TIPS

Αν είσαι από τους ανθρώπους που πάντα αργούν ακολουθούν 10 απλά και ανώδυνα μαθήματα συνέπειας

Μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες που έχω καταβάλει στη ζωή μου προκειμένου να γίνω συνεπής, τείνω να πιστέψω ότι η συνέπεια δεν είναι επίκτητο χαρακτηριστικό, αλλά έμφυτο. Με πολύ απλά λόγια, κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με αυτό και κάποιοι όχι.

Οκ, πέρα από την πλάκα, όλοι έχουν έναν φίλο που πρέπει να του πουν μισή ώρα νωρίτερα από την πραγματική ώρα του ραντεβού προκειμένου να εμφανιστεί στην ώρα του. Αν είσαι εσύ αυτός ο φίλος (ή φίλη τέλος πάντων), είσαι στο σωστό μέρος.

Θέλεις που υπερεκτιμάς το χρόνο που έχεις στη διάθεσή σου; Θέλεις που πιστεύεις ότι οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να σε περιμένουν και οι άλλοι θα αργήσουν; Θέλεις που όντως δεν έχεις χρόνο και κάνεις το ένα μετά το άλλο με την ψυχή στο στόμα; Θέλεις που απλά δε νιώθεις; Αργείς (ναι, και τα δέκα λεπτά καθυστέρηση, πάλι είναι καθυστέρηση) με αποτέλεσμα να εμφανίζεσαι πάντα με αυτό το «αχ μη με μαλώσεις» ύφος και να ξεκινάς τα νάζια και τις θεόρατα ψεύτικες δικαιολογίες.

Ωστόσο, αυτή η ξεχωριστή κάστα των ανθρώπων που έχουν την συνέπεια στο αίμα τους ακολουθούν έναν τρόπο ζωής που μόνο μαθήματα έχει να δώσει στους ασυνεπείς αυτής της γης. Να ποια είναι αυτά:

1. Κρατούν σημειώσεις με αυτά που πρέπει να κάνουν

Η συνέπεια ξεκινά το δευτερόλεπτο που ξυπνάς. Αν δεν έχεις ένα πρόγραμμα με όλα αυτά που ξέρεις ότι χρειάζεται να φέρεις εις πέρα μέσα στην ημέρα, πώς περιμένεις να βάλεις προτεραιότητες προκειμένου να γίνουν όλα στο σωστό χρόνο με την σωστή σειρά; Γενικά, περισσότερο πρόγραμμα, λιγότερο χάος.

2. Αφήνουν πάντα ένα περιθώριο χρόνου σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόβλεπτο

 

Με άλλα λόγια, δεν ξεκινούν δέκα λεπτά πριν το ραντεβού (ακόμα κι αν το να φτάσουν στο ραντεβού τους όντως πρόκειται να τους πάρει δέκα λεπτά), αλλά ακόμα πιο νωρίς προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι ακόμα κι αν συμβεί κάτι που δεν έχουν υπολογίσει (π.χ. κίνηση στο δρόμο) να μπορούν να είναι στην ώρα τους.

3. Ξέρουν να λένε «όχι»

Είναι σχεδόν αδύνατο να είσαι συνεπής σε όλες σου τις υποχρεώσεις και ασχολίες αν σε ό,τι σου προτείνουν λες «ναι» και ειδικά αν αυτά τα «ναι» αφορούν στην ίδια μέρα. Δηλαδή πόσα καρπούζια θα βάλεις κάτω από την ίδια μασχάλη; Συν τοις άλλοις, το «όχι» είναι ένας τρόπος να βάλεις τα όριά σου. Η ζωή δεν χρειάζεται να είναι αγώνας δρόμου για να τα προλάβεις όλα.

4. Επιλέγουν να κάνουν μόνο ό,τι τους ευχαριστεί

Σε συνέχεια του Νο3, έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ο λόγος που συνεχώς αργείς να φτάσεις (σχεδόν) σε οποιαδήποτε κοινωνική υποχρέωση είναι επειδή δεν θέλεις πραγματικά να είσαι εκεί; Το πρόβλημα είναι ότι με την καθυστέρηση επιδεινώνεις τα πράγματα αφού έχεις να αντιμετωπίσεις και την δυσφορία όλων αυτών που έχεις στήσει. Η λύση; Μάθε να λες «ναι» στις προτάσεις που πραγματικά νιώθεις ότι αξίζουν τον κόπο (και τον πολύτιμο χρόνο σου).

5. Βλέπουν τη διαδρομή πριν φύγουν από το σπίτι

 

Ας πούμε ότι είσαι από τους ανθρώπους που δεν πηγαίνουν πουθενά με το αυτοκίνητο χωρίς το GPS ή το Google Maps. Ωραία; Ωραία. Επειδή ανήκω σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων μπορώ να πω με σιγουριά ότι, οδηγώντας σε δρόμους που δεν πολυγνωρίζω και κοιτώντας επιτόπου το χάρτη, οι πιθανότητες να μη χαθώ είναι ελάχιστες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα αργήσω (κι άλλο). Άρα; Ποιο είναι το σωστό; Να κοιτάς τη διαδρομή πριν φύγεις από το σπίτι ώστε να έχεις μια ιδέα.

6. Δεν «χάνονται» με άλλες δουλειές μικρότερης σημασίας

Αυτή η συνήθεια ακούει τόσο στο όνομα «αναβλητικότητα», όσο και στο όνομα «ψυχαναγκασμός». Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι, χρονικά, βρίσκεσαι λίγα δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσεις για τη δουλειά. Πηγαίνεις προς τα κοσμήματά σου απλώς για να πάρεις ένα συγκεκριμένο ζευγάρι σκουλαρίκια και τελικά καταλήγεις να τακτοποιείς όλο το μπουντουάρ.

7. Χρησιμοποιούν την τεχνολογία

Εφαρμογές που δείχνουν την κίνηση, τα δρομολόγια και την ακριβή ώρα άφιξης των ΜΜΜ είναι φίλοι τους.

8. Έχουν οργάνωση στη ζωή τους

 

Είναι αυτοί που θα βρουν τι θα φορέσουν ή θα ετοιμάσουν το μεσημεριανό τους για τη δουλειά από το προηγούμενο βράδυ. Αυτοί που βάζουν τα κλειδιά, την τσάντα ή την ομπρέλα τους στο ίδιο σημείο για να ξέρουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται. Αυτή η ρουτίνα σε κάνει πιο λειτουργική, πιο αποτελεσματική, πιο στην ώρα σου.

9. Δεν κάνουν multitasking

Έχουμε ξαναπεί τους λόγους που το multitasking δεν λειτουργεί και το ότι δεν βοηθά αν θέλεις να μείνεις συγκεντρωμένη και να τελειώσεις κάτι με αποτελεσματικό τρόπο ώστε να αρχίσεις το επόμενο on time.

10. Σέβονται το χρόνο των άλλων

Συνεχίζεις να αργείς όσο κι αν προσπαθείς να είσαι στην ώρα σου; Να μια σκληρή αλήθεια, αλλά και κάτι που ίσως λειτουργήσει πιο δραστικά σαν κίνητρο ώστε να είσαι στην ώρα σου. Ακόμα κι αν για σένα το να είσαι συνεπής είναι άνευ σημασίας, και πάλι, οφείλεις να σεβαστείς το γεγονός ότι είναι για τους άλλους. Αν τα περισσότερα σου μηνύματα λένε «Συγγνώμη θα αργήσω λίγο», στην πραγματικότητα, είναι σαν να μην σέβεσαι το χρόνο που αφιερώνουν οι άλλοι σε εσένα.