ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Αν θες να ζήσεις πολλά χρόνια, μην βιαστείς να γίνεις (πάλι) μάνα

Οι γυναίκες που τεκνοποιούν για τελευταία φορά μετά τα 30 τους χρόνια, δηλαδή μέσα στην 4η δεκαετία της ζωής τους κι όχι νωρίτερα, έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Με απλά λόγια, ζουν περισσότερα χρόνια και πιο συγκεκριμένα, εμφανίζουν διπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν πιο πολύ. Αυτά αναφέρει μια νέα έρευνα του Ιατρικού Κέντρου που εδράζει στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Κάπως έτσι το σκεπτικό πως “όσο πιο αργά κάνεις το παιδί σου, τόσο λιγότερο θα το χαρείς”, χάνει έδαφος, αφού σύμφωνα με την επιστήμη, οι γυναίκες που περνούν τη διαδικασία ενός τοκετού για τελευταία φορά μετά τα 33 εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό μακροζωίας. Η έρευνα εστίασε στη σχέση που μπορεί να συνδέει το τελομερές (η περιοχή του DNA που βρίσκεται στο τέλος του χρωμοσώματος και προστατεύει τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά) και την παραγωγική ηλικία της γυναίκας. Αυτό που βγήκε από τη μελέτη είναι πως το ένα αύξανε ανάλογα με το άλλο. “Το εύρημα δείχνει ότι η ηλικία στην οποία μία γυναίκα κάνει το τελευταίο της (ή μοναδικό της) παιδί σχετίζεται με το ρυθμό της γήρανσης που εμφανίζει, ο οποίος μπορεί να είναι και κληρονομικός”, επισημαίνει η καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Κολούμπια, Nicole Schupf.

Στην έρευνα συμμετείχαν 386 γυναίκες άνω των 70 ετών, από τις ΗΠΑ και τη Δανία. Εκείνες που έκαναν το τελευταίο τους παιδί μέχρι τα 29, σε σύγκριση με εκείνες που έγιναν μαμάδες τελευταία φορά από τα 34 κι έπειτα εμφάνιζαν βραχύτερο τελομερές σε σχέση με τη δεύτερη ηλικιακή κατηγορία.

Προφανώς η έρευνα δεν σταματάει εδώ και κάθε νέο δεδομένο είναι καλοδεχούμενο, αλλά αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι απ’ όλο αυτό είναι πως ένα τέτοιο πόρισμα δίνει “ανάσες” στις σύγχρονες γυναίκες και άρει την επικράτηση του κλισέ που έχει επιβάλλει σε πολλές από μας την πίεση να γίνονται μητέρες πριν τα 30. Το “όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα” έπιδέχεται τεράστιας αμφισβήτησης, από πολλές απόψεις.