ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Με ποιους τρόπους θα σε επηρεάσει η έκλειψη σελήνης του Ιανουαρίου;

Shutterstock

Μιλώντας με όρους φυσικής, σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν το φεγγάρι περνά πίσω από τη Γη στη σκιά της. Κι ενώ μιλάμε για ένα δεδομένο -πλην συναρπαστικό- φυσικό φαινόμενο, το σενάριο του να μείνεις ανεπηρέαστη δεν υπάρχει.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί στις 31 Ιανουαρίου θα ζήσουμε και θα δούμε (περίπου δηλαδή) την πρώτη έκλειψη του 2018.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΕ, στην Αθήνα, η έκλειψη θα φθάσει στην κορύφωσή της (δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο εγγύτερα στο κέντρο της σκιάς της Γης) περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό.

Αν έχεις φίλη ή φίλο που ασχολείται παραπάνω με την αστρολογία, τότε σίγουρα έχεις ακούσει για πολλούς ανάδρομους Ερμήδες, για διάφορες Αφροδίτες στο Ζυγό, αλλά και για τις επιδράσεις μιας έκλειψης στην ψυχολογία σου. Και ας είμαστε ειλικρινείς, ακόμα κι αυτοί που γυρνούν το βλέμμα από την άλλη δήθεν τάχα μου απαξιωτικά, (εγώ, προσωπικά, σου υπογράφω ότι) πεθαίνουν να μάθουν πώς μπορεί να τους επηρεάσουν όλα αυτά.

Κι ενώ η επιστήμη μπορεί να αποδοκιμάσει τις θεωρίες περί επίδρασης της έκλειψης στο σώμα σου, η NASA στηρίζει την ιδέα ότι μπορεί να έχει κάποια επίδραση στον ψυχισμό, αλλά και στο σώμα σου. Και έτσι έχουμε μια σειρά από καταστάσεις τις οποίες μπορεί να επηρεάσει.  

1. Τις ορμόνες σου

 

Μια από τις πιο καταβολής κόσμου θεωρίες (ή και ψευδοθεωρίες) είναι για τη σχέση μεταξύ της σελήνης και της περιόδου. Υπάρχουν όμως πραγματικά στοιχεία γι’ αυτό;

Αρχικά να πούμε ότι υπάρχει μια προφανής σχέση μεταξύ των δύο: Ο εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί- συνήθως- γύρω στις 28 ημέρες, το ίδιο περίπου διάστημα που διαρκεί και η φάση της σελήνης (περίπου 29,5 ημέρες)Ορισμένοι πιστεύουν ότι, λόγω της βαρυτικής έλξης, το φεγγάρι μπορεί να ρυθμίσει την περίοδο σου. Πράγματι, μελέτη που έγινε σε δείγμα 826 γυναικών έδειξε ότι σε μόνο 30% εξ’ αυτών ο κύκλος έμεινε ανεπηρέαστος κατά τη διάρκεια έκλειψης.    

2. Τη γονιμότητά σου 

Σε πολλές κουλτούρες, το φεγγάρι είναι σύμβολο γονιμότητας. Μερικοί μάλιστα πιστεύουν ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ της φάσης στην οποία βρισκόταν η σελήνη κατά τη γέννηση μιας γυναίκας και της γονιμότητάς της. Και, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και το φαινόμενο της παλίρροιας. Πιστεύεται λοιπόν ότι το φεγγάρι επηρεάζει τη γονιμότητα με παρόμοιο τρόπο με το πώς επηρεάζει η Σελήνη την αλλαγή της παλίρροιας του ωκεανού.

Για να στο πούμε και πιο λιανά, αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος, μπορεί η σεληνιακή έκλειψη να είναι η καλύτερη στιγμή για να (ξανα)δοκιμάσεις.

3. Τον ύπνο σου

Δεν είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες οπότε μην περιμένεις και ο ύπνος σου να είναι ένας ύπνος όπως όλοι οι άλλοι. Αυτό μάλιστα είναι και επιβεβαιωμένο επιστημονικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πανσέληνος έχει αντίκτυπο στον ύπνο και στην ευκολία του να σε πάρει βασικά (ο ύπνος εννοούμε).
Έτσι τη νύχτα της έκλειψης (δηλαδή στις 31 Ιανουαρίου), μπορεί να χρειαστεί να λάβεις τα κατάλληλα μέτρια για να χαλαρώσεις. Γι’ αυτό κάνε ένα ζεστό ντους, πιες ένα τσάι (προτίμησε βαλεριάνα), βάλε και μια χαλαρωτική playlist καλού κακού (δοκίμασε κάτι σε jazz).

4. Tη διάθεσή σου, γενικά

Σίγουρα έχεις βιώσει ψυχολογικές διακυμάνσεις ή κυκλοθυμίες κατά τη διάρκεια μιας πανσελήνου. Μην εκπλαγείς λοιπόν αν νιώσεις να παρασέρνεσαι από ένα τσουνάμι αρνητικών συναισθημάτων. Αν, μάλιστα, παρατηρήσεις έντονα νεύρα, στεναχώρια (όπως του σκάσει του καθενός) και μια δυσκολία στη διαχείρισή τους, προτείνουμε να μείνεις κλεισμένη στο σπίτι σου. Οk, όχι, αλλά ένα mood swinging μπορεί να το βιώσεις. Ψυχραιμία όμως. Έκλειψη σελήνης είναι, θα περάσει.