TIPS

Έρχεται καύσωνας: 10 τρόποι να αντιμετωπίσεις τη ζέστη

Μπορεί να άργησε αλλά τελικά ο καιρός θυμήθηκε πως από Ιούνιο μέχρι και Αύγουστο είναι καλοκαίρι, οπότε είπε ν' ανεβάσει τη θερμοκρασία. Ωστόσο, επειδή είμαστε και των άκρων γενικά ως λαός, είπε να μην μας χαλάσει τη συνήθεια, κι από 'κει που έβρεχε, είπε να κάνει μία τούμπα και να το γυρίσει σε συνθήκες αφρικανικού καύσωνα.

Επειδή δυστυχώς δεν μπορούμε να κουβαλάμε παντού ένα air condition και άρα θα έρθουμε σε επαφή με τη αφόρητη ζέστη, ας είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να μην πάθουμε θερμοπληξία από τη #νταλάκα, που λέει και η Νάνσυ. Ακολουθούν μερικά καυτά tips.

> Φόρα τ’ άσπρα σου. Ναι, καταλαβαίνω ότι θες να κυκλοφορήσεις με το νέο μπλε σκούρο αέρινο μακρύ φορεματάκι σου για να συγκεντρώσεις τα βλέμματα, ωστόσο μαζί μ’ αυτά θα πάει πακέτο και η ζέστη, που την τραβάει σαν μαγνήτης το σκούρο ύφασμα.

> Πίνε νερά. Όσο πιο πολύ μπορείς. Βασικά θα καταλάβεις ότι ο οργανισμός σου το ζητάει τη μέρα με τον καυσώνα παρά οποιαδήποτε άλλη. Έχε μαζί σου ένα μπουκάλι, όπου κι αν βρίσκεσαι. Κι όχι πολύ παγωμένο, δεν θα δροσιστείς περισσότερο αν το νερό είναι υπερβολικά κρύο.

> Μη βάλεις ενυδατική στο σώμα, αλλά aftersun. Μιλάω πάντα για τα μέρη που καλύπτονται από ρούχα γιατί στα υπόλοιπα θα εφαρμοστεί αυστηρά και μόνο αντηλιακό. Η ενυδατική κρέμα σώματος θα σε ζεστάνει και θα ιδρώνεις ακόμα πιο πολύ. Δώρον άδωρον.

> Βάλε ένα μπολ με παγάκια μπροστά στον ανεμιστήρα. Μην γελάς, μ’ αυτό τον τρόπο ο αέρας θα φτάνει σε σένα ακόμα πιο δροσερός.

> Βάλε τα σεντόνια στο ψυγείο. Πριν φύγεις για τη δουλειά, βάλε πανωσέντονο-κατωσέντονο στο ψυγείο. Το βράδυ θα μ’ ευγνωμονείς.

> Πάρε ένα σπρέι νερού για να ψεκάζεσαι κάθε φορά που σκας. Μαρούσκα, το evian. Aυτό.

> Φάε καυτερά. Δροσίζουν. Κι όμως, είναι αλήθεια. Αν είσαι fun του spicy food, οι πιο ζεστές μέρες του χρόνου είναι οι ιδανικές για να πέσεις με τα μούτρα στο μπούκοβο και το τσίλι. Τα καυτερά αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, προκαλούν εφίδρωση και ακόλουθα απελευθερώνεται η υπερβολική θερμότητα από το σώμα.

> Φάε καρπούζι και αγγουράκια. Γενικώς οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι ιδανικές όταν όλα βράζουν γύρω μας.

> Απομάκρυνε τα σατέν σεντόνια από το κρεβάτι σου. Τα συνθετικά υφάσματα με την τριβή δημιουργούν θερμότητα. Ο καιρός προστάζει αυστηρά βαμβακερά.

> Πήγαινε για μπάνιο μετά τις 17:00. Με 40 βαθμούς κελσίου, ποια “ανάσα δροσιάς στις κοντινές παραλίες της Αττικής” βρε παιδί μου; Καίει ο τόπος. Περιόρισε τις μετακινήσεις, κάνε συχνά ντους και πας παραλία όταν θα έχει πέσει λίγο ο ήλιος.