ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Αυτή είναι η καλύτερη γυμναστική που μπορείς να κάνεις τις ημέρες της περιόδου

Shutterstock

Ξέρουμε ότι το μόνο που θέλεις όταν έχεις περίοδο είναι να κάθεσαι στον καναπέ με μια θερμοφόρα κι ένα πακέτο μπισκότα. Κι ενώ δεν έχουμε τίποτα με τα αθώα μπισκοτάκια δεν είναι ακριβώς αυτό που θα κάνει το φούσκωμα και το πρήξιμο να υποχωρήσουν. Αντιθέτως με το να ιδρώσεις έχεις περισσότερες πιθανότητες. 

Ας πούμε, λοιπόν, πως -ακόμα και απρόθυμα- μπήκες μέσα στο κολάν σου και έδεσες τα κορδόνια των αθλητικών σου. Και τώρα; Μη βιαστείς να πας στο στρώμα και να πιάσεις τα βαράκια ή να πάρεις θέση για γιόγκα.

Αν και δεν υπάρχει κάποιο είδος γυμναστικής καλύτερο από το άλλο, τις ημέρες που έχεις περίοδο, είναι προτιμότερο να επιλέγεις την άσκηση που θα σε κάνει να ιδρώσεις περισσότερο και πιο γρήγορα. «Μια προπόνηση υψηλής έντασης μπορεί να απελευθερώσει περισσότερες ενδορφίνες», συμβουλεύει η γυναικολόγος Alyse Kelly-Jones. Οι ενδορφίνες, με τη σειρά τους, μειώνουν τις προγλασταδίνες, τα χημικά που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου και στα οποία οφείλονται οι πόνοι και σε ανακουφίζουν. Έτσι, όσο περισσότερες ενδορφίνες εκκρίνεις, τόσο λιγότερο πόνο θα νιώθεις. Απλό; Απλό.

 

Τώρα που εξηγήσαμε τι συμβαίνει με το τρίγωνο «περίοδος-ορμόνες-πόνος» να σου πούμε πως η καλύτερη γυμναστική για να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα είναι η αερόβια. Κάνε διάδρομο, τρέξε, πήγαινε σε μάθημα zumba ή tabata. Γενικά γυμνάσου με σκοπό να ιδρώσεις, όχι να σφίξεις μύες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της αερόβιας άσκησης και της ανακούφισης από τα συμπτώματα της περιόδου σε αντίθεση με την γυμναστική ενδυνάμωσης η οποία δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση.

Αν ακόμα δεν έχεις πειστεί για τα οφέλη του να μην αμελείς το γυμναστήριο κατά τη διάρκεια της περιόδου να σου πούμε και το εξής: κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, η θερμοκρασία του σώματός σου πέφτει ελαφρώς. Αυτό αυξάνει την αντοχή σου, οπότε κουράζεσαι πολύ πιο αργά. Με άλλα λόγια, θα εντυπωσιαστείς με τις επιδόσεις σου σε σύγκριση με τις φορές που γυμνάζεσαι στη μέση του κύκλου σου.