ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Ο παράξενος λόγος που τα στήθη σου έχουν διαφορετικό μέγεθος

Είναι πολύ πιο σύνηθες στις γυναίκες το ένα στήθος να είναι μεγαλύτερο από το άλλο, από το να έχουν απόλυτα συμμετρικά και ίσα στήθη, οπότε μην ανησυχείς, δεν είσαι η μόνη.

Αυτή η ασυμμετρία, λοιπόν, είναι απολύτως φυσιολογική. Γιατί συμβαίνει όμως; Υπάρχουν πολλοί λόγοι.

Τα διαφορετικά στήθη, μπορούν αρχικά να είναι η κληρονομιά σου. Αν δηλαδή, η μαμά και η γιαγιά σου έχουν επίσης στήθη διαφορετικού μεγέθους, είναι πολύ πιθανό να το κληρονόμησες κι εσύ αυτό το χαρακτηριστικό.

Επίσης, μπορεί να έχει να κάνει με τις αυξομειώσεις του βάρους σου. Ακριβώς επειδή το στήθος αποτελείται εν μέρει από λίπος (μαζί με συνδετικούς ιστούς και γαλακτικούς αδένες), το μέγεθός τους μεταβάλλεται μαζί με το σωματικό τους βάρος. Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι χάνεις ή παίρνεις κιλά ομοιόμορφα στο σώμα σου. Έτσι και στην περιοχή του στήθους, μπορεί να χάσεις ή να πάρεις περισσότερο λίπος στο ένα από τα δύο.

Ακόμα, τα ασύμμετρα στήθη μπορούν να είναι ένδειξη σκολίωσης ή μη φυσιολογικού θωρακικού τοιχώματος. Η κληρονομικότητα όμως και οι αλλαγές στο βάρος του σώματος είναι πολύ πιο πιθανές αιτίες.

Πάντα φυσικά πρέπει να δίνεις σημασία στο αν τα στήθη σου ξαφνικά γίνουν ασύμμετρα, ειδικά αν αλλάξει και η υφή του δέρματος στην περιοχή, ή εμφανιστούν λακκάκια, ή αλλαγή στο χρώμα της επιδερμίδας σε εκείνο το σημείο. Τότε, είναι καλύτερα να επισκεφθείς τον γυναικολόγο σου.