ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Βαρέθηκες να βήχεις; Σου έχουμε 6 σπιτικές θεραπείες για να σου περάσουν όλα

Ο βήχας δεν κρύβεται. Και ο έρωτας δεν κρύβεται, αλλά τουλάχιστον δεν σε ταλαιπωρεί όπως ο επίμονος βήχας. Εν τω μεταξύ είναι παντός καιρού και σεζόν. Δεν κάνει εξαιρέσεις. Δηλαδή δεν είναι απαραίτητο να ζεις στους -30 για να αρρωστήσεις με βήχα. Και στους 25 βαθμούς εκδηλώνεται.

Για την ακρίβεια, τότε είναι που αυξάνονται και οι πιθανότητες να βρεθείς κρεβατωμένη (είτε από βήχα, είτε από συνάχι, είτε από πυρετό) αφού οι εναλλαγές της θερμοκρασίας κι αυτό το «μία ζέστη-μια κρύο» κάνουν τις συνθήκες, ιδανικές για να την αρπάξεις.

Πριν τρέξεις στο φαρμακείο ή στο γιατρό σου για να αναζητήσεις φαρμακευτική θεραπεία, θα σου προτείναμε να δοκιμάσεις αυτά που έχει να σου προτείνει η φύση. Δεν πρόκειται για επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις, αλλά για θεραπείες που βασίζονται σε παραδόσεις και φτιάχνονται από εντελώς φυσικά υλικά. 

1. Θυμάρι το θαυματουργό

Εκτός απόι έξτρα νοστιμιά στο φαγητό σου, αυτό το μυρωδικό χαρίζει και ανακούφιση στο λαιμό σου. Κάπως έτσι, είναι η απάντηση για κάθε μικροεόχληση του αναπνευστικού συστήματος. Βλέπεις τα φλαβονοειδή που περιέχει χαλαρώνουν τους τραχειακούς μυς, μειώνουν τη φλεγμονή και καταπραΰνουν τον πονοκέφαλο. Για να φτιάξεις ρόφημα από θυμάρι, θα ρίξεις 2 κ.γ. φύλλα από θυμάρι μέσα σε μια κούπα με βραστό νερό και θα το αφήσεις για 10 λεπτά. Φυσικά, για να το πιεις πιο εύκολα,  μπορείς να προσθέσεις και μέλι.

2. Σιρόπι από λιναρόσπορο, μέλι και λεμόνι για τον ξερό βήχα

Μα λιναρόσπορος; Σου ακούγεται μυστήριο, ε; Όντως δεν είναι σύνηθες να πίνουμε λιναρόσπορο, αλλά βράζοντας τον δημιουργείται ένα κολλώδες υγρό το οποίο ανακουφίζει το λαιμό και την βρογχική οδό από τον έντονο βήχα. Το μέλι και το λεμόνι λειτουργούν ως ήπια αντιβιοτικά και συμπληρώνουν τη δράση αυτού του σούπερ ενισχυμένου σιροπιού. Για να το φτιάξεις βράσε νερό (1 κούπα) μαζί με 2-3 κ.σ. λιναρόσπορο. Όταν αυτό πήξει στράγγιξε το και πρόσθεσε 3 κ.σ. μέλι και 3 κ.σ. λεμόνι. Βαλ’ το σε ένα βαζάκι, ανακίνησε καλά. Μπορείς να πίνεις 1 κ.σ. κάθε μέρα για όσο διαρκέσει η πονόλαιμος.

3. Ρόφημα με πιπέρι και μέλι κατά του βήχα με φλέματα

Το πιπέρι διεγείρει την κυκλοφορία και τη ροή βλέννας βοηθώντας στην απόχρεμψή της. Το μέλι είναι φυσικό κατασταλτικό του βήμα και, όπως γράφαμε και πιο πάνω, λειτουργεί σαν ήπιο αντιβιοτικό. Για να το φτιάξεις, ρίξε 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και 2 κ.σ. μέλι σε ένα φλιτζάνι. Γέμισέ το με βραστό νερό και σκέπασέ το με ένα πιατάκι για 15 λεπτά. Πρόκειται για ένα ρόφημα που συνδέει την αρχαία αγγλική με την κινεζική παραδοσιακή ιατρική και είναι ιδανικό όταν έχεις βήχα με φλέματα (δεν προτείνεται για τον ξερό βήχα).

4. Λεμόνι: Η πιο άμεση αντιμετώπιση του βήχα 

Ξύπνησες και νιώθεις ότι ο λαιμός σου είναι πιο ευαίσθητος από την προηγούμενη μέρα. Αν θέλεις να προλάβεις αυτή η μικρή ενόχληση να μετατραπεί σε βήχα κάνε το εξής: Πάρε μια χοντρή φέτα λεμόνι (το 1/4 ενός λεμονιού), ρίξε πάνω στη φέτα αλάτι και πιπέρι και δάγκωσέ τη προσπαθώντας να ρουφήξεις τους χυμούς. Ναι, δεν θα είναι ευχάριστο, αλλά θα σε βοηθήσει πολύ.

5. Πιες ζεστό γάλα

Το ρόφημα που σε μεγάλωσε θα σε βοηθήσει να γίνεις καλά και από τον επίμονο βήχα. Αν δεν είσαι φαν των ζεστών ροφημάτων όπως το τσάι, μπορείς να ζεστάνεις λίγο γάλα, να προσθέσεις 1 κ.γ. μέλι και να πιεις στην υγειά σου (κυριολεκτικά).

6. Ρόφημα από αμύγδαλα και χυμό πορτοκάλι

Σε ορισμένες αρχαίες παραδόσεις πιστεύουν ότι τα αμύγδαλα βοηθούν στην ανακούφιση από βρογχικά προβλήματα. Για να το φτιάξεις ανακάτεψε στο μίξερ μια χούφτα αμύγδαλα μαζί με μισή κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι. Δε βάζουμε και το χέρι μας στη φωτιά ότι λειτουργεί, αλλά και να δοκιμάσεις το παρακάτω, το πολύ-πολύ να νιώθεις έξτρα ενέργεια.