Ρώτα τον γιατρό: Προκαλεί πρόβλημα στην εγκυμοσύνη ο HPV;

Main Image

Σε ερώτηση αναγνώστριας απαντά ο γυναικολόγος Τζεννάρο Καστάλντο.

O χειρούργος μαιευτήρας γυναικολόγος, Τζεννάρο Καστάλντο, απαντάει στην απορία αναγνώστριας σχετικά με τα άτυπα πλακώδη κύτταρα αποσδιορίστου σημασίας και τον HPV. Στείλε και εσύ τις δικές σου απορίες, μέσα από τη σχετική φόρμα.

Έκανα test pap και βρέθηκαν ascus και μη ταυτοποιημένος τύπος hpv. Θα είμαι για πάντα φορέας; Τι επιπτώσεις θα έχει σε πιθανή εγκυμοσύνη; Τρόποι αντιμετώπιση; Ευχαριστώ.

ADVERTISING

Αγαπητή αναγνώστρια, ο όρος ASC-US σημαίνει Άτυπα Πλακώδη Κύτταρα Απροσδιορίστου Σημασίας (Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance) και εκφράζει μία αλλοίωση που δεν είναι ξεκάθαρα παθολογική αλλά ούτε και φυσιολογική. Την συναντάμε στα αποτελέσματα ενός Τεστ Παπανικολάου όταν υπάρχει κάποια φλεγμονή (κολπίτιδα, τραχηλίτιδα) από βακτήρια ή μύκητες και σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξης από τον ιό HPV. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθήσει τυποποίηση του ιού HPV και σε περίπτωση θετικότητας σε υψηλού κινδύνου στελέχη να ακολουθήσει κολποσκόπηση. Αν δεν ανιχνευτεί κάποιο στέλεχος HPV το ASC-US οφείλεται πιθανότατα σε αντιδραστικές αλλοιώσεις λόγω κάποιας κολπίτιδας-τραχηλίτιδας. Τότε με την κατάλληλη θεραπεία επιτυγχάνεται η ίαση και επαναλαμβάνουμε το Τεστ Παπανικολάου σε 6 μήνες για επιβεβαίωση.

Σε περίπτωση που έχουμε προσβληθεί από τον ιό HPV (μην πανικοβάλλεστε, 7 στις 10 γυναίκες τον έχουν) το πιο πιθανό είναι να μην μας δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Ακολουθούμε τον ετήσιο έλεγχο με Τεστ Παπανικολάου και αν εκδηλωθούν αλλοιώσεις τις καυτηριάζουμε ή τις αφαιρούμε. Στην εγκυμοσύνη δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα, εκτός από τις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενεργά κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις απλώς αποφεύγουμε τον φυσιολογικό τοκετό και καταφεύγουμε στην Καισαρική τομή.

ADVERTISING

Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.

ADVERTISING
oscars header logo
Sponsored by sponsor nova logo

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Ποιες ήταν οι ελληνικές ταινίες που διεκδίκησαν αυτή την τεράστια διάκριση;

ΟΔΗΓΟΣ ΟΣΚΑΡ 2018: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΤΕΛΕΤΗ

Πού, πώς, πότε και κυρίως ποιοι διεκδικούν τα Χρυσά Αγαλματίδια του 2018; Όσα πρέπει να έχεις κατά νου πριν τη μεγάλη τελετή.

ΟΣΚΑΡ: ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΟ (ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ)

Ο Leonardo Di Caprio πρέπει να νιώθει πολύ όμορφα που επιτέλους δεν ανήκει σε αυτή τη λίστα.


SITE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 24MEDIA
© 2018 LADYLIKE. ALL RIGHTS RESERVED.