TIPS

4 ενδείξεις ότι ο μεταβολισμός σου δεν είναι με τα καλά του

Ο μεταβολισμός παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ικανότητα του σώματός σου να μετατρέψει την τροφή που καταναλώνεις, σε ενέργεια. Τις περιόδους που λειτουργεί καλά, τον θεωρείς δεδομένο και κάνεις τη ζωή σου, αλλά όταν δεν είναι και στα καλύτερά του, το νιώθεις με όλη σου την ύπαρξη.

Είτε παίρνεις βάρος, είτε δυσκολεύεσαι να χάσεις, το μόνο σίγουρο είναι πως όταν ο μεταβολισμός σου είναι αργός, είναι σχεδόν αδύνατο να διατηρηθείς στα κιλά σου. Ακολουθούν ορισμένα συμπτώματα, τα οποία αν σου θυμίζουν κάτι, τότε κάτι πάει λάθος με τον μεταβολισμό σου.

1. Είσαι πολύ κουρασμένη

Πέρα απ’ το ότι δεν κοιμάσαι ή το ότι γυμνάζεσαι πολύ, ένας αργός μεταβολισμός μπορεί επίσης να σε κάνει να κουράζεσαι περισσότερο, αφού σημαίνει ότι το σώμα σου δεν μετατρέπει αρκετά γρήγορα τις τροφές που καταναλώνεις στην ενέργεια που χρειάζεσαι για να βγάλεις τη μέρα.

2. Έχεις ξαφνικά ξηρά μαλλιά και δέρμα

Όταν έχεις αργό μεταβολισμό, το σώμα σου δεν αλλάζει όσο γρήγορα θα έπρεπε τα κύτταρά του, ώστε να συντηρήσει σε υγιή κατάσταση το δέρμα και τα μαλλιά σου.

3. Παίρνεις βάρος παρόλο που τρως σωστά

Αν τρως σωστά, υπολογίζεις θερμίδες, κάνεις υγιεινή διατροφή και παρ’ όλ’ αυτά παίρνεις βάρος, ίσως πρέπει να επισκεφθείς κάποιον διατροφολόγο για να δείτε τι συμβαίνει με τον μεταβολισμό σου.

4. Κρυώνεις όλη την ώρα

Ο μεταβολισμός σου επίσης βοηθά στο να παράγεις θερμότητα, οπότε αν είναι αργός, μπορεί να κρυώνεις περισσότερο από το φυσιολογικό και να καταλήγεις με περισσότερα ρούχα και κασκόλ απ’ αυτά που φορούν οι άλλοι γύρω σου.

Τη σωστή λύση για το πώς να επαναφέρεις τον μεταβολισμό σου στα φυσιολογικά του, θα σ’ τη δώσει κάποιος διαιτολόγος. Συνήθως ξεκινάς με κάποιες αλλαγές στο διατροφολόγιό σου για ορισμένες μέρες και το παρακολουθείτε για να δείτε πώς θα αντιδράσεις.