TIPS

Το μυστικό για να βγάλεις περισσότερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο

Από το να κοιτάζεις έξω από το παράθυρο, μέχρι να χαζεύεις και στο τελευταίο social δίκτυο του κινητού σου ή να πιάνεις κουβέντα με τους συναδέλφους σου πηγαίνοντας σαν πεταλουδίτσα από γραφείο σε γραφείο, η λίστα με τα πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν βαριέσαι στη δουλειά είναι μεγάλη σχεδόν ατελείωτη.

Σίγουρα φταίει και που η ικανότητα συγκέντρωσής μας, όσο τα social media εξωτερικά ερεθίσματα αυξάνονται, μειώνεται, αλλά η αναβλητικότητα πάντα είναι γλυκιά. Στην αρχή. Γιατί όσο περνάει η ώρα γίνεται πιο καταπιεστική και από μάνα που φωνάζει να πάρεις ζακέτα μέχρι που καταλήγει να γίνεται ο λόγος που σηκώνεσαι πολύ αργά από την καρέκλα σου. 

Σε κάθε περίπτωση η παραγωγικότητα πάντα μειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά αν αυτό, λόγω φόρτου εργασίας, δεν σε παίρνει να γίνει, υπάρχει ένας τρόπος να καταφέρεις να διατηρήσεις τη συγκέντρωση και την προσοχή σου σε αυτό που πρέπει να φέρεις εις πέρας.

shutterstock

 

Δεν είναι τυχαίο που αποφασίσαμε  αυτό το άρθρο τέτοιες ημέρες. Συνήθως λίγο πριν ξεκινήσει ένα εορταστικό τετραήμερο ξεκούρασης είναι που κουράζεσαι περισσότερο αφού για να φύγεις ξένοιαστη από τη δουλειά και όντως να χαλαρώσεις, συνήθως, πρέπει να βυθιστείς στον υπολογιστή.

Σύμφωνα με τον Cal Newport, ερευνητή της επιστήμης της πληροφορικής και συγγραφέα του best seller, Deep Work: Rules For Focused Success in a Distracted World, η λύση για να διατηρήσεις (ή και να αυξήσεις) την παραγωγικότητα σου σε ιδεατά επίπεδα είναι να «αγκαλιάσεις» την αίσθηση της ανίας που σε καταλαμβάνει μετά από κάποιες ώρες στη δουλειά. 

Ωραία. Τι πρέπει να κάνω;

«Είναι σχεδόν απίθανο να εισέλθεις στα βαθύτερα επίπεδα συγκέντρωσης, αν περνάς όλη την ώρα στη δουλειά αποφεύγοντας να ενδώσεις στην παραμικρή υπόνοια πλήξης», υποστηρίζει. Αυτό που προτείνει λοιπόν είναι να προγραμματίζεις διαλείμματα στη δουλειά σου στη διάρκεια των οποίων απλά θα χαζεύεις. Αυτό επιτρέπει στον εγκέφαλό σου να ξεκουραστεί και να επιστρέψει στα καθήκοντά του πολύ πιο συγκεντρωμένος.

Με την ίδια λογική, το να ορίσεις ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θέλεις να ολοκληρώσεις μια «δουλειά» θα σε αποθαρρύνει από το να παρασυρθείς και να ξεφύγεις χρονικά.

Αν δοκιμάσεις την παραπάνω τεχνική, αλλά πάλι είσαι στο Facebook όλη μέρα βλέπεις ότι δεν έχει τα αποτελέσματα που θα ήθελες, ίσως θα πρέπει να κάνεις ένα πολύ πιο δραστικό διάλειμμα από τα social media. Μια περίοδος αποχής (30 ημέρες είναι ιδανικό διάστημα) -λέει ο Newport- θα σε βοηθήσει να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση (και βασικά την εξάρτηση) σου με τα social media τις ώρες που είσαι στη δουλειά.