σνακ και, τελικά, αδειάζεις και το μισό βαζάκι πραλίνα. Εν ολίγοις, εσένα που δεν σου είναι τίποτα να πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του «Cornell Food and Brand Lab» όταν βρίσκεσαι σε μια κουζίνα όπου επικρατεί το χάος μπορεί να φας μέχρι και τη διπλάσια ποσότητα φαγητού από αυτή που θα έτρωγες.

 

Οι ερευνητές χώρισαν 98 γυναίκες σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα ζητήθηκε να γράψουν για την εποχή που αισθανόντουσαν ότι είχαν τον έλεγχο ενώ η δεύτερη ομάδα έγραψε το αντίθετο: για την εποχή που αισθάνονταν ότι δεν είχαν τίποτα υπό τον έλεγχό τους. Οι μισές από τις συμμετέχουσες (και από τις δύο ομάδες) βρισκόντουσαν μέσα σε μια ακατάστατη κουζίνα γεμάτη με εφημερίδες, βρώμικα πιάτα και ένα τηλέφωνο που χτυπούσε συνεχώς. Οι υπόλοιπες ήταν μέσα σε μια καθαρή και ήσυχη κουζίνα. Και στις δύο κουζίνες, υπήρχαν διαθέσιμα στους πάγκους βαζάκια με μπισκότα, κράκερ και καρότα.

Μέσα σε 10 λεπτά, οι γυναίκες που είχαν κληθεί να γράψουν για μια ανεξέλεγκτη περίοδο της ζωής τους και βρισκόντουσαν μέσα στην ακατάστατη κουζίνα, κατανάλωσαν 53 θερμίδες περισσότερες σε μπισκότα από εκείνες που είχαν να γράψουν για το ίδιο θέμα, αλλά ήταν μέσα στην ήρεμη κουζίνα.

 

«Το να κινείσαι μέσα σε ένα χαοτικό περιβάλλον και να αισθάνεσαι ότι δεν έχεις τον έλεγχο της ζωής σου δεν βοηθάει όταν κάνεις δίαιτα», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Lenny Vartanian. «Όταν όλα είναι εκτός ελέγχου, είναι πολύ πιο εύκολο να βγεις κι εσύ η ίδια».

Για την ιστορία να σου πούμε ότι το άλλο γκρουπ των γυναικών που έγραψαν για την περίοδο που ήταν καλά στη ζωή τους κατανάλωσε 100 θερμίδες λιγότερες στην ακατάστατη κουζίνα από τις γυναίκες που είχαν το αντίθετο θέμα να γράψουν, πράγμα που δείχνει ότι ο αυτοσυγκέντρωση και ο διαλογισμός μπορούν να λειτουργήσουν ως τεχνικές συγκράτησης. Επιμένουν όμως ότι το συμμάζεμα είναι ο πιο εύκολος δρόμος.