TIPS

Δύο φράσεις που πρέπει να πάψεις να λες για να πετύχεις

Υπάρχουν δύο λάθη που μπορεί να μοιάζουν μικρά, αλλά επηρεάζουν σημαντικά και αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι, ενώ στέκονται και εμπόδιο στην επιτυχία σου.

Και αυτά είναι δύο λέξεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Bernard Roth, του πανεπιστημίου του Stanford, μπορείς να τις αντικαταστήσεις κι έτσι να βοηθήσεις τον εαυτό σου να πετύχεις περισσότερα.

Πρέπει vs Θέλω

Ο Roth προτείνει να χρησιμοποιείς το “θέλω” αντί για το “πρέπει”, όταν σκέφτεσαι ή μιλάς για όλα τα πράγματα που έχεις να κάνεις. Το “πρέπει” κάνει τα πάντα να μοιάζουν με υποχρεώσεις που σου έχουν επιβληθεί και είναι πάνω από σένα. Με το “θέλω” στη θέση του, οι άνθρωποι είναι σε θέση να καταλάβουν ότι ακόμα και τα πράγματα που δεν τους αρέσουν τόσο, είναι αποτέλεσμα των επιλογών που έχουν κάνει.

Αλλά vs Και

Αντίστοιχα, όταν χρησιμοποιείς το “αλλά”, κάνεις την οποιαδήποτε ενέργεια να μοιάζει με πρόβλημα, ενώ με το “και” συνειδητοποιείς ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και ψάχνεις τη λύση του. Για παράδειγμα θες να πας στο γυμναστήριο, αλλά πρέπει να προετοιμαστείς για την δουλειά της επόμενης μέρας. Αν στη θέση του “αλλά”, βάλεις το “και” σε κάνει υποσυνείδητα να αναζητάς μια λύση ώστε να τα κάνεις και τα δύο, όχι να αναβάλεις το ένα για το άλλο.