TIPS

Το καλύτερο «φάρμακο» για τον βήχα βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας σου

Pexels

Έχεις βήχα; δεν είσαι η μόνη. Κλασικό φαινόμενο με το που αλλάζει ο καιρός κι έρχονται τα πρώτα κρύα. Γκούχ γκουχ στο γραφείο, στο σπίτι, στο σινεμά (που είναι και μεταδοτικό), παντού. Πριν αρχίσεις τα σπρέι και τα σιρόπια, ή παράλληλα μ’ αυτά (ο γιατρός σου ξέρει καλύτερα από όλους μας αν τα χρειάζεσαι ή όχι), αξιοποιείς τις ευεργετικές ιδιότητες ενός ακόμα γλυκού συστατικού.

Μιλάμε για το μέλι. Το απόλυτο “φάρμακο” για τον ενοχλητικό βήχα, αποτελεσματικό για την καταπολέμησή του όσο κι ένα πραγματικό αντιβηχικό. Η πιο ασφαλής εναλλακτική λύση τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά.

Ειδικά για εκείνα, μελέτη που έχει δημοσιευτεί στα Αρχεία της Αμερικανικής Παιδιατρικής και Ενήλικης Ιατρικής, μισή κουταλιά μέλι σε παιδιά 2-5 ετών, 1 κουταλιά σε παιδιά 6-11 και 2 κουταλιές σε έφηβους 12-18 ετών αντίστοιχα μαλακώνουν το λαιμό και ανακουφίζουν από τον ενοχλητικό βήχα που δεν λέει να σταματήσει ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το μέλι μειώνει τη συχνότητα, τη σοβαρότητα και το βαθμό ενόχλησης του νυχτερινού βήχα που προκαλεί μια λοίμωξη του άνω αναπνευστικού και η δράση του υπερισχύει σε περιπτώσεις εκείνη της δεξτρομεθορφάνης, η οποία εντοπίζεται ευρέως στα αντιβηχικά.

Κάτι ήξερε η γιαγιά, ΠΑΛΙ.