ΜΑΛΛΙΑ

Τα 5 πράγματα που μαρτυρούν τα μαλλιά σου για την υγεία σου

Μπορεί να τα κόβεις συχνά, να τους κάνεις την εβδομαδιαία τους μάσκα, να τα βουρτσίζεις, να κάνεις μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σου, γενικά να περιποιείσαι τα μαλλιά σου, αλλά εκείνα να επιμένουν να είναι άτονα, λεπτά και με πτωτικές τάσεις. Είναι σκληρό να κάνεις ο,τι περνάει από το χέρι σου για να τους χαρίσεις λάμψη και υγεία μόνο και μόνο για να λαμβάνεις ένα θαμπό αποτέλεσμα.

Τι σημαίνει όμως όταν τα μαλλιά σου είναι ανεπίδεκτα φροντίδας; Και γιατί ενώ τους δίνεις αγάπη, εκείνα δεν ανταποκρίνονται;

Μπορεί να είναι απλές τρίχες, αλλά δεν μπορείς να τις ξεγελάσεις. Έτσι, αν κάτι δεν κάνεις σωστά στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής σου ή κάτι μέσα στον οργανισμό σου δεν λειτουργεί σωστά, αυτό αμέσως φαίνεται στην ποιότητά τους.

Να ποια προβλήματα ή κακές συνήθειες καθρεφτίζονται στα μαλλιά σου.

1. Τρως πολλά (κακά) λιπαρά

Μια διατροφή πλούσια σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε trans λιπαρά ή τροφές υψηλής επεξεργασίας, κάνει τα μαλλιά άτονα και λεπτά. Όταν δεν τρως ισορροπημένα και δεν λαμβάνεις αρκετές βιταμίνες, όποια θρεπτικά συστατικά εισέρχονται στον οργανισμό σου, μεταφέρονται κατευθείαν στην καρδιά και στα υπόλοιπα ζωτικά όργανα, αφήνοντας τα μαλλιά σου τελευταία σε προτεραιότητα. Τι να κάνεις; Αύξησε τις ποσότητες φρούτων και λαχανικών,

Αν έχεις παρατηρήσει ότι μακραίνουν πολύ αργά ίσως να είναι δείγμα ότι δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη που αποτελεί και τη βάση δημιουργίας της τρίχας. Πώς θα το διορθώσεις; Φροντίζοντας στις μερίδες των γευμάτων σου να συμπεριλαμβάνεις τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρια, αυγά, ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής άλεσης.

2. Είσαι φοβερά αγχωμένη

Υπό κανονικές συνθήκες χάνεις 80 με 100 τρίχες  την ημέρα. Αν όμως παρατηρήσεις ότι αυτός ο αριθμός, τελευταία, έχει αρχίσει να αυξάνεται, ίσως να οφείλεται στο ότι τα μαλλιά σου περνούν στην τελογενή φάση (μια περίοδος που τα μαλλιά λεπταίνουν είτε από ψυχολογικά προβλήματα (έντονο άγχος), είτε λόγω ασθένειας, εγκυμοσύνης ή κατάθλιψης. Ευτυχώς, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Από τη στιγμή που θα ανακτήσεις τον έλεγχο και θα πάρεις τα πάνω σου, τα μαλλιά σου αποκαθίστανται μέσα σε 3 έως 6 μήνες.

3. Δεν τα προστατεύεις από τον ήλιο

Παραπονιέσαι ότι τα μαλλιά σου είναι ξηρά και σπάνε εύκολα. Σκέφτηκες ποτέ ότι μπορεί να φταίει που τα εκθέτεις καθημερινά στον ήλιο χωρίς προστασία; Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο αλλοιώνει την τρίχα, ειδικά αν έχεις ξανθές ή γκρίζες ρίζες. Επιπλέον, αν έχεις λεπτά μαλλιά κινδυνεύει και το τριχωτό της κεφαλής σου αφού αυξάνονται οι πιθανότητες να καεί. Όταν είσαι έξω, και ειδικά τις ώρες που η ηλιοφάνεια είναι πιο δυνατή (11:00-16:00), φρόντιζε να φοράς καπέλο και να χρησιμοποιείς αντηλιακό μαλλιών με δείκτη 30.

4. Αντιμετωπίζεις συχνά πονόδοντους

Μα τι σχέση έχει αυτό, θα αναρωτηθείς. Κι όμως. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation, τα αδύναμα μαλλιά συνδέονται και με τα αδύναμα δόντια. Η έλλειψη κερατίνης (που είναι η βασική πρωτεΐνη των μαλλιών) έχει συνέπειες όχι μόνο στην ποιότητα των μαλλιών σου, αλλά και στο σμάλτο των δοντιών που γίνεται πιο μαλακός και άρα πιο αδύναμος σε βακτηριακές επιθέσεις.

5. Έχεις θέματα με το θυρεοειδή σου

Η τριχόπτωση είναι ένα κλασικό σύμπτωμα που φανερώνει κάποια ανωμαλία στη λειτουργία του θυρεοειδή. Ο βασικός αδένας του ενδοκρινολογικού μας συστήματος επηρεάζει την ανάπτυξη των μαλλιών. Μπορεί, για παράδειγμα να έχεις υποθυρεοειδισμό, μια κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Μια απλή εξέταση αίματος της τριωδοθυρωνίνης (Τ3) και της θυροξίνης (Τ4) θα σου δώσει απαντήσεις. Επιπλέον, καλό θα ήταν να κάνεις κι έναν υπέρηχο ωοθηκών. Ένα από τα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η επίμονη τριχόπτωση και λέπτυνση της τρίχας.