ΣΥΝΤΑΓΕΣ

5 συνταγές που μπορείς να κάνεις στο πι και φι

Ανήκω στις ανθρώπους που βρίσκουν την μαγειρική φοβερά χαλαρωτική και μπορώ να περάσω πολλές ώρες στην κουζίνα ανακατεύοντας υλικά και δημιουργώντας συνταγές από το μηδέν ή ετοιμάζοντας αγαπημένα μου (μαμαδίστικα και μη) πιάτα.

Κακά τα ψέμματα όμως, τις περισσότερες φορές εύχομαι να μπορούσα να ετοιμάσω το εκάστοτε πιάτο στο πι και φι, ώστε να έχω περισσότερο χρόνο για να χαλαρώσω στον καναπέ με ταινία, να μιλήσω με τις κολλητές μου ή να περάσω την Κυριακή στο μπαλκόνι με τον φίλο μου. Για αυτές τις συνταγές, που γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες και το αποτέλεσμά τους είναι πεντανόστιμο (και εξαιρετικά instagramίσιμο) έχω μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και στα bookmarks του browser μου.

Κάπου εδώ μπαίνει το olagiatokalathi.gr, ένα mini site που δημιούργησε το Sport24.gr μαζί με τα LIDL, στο οποίο βρίσκεις φουλ αρθρογραφία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ. Θέλεις να μάθεις τα πάντα από πρώτο χέρι για την πορεία της ομάδας μας; Κάνεις κλικ στο olagiatokalathi.gr. Θέλεις να πάρεις έμπνευση για το τι θα τρώτε ενώ θα βλέπετε τον αγώνα το βράδυ; Κάνεις κλικ στο olagiatokalathi.gr.

Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου έχει ετοιμάσει συνταγές express που θα σου λύσουν τα χέρια και θα μπουν σίγουρα στη λίστα με τις αγαπημένες σου. Εγώ σου διάλεξα 5 συνταγές, ιδανικές για εκείνες τις μέρες που βαριέσαι να μαγειρεύεις με τις ώρες και θέλεις να κάνεις εντύπωση στους φίλους σου. Ξεκίνα το scroll down και ετοίμασε ένα χαρτί για να γράψεις τα υλικά, που μπορείς να βρεις στα LIDL.

Για το άραγμα με ταινία στο σπίτι

Hot dog

Υλικά

1 μπαγκέτα κομμένη στη μέση

4 λουκάνικα Φρανκφούρτης

2 αγγουράκια πίκλα κομμένα σε λεπτές ροδέλες

Κέτσαπ

Μουστάρδα

Εκτέλεση

1. Βράζουμε τα λουκάνικα σε νερό για 4-5 λεπτά.

2. Κόβουμε τη μπαγκέτα στη μέση και αφαιρούμε τη ψίχα. Αν μας παιδεύει κόβουμε τις γωνίες από πίσω για να το ξετρυπίσουμε.

3. Προσθέτουμε στο εσωτερικό του τη κέτσαπ, τη μουστάρδα, την πίκλα αγγούρι και τα λουκάνικα.

4. Κόβουμε διαγώνια τη μπαγκέτα και σερβίρουμε σε ένα πιάτο.

Για την προβολή του αγώνα μπάσκετ

Λουκάνικα φρανκφούρτης τυλιγμένα με μπέικον και ψητό χαλούμι

Υλικά

1 συσκευασία των 300 γραμ. λουκάνικα Φρανκφούρτης «Αγροικία»

150 γραμ. μπέικον καπνιστό σε φέτες «Αγροικία»

1 συσκευασία των 225 γραμ. χαλούμι «Γάλπο»

Για τη σάλτσα μουστάρδας

4 κ.σ. μουστάρδα

1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρά κυβάκια

Εκτέλεση

1. Βάζουμε τα λουκάνικα σε βραστό νερό και τα βράζουμε για 3 λεπτά. Αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε με μια φέτα μπέικον λοξά.

2. Τα πιάνουμε με οδοντογλυφίδες και τα ψήνουμε στο φούρνο για 13 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τα λουκάνικα.

3. Κόβουμε το χαλούμι στη μέση. Ψήνουμε το χαλούμι σε ένα γραμμωτό τηγάνι και από τις δύο πλευρές.

4. Κόβουμε μια ντομάτα σε λεπτές ροδέλες, τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε σε γραμμωτό τηγάνι.

5. Ανακατεύουμε τη πιπεριά Φλωρίνης μαζί με τη μουστάρδα.

