ΝΗΣΤΕΙΑ

Αυτό το κριθαρότο με καλαμαράκια και λαχανικά θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη για τα νηστίσιμα

Shutterstock

Περίοδο νηστείας διανύουμε και είναι ευκαιρία να τιμήσουμε τα πιο νόστιμα πιάτα που έχει να μας δώσει. Τα θαλασσίνα σε κάθε είδους εκδοχή τους είναι μερικά από αυτά. Επειδή, κατά γενική ομολογία, τα θαλασσινά (μύδια, στρείδια, καλαμαράκια, χταπόδι, κυδώνια, γαρίδες κ.α.) παραμένουν τροφή που διχάζει. Με άλλα λόγια ή τα λατρεύεις ή τα αποστρέφεσαι.

Απ’ όλα αυτά διαλέξαμε τα καλαμαράκια που σύμφωνα με έρευνες που έχω πραγματοποιήσει σε φίλους μου τρώγονται ευχάριστα και απ’ όσους ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία.

Και τώρα με το βλέμμα στραμμένο σε όσους τρελαίνονται για τις θαλασσινές γεύσεις, έχω να ανακοινώσω ότι το συγκεκριμένο κριθαρότο (δηλαδή ριζότο αλλά με κριθαράκι) με καλαμαράκια δεν είναι ένα συνηθισμένα νόστιμο φαγητό, αλλά από αυτά που τα μνημονεύεις ακόμα και μήνες αργότερα. 

Πρόκειται για συνταγή που ξεφεύγει, σε κάνει να χάνεις τα λόγια σου, να θέλεις απλά να γευτείς χωρίς να πεις λέξη, χωρίς να σχολιάσεις το παραμικρό. Εν τω μεταξύ, σε προειδοποιώ από τώρα ότι είναι πολύ πιθανό να ζητήσεις και δεύτερο πιάτο, αλλά σου ότι αυτά τα φαγητά αξίζει να φας ένα μόνο πιάτο.

Άσε που επειδή φτιάχνεται και σχετικά εύκολα οπότε δεν είναι απίθανο κάποτε να γίνει οι σπεσιαλιτέ σου.

Υλικά:

250 γρ. κριθαράκι

500 γρ. καλαμαράκια (φρέσκα ή κατεψυγμένα), κομμένα σε ροδέλες

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές φέτες

1 μεγάλο πράσο, κομμένο σε κυβάκια

1 φινόκιο, ψιλοκομμένο

2 σκ. σκόρδο, κομμένο σε χοντρά κομμάτια

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κολοκύθι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια

100 γρ. σπανάκι, πλυμμένο

130 γρ. ξηρό λευκό κρασί

400 γρ. σάλτσα ντομάτας κονκασέ

ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια

750 γρ. νερό με 1 κύβο λαχανικών ή 750 γρ. ζωμό λαχανικών

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνεις όλα τα λαχανικά. Τα σωτάρεις ανακατεύοντας τα με ξύλινη κουτάλα για περίπου 7 λεπτά.

2. Προσθέτεις και τα καλαμαράκια και σωτάρεις για ακόμα 5 λεπτά. Όταν πάρουν χρώμα, προσθέτεις και το κριθαράκι. Συνεχίζεις να ανακατεύεις.

3. Σβήνεις με το κρασί και περιμένεις να εξατμιστεί. Προσθέτεις την ντομάτα, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και ανακατύεις.

4. Αρχίζεις να προσθέτεις σε δόσεις και το ζωμό. Σταδιακά. Όσο το κριθαράκι «πίνει» το νερό, τόσο προσθέτεις. Μόλις απορροφηθεί όλη η ποσότητα ζωμού, σημαίνει ότι το κριθαράκι έχει βράσει. 

5. Τελευταίο, προσθέτεις το σπανάκι και ανατεύεις άλλη μία φορά.

6. Αποσύρεις από τη φωτιά και, αφού πρώτα δοκιμάσεις, προσθέτεις λίγο αλάτι και πιπέρι. Σερβίβρεις. Αποκάλυψη!