Πόσο επικίνδυνο είναι το αναμμένο τζάκι για την υγεία σου;

Main Image

Ζεσταίνει, δημιουργεί ατμόσφαιρα και θαλπωρή, αλλά "ανάβει" και φωτιές.

Τα τελευταία χρόνια τα τζάκια ανάβουν ασταμάτητα. Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και τα κλιματιστικά που κάνουν τις κιλοβατώρες να τρέχουν σαν τρελές είναι οι 2 κυριότεροι λόγοι που η μέση ελληνική οικογένεια έβγαλε δια παντός τα διακοσμητικά μέσα από το τζάκι κι έριξε τα ξύλα στη φωτιά.

Αλλά όπως ξέρεις, όλα έχουν ένα αντίτιμο. Και στην περίπτωση των τζακιών, μπορεί να είναι υψηλό για την υγεία μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν πως τα τζάκια ανοικτού τύπου προκαλούν επιπτώσεις στην υγεία, αφού επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με ρύπους. Η γνωστή αιθαλομίχλη που προκαλείται από την καύση κυρίως του ξύλου και του κάρβουνου και που κυρίως τις κρύες νύχτες του χειμώνα σε πόλεις αλλά και χωριά είναι τόσο αποπνικτική, λες κι έχουμε Τσικνοπέμπτη, αλλά χωρίς να μυρίζει ψητό κρέας, δηλασή ακόμα πιο δυσάρεστο.

ADVERTISING

Ειδικά στα αστικά κέντρα που η αιθαλομίχλη συνδυάζεται με το φωτοχημικό νέφος (από τα οχήματα), η μυρωδιά είναι ακόμα πιο έντονη και οφείλεται στην υπερσυγκέντρωση σωματιδίων στον αέρα. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και τον καθηγητή Πνευμονολογίας κ.Παναγιώτη Μπεχράκη, "Όταν επικρατούν συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, πρέπει να μην ανάβουμε κανένα τζάκι γιατί προκαλείται μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση η οποία έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Βήχας, άσθματα, βρογχιτιδικά επεισόδια, μύτες βουλωμένες, μάτια ηλεκτρισμένα είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα". Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο δυσφορίας.

ADVERTISING

Δυστυχώς, δεν είναι θέμα καλής ή κακής ποιότητας ξύλου. Η ρύπανση και άρα η μόλυνση του περιβάλλοντος δεν αυξάνει μόνο με τα ακατάλληλα καυσόξυλα. Μια συμβουλή που δίνεται από τους ειδικούς είναι να αποφεύγεται η χρήση του τζακιού όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο ή όταν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι είναι ήδη υψηλοί και η εισπνοή μόνο από τη μύτη, η οποία λειτουργεί ως φυσικό φίλτρο, αντί του στόματος.

ADVERTISING

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

Αστρολογικές προβλέψεις από τη Ναταλί Σαϊτάκη.

ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΦΟΡΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ

Το κόκκινο χαλί των φετινών Χρυσών Σφαιρών θα δημοπρατηθεί για το κίνημα ''Time's Up''.

Η ΟΡΣΑΛΙΑ ΠΑΡΘΕΝΗ ΜΑΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

«Για εμένα θα ήταν πιο εύκολο να ασχοληθώ με το φαγητό παρά με τα ρούχα.»

Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ WILLIAM ΞΥΡΙΣΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΛΑΝΣΑΡΕΙ ΝΕΟ LOOK

Ο 35χρονος πρίγκιπας αντιμετώπισε την τριχόπτωση μια και καλή.

Η ΝΕΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΗΣ LILY-ROSE DEPP ΑΝΤΛΕΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ, VANESSA PARADIS

Η Lily-Rose Depp εμπνέεται από τη μαμά της, Vanessa Paradis στη νέα της φωτογράφιση.


SITE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 24MEDIA
© 2018 LADYLIKE. ALL RIGHTS RESERVED.