TIPS

4 πράγματα που σε κάνουν πιο ελκυστική στα κουνούπια

Μύρισε καλοκαίρι. Τα βράδια, έχουν αρχίσει να ακούγονται τα πρώτα άγαρμπα παλαμάκια από προσπάθειες διάφορων ταλαίπωρων που παλεύουν να πιάσουν και να ξεπαστρέψουν τα κουνούπια. Πόδια, χέρια και κοιλιά είναι οι πρώτες περιοχές στις οποίες «επιτίθενται» αυτοί οι φτερωτοί υπαίτιοι της φαγούρας που σε ακολουθεί την επόμενη ημέρα και το βασικό ερώτημα είναι «γιατί;». Γιατί σε εσένα; Τι σου βρίσκουν;  

Σε κάθε παρέα υπάρχει κάποιος που χρησιμεύει ως «αντικουνουπικό» (όπως συνηθίζει να λέει ο αστείος της παρέας και να γελάνε όλοι) αφού -και καλά- όλα τα κουνούπια τσιμπούν εκείνον. Αν τυγχάνει να είσαι εσύ αυτός ο άνθρωπος, ήρθε η ώρα να πάρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις. Γιατί ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις έναν «εχθρό» είναι να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς γι’ αυτόν.

Ξέρεις από τώρα ότι όσο θα μπαίνουμε πιο βαθιά στο καλοκαίρι, τόσο πιο έντονη και πιο συχνή η φαγούρα από τα απανωτά τους τσιμπήματα. Και δε σώζει ούτε φορτηγό με σιτρονέλα. 

Αρχικά ένα χρήσιμο info που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε συζητήσεις -έτσι για να το παίξεις έξυπνη- είναι ότι μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν. Και δεν το κάνουν για να τραφούν, αλλά επειδή στο αίμα μας βρίσκουν συγκεκριμένα συστατικά που βοηθούν την αναπαραγωγή τους. Κατά τ’ άλλα, τα αρσενικά τρέφονται με γύρη ή νέκταρ από τα φυτά. Πώς θα ξεχωρίσεις ένα αρσενικό, και άρα ακίνδυνο, κουνούπι; Είναι μικρότερο, πιο υπερκινητικό και πιο φασαριόζικο.  

Στο θέμα μας όμως; Τι έλκει πιθανώς σε μεγαλύτερο βαθμό τα κουνούπια σε συγκεκριμένους ανθρώπους; Θα έχεις ακούσει το επιχείρημα ότι οι «γλυκοαίματοι» έχουν τον κουνουπομαγνήτη. Ισχύει; Σε καμία περίπτωση.

1. Οι μυρωδιές σου

Αυτό που έλκει τα κουνούπια είναι το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται με την αναπνοή σου και οι εκκρίσεις από τα σωματικά υγρά όπως ο ιδρώτας, πληροφορία από την οποία προκύπτει και ο «κανόνας»:  όσες περισσότερες μυρωδιές εκλύεις τόσο πιο πιθανό είναι να δείξει σε εσένα προτίμηση ένα κουνούπι. Έτσι, αν είσαι ιδρωμένη ή φοράς έντονο άρωμα είναι λογικό να δεχθείς πολλές επιθέσεις.

2. Η εγκυμοσύνη

Επιπλέον έχει αποδειχθεί για παράδειγμα ότι τα κουνούπια τσιμπούν κατά κόρον έγκυες γυναίκες, πράγμα που είναι λογικό αν σκεφτείς ότι, λόγω ορμονών, εκπέμπουν περισσότερη θερμότητα, διοξείδιο του άνθρακα και μυρωδιές.

3. Η ομάδα αίματος

Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η ομάδα αίματος. Σε έρευνες έχει φανεί ότι όσοι έχουν ομάδα αίματος 0 είναι οι αγαπημένοι των κουνουπιών και δέχονται σχεδόν διπλάσιες επιθέσεις σε σχέση με τους κατόχους ομάδας αίματος Α. Αυτοί που έχουν ομάδα αίματος Β δεν είναι ότι περνούν αδιάφοροι, αλλά είναι η τελευταία επιλογή των κουνουπιών.  

4. Το αλκοόλ

Τέλος, άλλος ένας παράγοντας που σε κάνει πόλο έλξης για τα κουνούπια είναι το αλκοόλ. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Burkina Faso στη Δυτική Αφρική απέδειξε ότι η κατανάλωση μπύρας σε κάνει πιο θελκτική (στα κουνούπια πάντα ε).