ΕΡΕΥΝΑ

Είσαι σαρκαστική; Γι’ αυτό είσαι καλύτερη σε όλα

Αν έχεις κι εσύ εκείνη τη συνάδελφο που το παίζει έξυπνη, έχει μια απάντηση για όλα, είναι πνεύμα αντιλογίας και έχει τελειοποιήσει το eyeroll, ή ακόμα καλύτερα αν είσαι εσύ αυτή (καλησπέρα φίλη μου), τότε να ξέρεις πως είσαι καλύτερη απ' όλους.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ο σαρκασμός στη δουλειά, σε κάνει πιο δημιουργική, κι όχι μόνο αυτό. Οι ερευνητές στο Harvard, το Columbia και το European business school INSEAD, προσπάθησαν να ελέγξουν τον σαρκασμό σε ένα εργαστήριο, ζητώντας από τους συμμετέχοντες την προσομοίωση μιας συζήτησης. Στο πρώτο τεστ, τα άτομα έπρεπε να πουν κάτι σαρκαστικό, ειλικρινές, ή να ακούσουν ένα σχόλιο που ήταν σαρκαστικό ή ειλικρινές, ή να κάνουν μια ουδέτερη συζήτηση. Στο δεύτερο τεστ, οι συμμετέχοντες έπρεπε να θυμηθούν κάποια φορά που είπαν ή άκουσαν κάτι σαρκαστικό, ειλικρινές ή ουδέτερο και στο τρίτο, έπρεπε να φανταστούν κάτι σαρκαστικό, ειλικρινές ή ουδέτερο σαν ατάκα κλεισίματος για κάποιο ανέκδοτο. Μόλις ολοκλήρωσαν και τα 3 τεστ, φάνηκε πως όσοι ήταν σε σαρκαστικές συνθήκες τα πήγαν καλύτερα σε όλες τις δοκιμασίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν ξεστομίζεις μια σαρκαστική ατάκα, μπορεί να ενεργοποιηθεί η δημιουργικότητά σου επειδή σκέφτεσαι πιο αφηρημένα και τότε συνειδητοποιείς την απόσταση ανάμεσα στην κυριολεκτική και τη μεταφορική σημασία αυτού που λες.