ΓΛΥΚΑ

Ένας ακόμα (σημαντικός) λόγος για να φτιάξεις το αγαπημένο σου γλυκό

Δεν είναι ανάγκη να είσαι επιστήμονας για να καταλάβεις ότι η ζάχαρη και τα γλυκά επηρεάζουν θετικά την ψυχολογία σου. Αν μάλιστα είσαι γλυκατζού και βρίσκεις το νόημα της ζωής σε ένα cheesecake φράουλα με αφράτο μπισκότο, φρέσκα φρούτα και πουπουλένια κρέμα τότε θα γνωρίζεις ήδη την επίδραση που έχει ένα κομμάτι από το αγαπημένο σου γλυκό όταν δεν νιώθεις καλά.

Πρόσφατη έρευνα ωστόσο βάζει στο παιχνίδι και τη ζαχαροπλαστική καθώς αποδεικνύεται ότι είναι εξίσου χαλαρωτική και προσφέρει τα ίδια οφέλη στην ψυχολογία μας με την κατανάλωση του αγαπημένου μας γλυκού.

Η αλήθεια είναι πως όταν φτιάχνεις κάτι από το μηδέν, ανακατεύεις τα υλικά, λερώνεις τα χέρια σου με αλεύρι και μυρίζει όλο το σπίτι κανέλα και βανίλια, νιώθεις οικεία γιατί ενδεχομένως ξυπνάνε μνήμες από την παιδική σου ηλικία, με αποτέλεσμα να περνάς πολύ καλύτερα όταν ετοιμάζεις το γλυκό από όταν το τρως.

Το ίδιο πράγμα συμβαίνει με όλα τα δημιουργικά χόμπι- η ζαχαροπλαστική δηλαδή δεν διαφέρει από το πλέξιμο, το οποίο βοηθάει εξίσου να ξεχαστείς και να αφήσεις στην άκρη ό,τι σε αγχώνει ενώ παράλληλα δημιουργείς κάτι μοναδικό.

Η ζαχαροπλαστική είναι απαιτητική. Χρειάζεται να είσαι συγκεντρωμένος, να μετράς υλικά, να υπολογίζεις πόσο πρέπει να πιέσεις το ζυμάρι ώστε να απλωθεί και να αφοσιωθείς στη γεύση και στη μυρωδιά αυτού που φτιάχνεις. Αυτό σε κάνει να ζεις το παρόν και να μην σε απασχολεί τίποτα άλλο, κάτι που ρίχνει τα επίπεδα του στρες απλά γιατί μπλοκάρει τις άλλες σκέψεις.

”Όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη βρίσκουν παρηγοριά στη ζαχαροπλαστική γιατί η όλη διαδικασία τους βοηθάει να μην στενοχωριούνται για άλλες καταστάσεις και τους ‘επιβάλλει’ να συγκεντρωθούν στην τεχνική τους- φυσικά το γεγονός ότι φτιάχνουν κάτι για το οποίο μπορούν να νιώσουν καλά είναι εξίσου σημαντικό. Ορισμένες φορές αυτό λειτουργεί και ως τρόπος επικοινωνίας με τους ανθρώπους γύρω σου. Για τον ίδιο λόγο πηγαίνουμε φαγητό σε κάποιον που μόλις έχασε ένα δικό του άνθρωπο, καθώς όταν δεν βρίσκεις τα λόγια να εκφράσεις τα συναισθήματά σου δείχνεις την εκτίμηση και την αγάπη σου με ένα πιάτο φαγητό ή γλυκό που ετοίμασες” σημειώνει η Susan Whitbourne, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα; Φτιάξε το αγαπημένο σου γλυκό καθώς θα βοηθήσει τόσο τη δική σου ψυχολογία όσο και εκείνων που θα το φάνε!