ΚΑΡΙΕΡΑ

Μία συνήθεια που απογειώνει την απόδοσή σου στη δουλειά και μία που τη ρίχνει κατακόρυφα

Shutterstock

Όταν μιλάμε σε όρους εργασίας το να είσαι αποτελεσματική και γρήγορη είναι το άλφα και το ωμέγα. Τόσο για να κρατάς τα αφεντικά σου ευχαριστημένα, όσο και για να αυξήσεις τις πιθανότητες να πας σπίτι σου μια λίγο πιο λογική ώρα. Ωραία; Ωραία.

Τι είναι αυτό που μπορεί να σου δώσει το κίνητρο να δουλέψεις πολύ περισσότερο και πολύ ποιοτικότερα; Και τι είναι αυτό που, τελικά, δεν βοηθάει καθόλου; Θα ξεκινήσουμε με το δεύτερο.

Πιθανώς να έχεις ακούσει για το multitasking (την ικανότητα να εκτελείς περισσότερα από ένα πράγματα ταυτόχρονα). Πράγματι, το να κερδίζεις χρόνο ολοκληρώνοντας πολλά εργασιακά καθήκοντα ταυτόχρονα μοιάζει ιδανικό σενάριο. Ωστόσο, μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Michigan ισχυρίζεται ότι δεν είναι ο,τι καλύτερο όσον αφορά στη δημιουργικότητα και στην παραγωγικότητα σου.

Shutterstock

 

Αυτό γιατί όταν πηγαίνεις από τη μια δουλειά στην άλλη ο εγκέφαλος αλλάζει διαδοχικά mode μπαίνοντας εκ νέου σε διαδικασία μετατόπισης στόχου και ενεργοποίησης. Αυτό είναι σαν να βάζεις στο pause τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου σου για τη μια διαδικασία και να κάνεις χώρο για νέες. Αυτό το συνεχές μπρος-πίσω καταλήγει να είναι ανασταλτικός παράγοντας στην ταχεία ολοκλήρωση των καθηκόντων σου.

Στο ίδιο κλίμα, το πανεπιστήμιο του Stanford υποστηρίζει ότι οι mutlitaskers έχουν χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης σε σχέση με αυτούς που προτιμούν να ολοκληρώνουν μια δουλειά τη φορά. Αυτό το συμπέρασμα ήρθε στην επιφάνεια βάζοντας 100 φοιτητές του πανεπιστημίου να συμπληρώσουν ταυτόχρονα διαφορετικά τεστ. Αυτή η ομάδα παρουσίασε πολύ μεγαλύτερη διάσπαση προσοχής σε σύγκριση με την ομάδα συμμετεχόντων που ολοκλήρωναν ένα τεστ τη φορά.

Στην αντίπερα όχθη, υπάρχει κάτι που, απ’ ότι φαίνεται, μπορεί να κορυφώσει τα επίπεδα παραγωγικότητας σου και να σου δώσει ώθηση και φόρα να δουλέψεις με περισσότερη ενέργεια.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο ψυχολόγος Dan Ariely για λογαριασμό του βιβλίου του Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations απέδειξε ότι το να δώσεις πίτσα (ναι σωστά διάβασες, πίτσα) στους εργαζόμενους σου τους κινητοποιεί ακόμα περισσότερο κι από το να τους προσφέρεις χρηματικό μπόνους. Το πείραμα που έκανε ήταν το εξής.

Οι εργαζόμενοι μιας εταιρείας στο Ισραήλ πήραν τρία διαφορετικά mail στην αρχή της εβδομάδας για να διαπιστωθεί πώς αυτά θα επηρεάσουν την απόδοσή τους. Το πρώτο τους έδινε ένα bonus 30 λιρών, το δεύτερο ανέφερε ότι το αφεντικό θα τους έκανε εγκωμιαστικά σχόλια για τη δουλειά τους και το τρίτο υπόσχονταν ένα voucher για δωρεάν πίτσα. Δεν χρειάστηκε να περάσει παραπάνω από μια ημέρα για να διαπιστώσουν ότι αυτοί που είχαν λάβει το μέιλ με την πίτσα είχαν κατά 6,7 %  πιο υψηλά ποσοστά απόδοσης στη δουλειά σε σχέση με αυτούς που έλαβαν τα άλλα δύο mail.

Ποιο είναι λοίπον το δίδαγμα από όλο αυτό. Τις φορές που πρέπει να βγάλεις πολλή δουλειά, απλώς κλείσε τα πολλά tabs του υπολογιστή και επικεντρώσου σε μια τη φορά, αλλά πάντα με τη συνοδεία πίτσας.