6. Σερβίρουμε σε ένα ντιπάκι τη σάλτσα μουστάρδας. Σε ένα πιάτο βάζουμε το χαλούμι, τα λουκάνικα, τη ψητή ντομάτα και 2-3 φέτες φρυγανισμένο ψωμί.

Μπρουσκέτα με κιμά

Υλικά

450 γραμ. κιμά βόειο

400 γραμ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

200 γραμ. μανιτάρια

2 αυγά

6 γραμ. ξύσμα λεμόνι

100 γραμ. ελαιόλαδο

12 γραμ. αλάτι

1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ “ FRESHONA POLPA DI POMODORI” (καθ. βάρος 400 γραμ.)

40 γραμ. λιαστή ντομάτα κομμένη σε λεπτές λωρίδες (ξεπλυμένη για να ξαρμυρίσει)

3 γραμ. ζάχαρη

100 γραμ. τυρί τριμμένο gouda

Εκτέλεση

1. Σε μια φαρδιά χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι. Το σοτάρουμε καλά να γυαλίσει και ρίχνουμε και τα μανιτάρια. Σοτάρουμε για 5-6 λεπτά ακόμα και προσθέτουμε το κιμά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε την ξαρμυρισμένη λιαστή ντομάτα, το ξύσμα λεμόνι, την ντομάτα κονκασέ και το αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και  προσθέτουμε τη ζάχαρη.

2. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά το φαγητό, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν το φαγητό έχει αρχίσει να κρυώνει λίγο, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά.

3. Αφού κρυώσει τελείως το φαγητό, σπάμε τα δύο αυγά και τα ρίχνουμε μέσα. Ανακατεύουμε και η γέμιση είναι έτοιμη.

4. Κόβουμε το ψωμί σε φέτες 1,5 cm και τις βάζουμε σε ένα ταψί. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180ο C στο grill για 6 λεπτά. Αφού φρυγανιστεί το ψωμί, το αφαιρούμε από το φούρνο και απλώνουμε πάνω στις φέτες τον κιμά. Ρίχνουμε από πάνω τυρί τριμμένο Gouda «Milbona» και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.

Τέλος το βάζουμε σε ένα πιάτο και στολίζουμε από πάνω με λίγο ντομάτα κονκασέ.

Για το brunch με τον φίλο σου

Χωριάτικη φραντζόλα με ζαμπόν

Υλικά

1 φραντζόλα χωριάτικη

2 φέτες κασέρι ”τρεις βοσκοί”

6 φέτες ζαμπόν βραστό καπνιστό

Ψιλοκομμένο μαϊντανό

Για τη σάλτσα

1 κ.γ. κέτσαπ

1 κ.γ. μουστάρδα

1 κ.γ. μαγιονέζα

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα, τη κέτσαπ και τη μαγιονέζα.

2. Κόβουμε τη φραντζόλα στη μέση και αφαιρούμε τη ψίχα. Το γεμίζουμε με τις 2 φέτες κασέρι, τις φέτες ζαμπόν και μια κουταλιά της σούπας από τη σάλτσα κοκτέιλ

3. Στολίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Τορτίγια

Υλικά

Tortilla Wraps

150 γρ. κοτόπουλο στήθος κομμένο σε λεπτές λωρίδες

2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι

1 ντομάτα, ψιλοκομμένη

1 κ.γ. μπούκοβο

1 κ.γ κύμινο

Το ξύσμα από 1 λάιμ

1 κομμάτι 3 εκατοστών τζίντζερ, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

Τα φύλλα μιας χούφτας μαϊντανού, κομμένα με το χέρι

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1. Τοποθετούμε ένα tortilla wrap, προσθέτουμε το γιαούρτι και το απλώνουμε ομοιόμορφα.

2. Ζεσταίνουμε σε υψηλή θερμοκρασία ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις λωρίδες κοτόπουλου.Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τσιγαρίζουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει εξωτερικά.

3. Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, το μπούκοβο, το κύμινο και τσιγαρίζουμε για ακόμα 1 λεπτό.

4. Προσθέτουμε τη ντομάτα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για ακόμα 2 λεπτά, ή μέχρι το κοτόπουλο να είναι λευκό στο εσωτερικό του.

5. Τοποθετούμε το κοτόπουλο στο wrap και προσθέτουμε το ξύσμα λάιμ. Προσθέτουμε το μαιντανό.

6. Κλείνουμε το wrap και απολαμβάνουμε!