ΠΕΡΙΟΔΟΣ

3 πράγματα που κάνουν χειρότερους τους πόνους της περιόδου

Μπορεί ο ρόλος της να είναι καταλυτικός στον καθαρισμό του γυναικείου οργανισμού (όχι από βρωμιές όπως πιστεύεται, αλλά από τα ωάρια που τελικά δεν γονιμοποιήθηκαν και την απόσυρση του ιστού που δημιουργείται προκειμένου να φιλοξενηθεί ένα ενδεχόμενο έμβρυο), στην ρύθμιση των ορμονών, ακόμα και στην συνέπεια των κυττάρων του οργανισμού να ανανεώνονται, αλλά η περίοδος -πώς να το κάνουμε- είναι άδικο πράγμα.

Κράμπες, πόνοι λες και μέσα σου μεγαλώνει ένα alien, ακόμα και πυρετός, διάθεση που ξύνει το πάτωμα. Δυστυχώς εκείνες τις ημέρες η ζωή και οι δουλειές δεν σταματούν μέχρι εσύ να είσαι σε θέση να επανέλθεις. Οπότε αν θέλεις να μπορείς να συνεχίσεις να υπάρχεις, να δουλεύεις, να βγαίνεις, να γυμνάζεσαι, καλύτερα λίγες ημέρες πριν τον ερχομό της περιόδου σου να αποφύγεις τα παρακάτω. Δε σου λέμε ότι θα σε γιατρέψουν και δεν θα ξανααισθανθείς τίποτα, αλλά θα βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση.

1. Ασκήσεις υψηλής έντασης

Η γυναικολόγος Rachel High από το Τέξας επιβεβαιώνει τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών που έχουν δείξει ότι η ελαφριά άσκηση, όπως το περπάτημα (είτε στο διάδρομο, είτε σε εξωτερικό χώρο) ή ασκήσεις χαμηλής έντασης όπως η γιόγκα και το pilates μπορούν να βελτιώσουν τις δυσάρεστες συνέπειες της περιόδου όπως ο πόνος και οι συναισθηματικές αλλαγές. Αντιθέτως, όπως λέει, το τρέξιμο σε υψηλές ταχύτητες, η αερόβια άσκηση και το spinning φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

2. Άγχος

 

Ναι, το ξέρουμε ότι γελάς υστερικά από μέσα σου αυτή τη στιγμή (πώς ξαφνικά να μην έχεις άγχος όταν έχεις όλες τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα;). Μισό λεπτό λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε. Το άγχος από μόνο του δεν επιδεινώνει απαραίτητα τα συμπτώματα, αλλά τις απότομες αλλαγές στη διάθεση. Μπορεί λοιπόν να είναι αδύνατο να μην έχεις άγχος, αλλά μπορείς να προσπαθήσεις λίγο παραπάνω να το κατευνάσεις με μια βόλτα, μια ταινία, ένα ζεστό μπάνιο, χρόνο με το κατοικίδιο σου, με τις φίλες σου ή ο,τι λειτουργεί για την κάθε μία.

3. Παράλειψη βασικών γευμάτων

Πολλές φορές, εξαιτίας του πόνου, μπορεί να μην είναι εύκολο να φας και πλήρες πρωινό και τους γίγαντες της μαμάς σου για μεσημεριανό και μια τηγανιά κοτόπουλο βραδινό. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να μην αφήνεις το στομάχι σου άδειο. Μπορείς απλώς να κάνεις μικρά και πιο συχνά γεύματα. «Το να αφήνεις το στομάχι σου άδειο για πολλές ώρες ενώ έχεις περίοδο, κάνει το pΗ στο στομάχι όξινο και επιφέρει ναυτία», λέει ο Garcia. «Προτίμησε μικρά και συχνά γεύματα ώστε να αναπληρώνεις τη χαμένη ενέργεια και να αποφύγεις την πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, πράγμα που θα σε κάνει να νιώθεις αδύναμη, κουρασμένη και οξύθυμη».