ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Γιατί πάμε συχνότερα τουαλέτα όταν έχουμε περίοδο; Ρωτήσαμε τον γυναικολόγο

Εδώ που τα λέμε λίγο μεταξύ μας, θα έχεις παρατηρήσει κι εσύ ότι τις μέρες εκείνες που δεχόμαστε επισκέψεις από τους Ρώσους, τότε που "έχουμε τα ρούχα μας", "περνάμε περιοδεύων" και γενικά έχουμε περίοδο, κάτι αλλάζει στη σχέση μας με την τουαλέτα.

Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι σε μια από τις πολύ ανοιχτές συζητήσεις που κάνουμε στα γραφεία του Ladylike, καθότι οκτώ κορίτσια καθημερινά στον ίδιο χώρο, τέθηκε επί τάπητος και το πώς μπορεί να συμπέσουν οι δύσκολες μέρες του μήνα με τις εύκολες μέρες του εντέρου.

Σε περίπτωση που δεν το είχες σκεφτεί ως τώρα, παρατήρησε την επόμενη φορά που θα έχεις περίοδο, πόσο πιο εύκολα και συχνά έχεις ανάγκη να επισκεφθείς την τουαλέτα για το νούμερο δύο.

Η ανάγκη για να λυθεί αυτό το μυστήριο και το γιατί τελικά συμβαίνει κάτι τέτοιο, ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλη. Αυτό σημαίνει ότι επικοινώνησα με τον γυναικολόγο μου, Τζεννάρο Καστάλντο και ζήτησα κάποιες εξηγήσεις. Μετά από μερικές γραμμές άβολου chat, η απάντηση ήρθε άκρως επαγγελματική και ιατρική:

“Φυσιολογικά, οι συνθήκες που δημιουργούνται στην περίοδο (αιμόρροια, συσπάσεις της μήτρας κτλ) διεγείρουν το έντερο με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε πιο συχνά στην τουαλέτα. Σε ορισμένες παθήσεις (πχ. ενδομητρίωση) αυτό γίνεται πολύ έντονο και μπορεί να παρουσιαστεί αιμόρροια και από τον πρωκτό”.

Είναι, λοιπόν, απολύτως φυσιολογικό και δεν πρέπει να σε ανησυχεί. Αν όμως, η αύξηση αυτής της συχνότητας επισκέψεων στην τουαλέτα, σε κάνει να πονάς, ή δεις αίμα από τον πρωκτό, καλύτερα να επικοινωνήσεις με τον γυναικολόγο σου.

Ευχαριστούμε τον Τζεννάρο Καστάλντο, χειρουργό, μαιευτήρα, γυναικολόγο.