TIPS

3 παράξενα τεστ που μπορείς να κάνεις στο σπίτι για να ελέγξεις την υγεία σου

Η πρόληψη είναι το παν και καλό είναι κάθε φορά που κάτι σχετικό με την υγεία σου σε ανησυχεί, να επικοινωνείς με κάποιον γιατρό και να τον συμβουλεύεσαι για τις αιτίες και τις λύσεις γύρω από το εκάστοτε πρόβλημα που σε απασχολεί.

Ακόμα όμως κι όταν νιώθεις ότι όλα είναι καλά, υπάρχουν μερικά τεστ ρουτίνας που μπορείς να κάνεις στο σπίτι σου, για να ελέγξεις αν όντως είσαι φύσει και θέσει υγιής. Για τα ακόλουθα τρία θα χρειαστείς σκάλες, ένα μολύβι, ένα χαρτί και ένα ακόμα άτομο. Για να δούμε πώς θα τα πας.

1. Ανέβα τις σκάλες ενώ μιλάς ή τραγουδάς

Το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης ενώ ανεβαίνεις τις σκάλες, μπορεί να αποκαλύψει αν υπάρχουν ήδη καρδιαγγειακά προβλήματα. Ανέβα τις σκάλες ενώ μιλάς ή τραγουδάς ένα τραγούδι. Αν κουραστείς τόσο που δεν μπορείς να ολοκληρώσεις το τραγούδι ή νιώσεις κάποιο σφίξιμο στο στήθος, καλύτερα να δεις τον γιατρό σου. Πέρα από το πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά, μπορείς έτσι να μάθεις και πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονές σου. Επίσης αν λαχανιάσεις εύκολα, μπορεί να σημαίνει ότι έχεις άσθμα, βρογχίτιδα, ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

2. Άγγιξε το πόδι σου με ένα μολύβι

Ένα από τα πιο ύπουλα και σιωπηλά συμπτώματα του διαβήτη, είναι το μούδιασμα στα πόδια, το οποίο μπορεί να είναι τόσο ήπιο ώστε να μην το συνειδητοποιείς από μόνη σου. Ζήτα από κάποιον άλλο να σε πιέσει απαλά με ένα μολύβι στην πατούσα. Μπορείς να καταλάβεις χωρίς να κοιτάς, αν σε τσιμπάει με τη μύτη ή τη γόμα του μολυβιού; Αν δεν νιώθεις επαρκώς τα πιο κοφτερά αντικείμενα στις πατούσες σου, μπορεί να υποδεικνύει ότι έχεις κάποια νευρική βλάβη και θα πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό σου για να μάθεις το γιατί.

3. Ζωγράφισε ένα ρολόι

Υπάρχουν θεραπεύσιμα συμπτώματα της άνοιας που μπορείς να προλάβεις με ένα απλό τεστ. Δοκίμασε να ζωγραφίσεις ένα ρολόι που να δείχνει 11:10. Ζήτα από κάποιον φίλο σου να δει αν το ρολόι σου είναι σωστό, αν λείπουν νούμερα και αν οι δείκτες είναι τοποθετημένοι όπως πρέπει. Αυτό το τεστ ελέγχει ορισμένες πτυχές των οπτικοακουστικών και εκτελεστικών σου δεξιοτήτων. Ένα άτομο με γνωστικές διαταραχές που περιλαμβάνουν αυτά τα μέρη του εγκεφάλου, θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη συγκεκριμένη άσκηση.