ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

4 λόγοι που δεν μπορείς να ξεκουραστείς

Pexels

Το να διανύεις μια δύσκολη εβδομάδα έχει συμβεί σε όλες μας. Έλλειψη ύπνου, προσωπικού, ελεύθερου χρόνου και ποιοτικής ξεκούρασης κι αμέσως βλέπεις πως δεν μπορείς να σταθείς στα πόδια σου. Τι γίνεται όμως όταν αυτή η κατάσταση γίνεται μόνιμη ανεξάρτητα από τον φόρτο εργασίας σου;

Παρόλο που η έλλειψη ύπνου είναι ο πιο κοινός και προφανής λόγος για να νιώθεις κουρασμένη, δεν είναι η μόνη αιτία της εξάντλησής σου. Ρίξε μια ματιά παρακάτω και ετοιμάσου να βελτιώσεις τη ζωή σου και να καταφέρεις να ξεκουραστείς, για να ξυπνάς κάθε μέρα και να νιώθεις καλά.

1. Η ποιότητα του ύπνου σου

Δεν είναι απαραίτητο να έχεις αϋπνίες για να νιώθεις κουρασμένη. Μπορεί να κοιμάσαι αρκετά, αλλά όχι ποιοτικά – γεγονός που δεν σε βοηθά να ξεκουραστείς πραγματικά. Οι γιατροί πιστεύουν πως αυτό οφείλεται στους υπερβολικούς ρυθμούς ζωής και το ότι χρησιμοποιούμε υπερβολικά ηλεκτρονικές συσκευές. Σαν αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος συνεχίζει να είναι ενεργός, ακόμα κι όταν νομίζεις ότι κοιμάσαι.

2. Η γυμναστική δεν σε αφήνει να ξεκουραστείς

Είτε κάνεις πάρα πολλή γυμναστική, είτε δεν κάνεις καθόλου. Οι συχνές προπονήσεις, μέτριας έντασης μπορούν να μειώσουν την κούραση. Η πολύ έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση της κορτιζόλης και το σώμα σου να υποφέρει. Φρόντισε να γυμνάζεσαι όσο πρέπει. Ακόμα και οι περίπατοι, κάποιες φορές αρκούν.

3. Η διατροφή σου

Το να τρως συνέχεια μπάρες δημητριακών για ενέργεια, δεν σημαίνει πως η διατροφή σου είναι ισορροπημένη. Πρέπει να συμπεριλάβεις φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και πρωτεΐνη στο καθημερινό σου μενού, για να έχεις την ενέργεια που χρειάζεσαι για να βγάλεις τη μέρα.

4. Το άγχος φταίει που δεν μπορείς να ξεκουραστείς

Η κορτιζόλη – δηλαδή η ορμόνη του στρες – είναι στα υψηλότερα επίπεδά της το πρωί και στα χαμηλότερα το απόγευμα και αυτό είναι το σωστό για να διατηρήσεις τους ρυθμούς του οργανισμού σου στο φυσιολογικό. Το χρόνιο στρες καταστρέφει αυτό το μοτίβο, τα επίπεδα κορτιζόλης δεν πέφτουν τη νύχτα κι έτσι οι πιθανότητες για ξεκούραστο ύπνο πάνε περίπατο.