ΒΑΡΟΣ

6 λόγοι που δεν χάνεις λίπος από την κοιλιά

Προσέχεις τη διατροφή σου, κάνεις γυμναστική ή απλά τρως τόσο ώστε να διατηρείσαι στο επιθυμητό για εσένα βάρος. Τί γίνεται όμως με το αιώνιο βάσανο των γυναικών, το λίπος στην κοιλιά που επιμένει να βρίσκεται εκεί ότι κι αν κάνεις εσύ για να το εξαφανίσεις;

Παρακάτω θα βρεις τους πιο βασικούς από τους λόγους που το κοιλιακό λίπος μοιάζει τόσο επίμονο. Από κει και πέρα είναι στο χέρι σου να αλλάξεις τους κανόνες του παιχνιδιού και να πας κόντρα σε αυτό με τα σωστά “όπλα”. Δες τι φταίει και πάρε τα μέτρα σου: 

#1 Έχεις χαμηλό μαγνήσιο

Ο οργανισμός μας χρειάζεται το μαγνήσιο για να εκτελέσει παραπάνω από 300 χημικές αντιδράσεις, όπως είναι το να κρατά σταθερό τον ρυθμό που χτυπά η καρδιά μας ή να ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο συμβάλλει, επίσης, και στην απώλεια βάρους και δη του κοιλιακού λίπους. Μπορείς να το βρεις σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα φασόλια και τους ξηρούς καρπούς.

Unsplash

 

#2 Έχεις επιλέξει λάθος είδος προπόνησης

Πολλοί άνθρωποι στην προσπάθειά τους να αδυνατίσουν πιστεύουν πως με το να “λιώνουν” σε ένα κουραστικό σταθερού ρυθμού cardio πρόγραμμα γυμναστικής αρκεί. Κι όμως όχι. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να χαθεί το κοιλιακό λίπος φαίνεται να είναι η προπόνηση με βάρη. Για την ακρίβεια στην απώλεια περισσότερων θερμίδων και λίπους βοηθά η υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση. Σύμφωνα, μάλιστα, με μια αγγλική έρευνα άνθρωποι που επέλεξαν αυτού του είδους την προπόνηση είδαν διαφορά πόντων στην περιοχή των γοφών και της κοιλιάς σε μόλις 2 εβδομάδες.

Unsplash

 

#3 Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου από μόνη της έχει ένα σωρό επιπτώσεις στον οργανισμό μας με πρώτη και κύρια την κόπωση. Ωστόσο, με τον τρόπο της συμβάλλει και στην απόκτηση έξτρα βάρους. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που κοιμάται 4 ώρες αντί για 8 είναι πιο επιρρεπής να καταναλώσει μέσα στην ημέρα 300-400 περισσότερες θερμίδες από ότι θα έκανε αν ήταν ξεκούραστη. Σε αφήνουμε να υπολογίσεις μόνη σου το άθροισμα των θερμίδων όταν αυτό γίνεται συστηματικά. Άρα καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να κοιμάσαι όσο πρέπει και όσο χρειάζεται ο οργανισμός σου.

Unsplash

 

#4 Είσαι εθισμένη στα αναψυκτικά

Αναψυκτικά και πάσης φύσης ροφήματα με ένα σωρό επεξεργασμένη ζάχαρη και υδατάνθρακες μέσα τους μόνο καλά δεν μπορούν να είναι για τον οργανισμό σου. Όλο το λίπος και τα σάκχαρα που περιέχεται σε αυτά πηγαίνει απευθείας στις ‘προβληματικές’ περιοχές του σώματός μας (βλέπε κοιλιακή χώρα). Ωστόσο, έρευνες δείχνουν πως ακόμα και τα λεγόμενα ‘διαιτητικά’ και με μηδέν θερμίδες αναψυκτικά συμβάλλουν αρνητικά στο βάρος μας, καθώς οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που περιέχουν ενεργοποιούν τον εγκέφαλό μας να περιμένει φαγητό για να πάρει ενέργεια και στην πραγματικότητα μας προκαλούν απίστευτες λιγούρες.

Unsplash

 

#5 Καταναλώνεις πολύ αλάτι

Η υπερβολική ποσότητα αλατιού είναι γνωστό ότι οδηγεί στην κατακράτηση υγρών από τον οργανισμό μας. Αυτό έχει αποτέλεσμα να νιώθουμε πρήξιμο και να χάνουμε την φυσική λάμψη της επιδερμίδας μας. Δεν έχει σημασία μόνο να μην προσθέσεις εσύ κάπου αλάτι αλλά να προσέχεις παράλληλα που μπορεί να περιέχεται γιατί πολλές φορές δεν το πιάνει το μάτι μας (βλέπε κονσερβοποιημένα φαγητά, αλλαντικά, τυριά κ.ά.). Αντί για αλάτι δώσε γεύση στα φαγητά σου με μαϊντανό, κύμινο, κανέλλα κ.ά. μυρωδικά.

Unsplash

 

#6 Καταναλώνεις πολύ αλκοόλ

Το αλκοόλ αποδεδειγμένα μπορεί να μας ανοίξει την όρεξη και να μας αυξήσει την ποσότητα φαγητού που θα τρώγαμε κανονικά (ναι, μιλάω για το δεύτερο μπολάκι πατατάκια που ζητάμε από τον σερβιτόρο). Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες οι λάτρεις της μπύρας θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο καθώς είναι από τα ποτά που κατηγορείται για το κοιλιακό λίπος. Δεν χρειάζεται φυσικά να σταματήσεις να πίνεις, απλά πρέπει να το κάνεις με μέτρο.

Unsplash

 

Κεντρική φωτογραφία: Unsplash