ΓΛΥΚΟ

Να πώς γίνεται να χάσεις βάρος χωρίς να σταματήσεις να τρως γλυκά

Θέλεις να δεις τα κιλά στη ζυγαριά να πέφτουν, αλλά επειδή είσαι και γλυκατζού, ζορίζεσαι να μη φας το σοκολατάκι, το ταρτάκι, το κομμάτι κέικ, το παγωτίνι βρε αδερφέ που έχεις στο ψυγείο ή που θα σου προσφέρουν μετά από ένα γεύμα. Δεκτό, αλλά, έτσι, ξέρεις κι εσύ η ίδια ότι δύσκολα γίνεται δουλίτσα. Πώς θα σου φαινόταν να κάνεις μια συμφωνία με τον εαυτό σου;

Δεν είπαμε να στερηθείς το γλυκάκι σου, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε να το φας στην αρχή του γεύματος. 

Αν και έχουμε συνηθίσει το αλμυρό να προηγείται του γλυκού, όταν βάζεις υδατάνθρακες (γλυκά, φρούτα, προϊόντα από αλεύρι κ.α.) στο τέλος του γεύματος είναι πιο δύσκολο να αισθανθείς τον κορεσμό. Αν όμως καταναλώσεις πρώτα τους υδατάνθρακες (και δη αυτούς με τα υψηλότερα ποσοστά γλυκόζης), τελικά μπορεί να πεινάς και λιγότερο και να καταλήξεις να καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες.

 

Το κόλπο που προτείνουν ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου βασίζεται σε ένα μηχανισμό του εγκεφάλου. Η γλυκόζη -ο βασικός υδατάνθρακας της διατροφής- είναι το καύσιμο του εγκεφάλου. Όλα οφείλονται στην ουσία γλυκοκινάση που βρίσκεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και, μεταξύ άλλων, ελέγχει την όρεξη. Για την ακρίβεια, η δουλειά της είναι να ανιχνεύει τα επίπεδα της γλυκόζης στο συκώτι και στο πάγκρεας και, όταν βρει μικρές ποσότητες, να προκαλεί επιθυμία για σακχαρούχα τροφή (όπως καταλαβαίνεις είμαστε καταδικασμένοι να λαχταράμε τα γλυκά ή, τέλος πάντων, τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.) 

Όπως σημειώνεται και από την έρευνα, κάθε άνθρωπος παράγει διαφορετική ποσότητα γλυκοκινάσης. Γι’ αυτό άλλοι έχουν περισσότερη και άλλοι λιγότερη λαχτάρα για γλυκά. 

Αν φας πρώτα το γλυκό και εκπληρώσεις την «επιθυμία» του εγκεφάλου, μειώνεται τελικά η όρεξη σου και καταναλώνεις λιγότερο φαγητό. Αυτό φυσικά δεν μεταφράζεται στο να φας έξι κομμάτια σοκολατόπιτα ή μια φραντζόλα τσουρέκι και μετά να καταπιαστείς με το γεύμα σου (προφανώς μετά από τόση ποσότητα γλυκού δεν θα έχεις όρεξη να φας και ολόκληρο το γεύμα σου).

Όπως δήλωσε και ο επικεφαλής της έρευνας και λέκτορας μοριακής φυσιολογίας, James Gardiner, «η κατανάλωση τροφών πλουσίων σε υδατάνθρακες στην αρχή του γεύματος φαίνεται πως είναι ένας τρόπος για να τροφοδοτήσουμε γρήγορα τον εγκέφαλο με γλυκόζη και έτσι τελικά να καταλήξουμε σε πρόσληψη λιγότερων θερμίδων στο υπόλοιπο του γεύματος».