ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Μπορεί ο πόνος της περιόδου να συγκριθεί με αυτόν του εμφράγματος;

shutterstock

Αν έχεις υπάρξει διπλωμένη στα δύο, εξαντλημένη από τον πόνο αφού νιώθεις σαν κάποιος να σε μαχαιρώνει στην κοιλιά τότε ξέρεις τι πάει να πει «πόνος περιόδου».

Παρόλα αυτά ο εν λόγω πόνος δεν έχει αντιμετωπιστεί (ακόμα) από την ιατρική κοινότητα με τη σοβαρότητα που θα έπρεπε. Περισσότερο θα λέγαμε ότι για τους περισσότερους ανήκει στην κατηγορία «απλή ενόχληση». Μόνο που, δυστυχώς, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο που κλονίζει την υγεία σου.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να είσαι κι εσύ μία από τις γυναίκες που θεωρούν ανεπαρκείς τις φαρμακευτικές λύσεις που έχουν φτιαχτεί για να σε ανακουφίζουν, είτε η «συνταγή» του γιατρού προτείνει απλά παυσίπονα, είτε αντισυλληπτικά.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει αδυναμία κατανόησης του πόνου από μέρους των αντρών (αλλά και μερικών τυχερών γυναικών) ενώ ζώντας σε μια κοινωνία που μια γυναίκα είναι πιθανό να θεωρηθεί ότι «λουφάρει» από τη δουλειά αν τυχόν ζητήσει να λείψει εξαιτίας του εμμηνοροϊκού πόνου, σημαίνει ότι το πράγμα έχει και κοινωνικο-επαγγελματικές προεκτάσεις. 

Και μέσα σε όλο αυτόν τον «Μεσαίωνα» έρχεται ένας καθηγητής πανεπιστημίου (άντρας παρακαλώ) να διαφωτίσει την κατάσταση και να δημιουργήσει ρεύμα από τα κεφάλια των γυναικών που γνέφουν καταφατικά ακούγοντας την άποψή του.

Ο John Guillebaud, καθηγητής αναπαραγωγικής υγείας στο University College του Λονδίνου, επιβεβαίωσε ότι η αίσθηση των πόνων της περιόδου, στην πραγματικότητα, μοιάζει με αυτή που νιώθει κάποιος που παθαίνει έμφραγμα.

Πιο συγκεκριμένα, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Quartz, επιβεβαιώνει ότι, για πολλά χρόνια, η κοινωνία δεν είχε καταφέρει να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα του πόνου που υποφέρει μια γυναίκα κάθε μήνα.

«Οι άνδρες δεν κατανοούν τη δυσμηνόρροια και είναι ένα ιατρικό θέμα που δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψιν ενώ θα έπρεπε», δηλώνει. «Πιστεύω βαθιά ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ληφθεί μέριμνα, όπως και για οτιδήποτε άλλο στην ιατρική» (πες τα χρυσόστομε!).

«Από τη μια πλευρά, οι άνδρες δεν υποφέρουν από τον πόνο και υποτιμούν πόσο επώδυνο μπορεί να είναι για μερικές γυναίκες. Νομίζω όμως ότι ούτε οι γυναίκες γιατροί δείχνουν την απαραίτητη κατανόηση και μέριμνα είτε επειδή οι ίδιες δεν το βιώνουν τόσο σοβαρά, είτε επειδή μπορεί να σκέφτονται “Αφού μπορώ κι εγώ να το αντέξω, μπορεί και μια ασθενής”», εξηγεί ο Dr. Guillebaud τονίζοντας ότι οι πόνοι της περιόδου πρέπει να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται σαν κανονικό ιατρικό πρόβλημα.

Να αγιάσει το στόμα σου Dr. Guillebaud!