FITNESS

Ο πιο αναπάντεχος παράγοντας που επηρεάζει το βάρος σου

Το πόσο κοντά ή μακριά είναι το σπίτι σου από το γυμναστήριο, το κολυμβητήριο ή το σουβλατζίδικο με το φανταστικό γύρο χοιρινό επηρεάζει το βάρος σου. Αυτό υποστηρίζει σε γενικές γραμμές μια νέα βρετανική έρευνα.

Όσοι μένουν σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από γήπεδο, πισίνα, γυμναστήριο και γενικώς χώρο άθλησης έχουν χαμηλότερο ποσοστό λίπους, μικρότερο δείκτη μάζας σώματος και πιο λεπτή μέση σε σύγκριση με άτομα που μένουν κοντά σε εστιατόρια και κυρίως φαστφουντάδικα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από γιατρούς και καθηγητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και οι συμμετέχοντες ήταν άνθρωποι 40-70 ετών. Συγκεκριμένα, όσοι έμεναν κοντά σε χώρους άθλησης, σε απόσταση λιγότερη από ένα χιλιόμετρο είχαν μικρότερη περιφέρεια μέσης κατά 1,22 εκατοστά και λιγότερο λίπος. Μάλιστα το ιδανικό είναι να έχεις και επιλογές. Δηλαδή όχι μόνο ένα στούντιο καράτε, π.χ. στα 500 μέτρα γιατί τι να το κάνεις αν δεν έχεις καμία απολύτως όρεξη να γίνεις τζιμάνι στις πολεμικές τέχνες;

Αντίστοιχα όσοι απέχουν τουλάχιστον μισό χιλιόμετρο από μαγαζί που φτιάχνει γρήγορο φαγητό μπαίνουν πιο δύσκολα στον πειρασμό και άρα αυτό μπορεί να βγει και στη ζυγαριά τους. Λογικό ακούγεται. Αν έχεις τον φούρνο ή την πιτσαρία κάτω από το σπίτι σου, δύσκολα τα αγνοείς. Θα μου πεις, υπάρχουν και τα ντελίβερι, αλλά και πάλι, δεν είναι το ίδιο να κάνεις ένα “τσουπ” και να πετάγεσαι για μία ζεστή ζαμπονοτυρόπιτα, όταν την έχεις τόσο κοντά.

“Η σχεδίαση πόλεων με τρόπο που να διευκολύνει καλύτερα τους υγιεινούς τρόπους ζωής, πρέπει να αποτελέσει μέρος των ευρύτερων προγραμμάτων καταπολέμησης της παχυσαρκίας. Αυτό, μεταξύ άλλων, μπορεί να σημαίνει τον περιορισμό των νέων ταχυφαγείων σε μια γειτονιά και το πόσο κοντά βρίσκονται στα σπίτια. Από την άλλη, πρέπει να δοθούν κίνητρα για να ανοίξουν περισσότερες εγκαταστάσεις σωματικής άσκησης στις οικιστικές περιοχές που έχουν λίγες τέτοιες υποδομές, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει και την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης για να ανοίξει τέτοιους χώρους” αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας. Αν λοιπόν είσαι σε αναζήτηση νέας κατοικίας, τσέκαρε τι έχεις κοντά σου, αν δεν θες να φορτωθείς με κιλά.