ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή για νόστιμα αλμυρά κριτσίνια, ιδανικά για όλες τις ώρες της ημέρας

Shutterstock

Ταπεινά, αλλά άκρως ικανοποιητικά είναι η σωτήρια λύση για τις στιγμές που πεινάς, αλλά δεν θέλεις να φας κανονικό γεύμα. Τα κριτσίνια είναι από τα πρώτα σνακ που βάζουμε στην τσάντα, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, στο κολατσιό του παιδιού, στην τσάντα με τα απαραίτητα για ένα ταξίδι.

Αν σκεφτείς πόσες φορές στη ζωή σου έχεις ικανοποιήσει, σχεδόν αντανακλαστικά, μια ξαφνική λιγούρα σου με ένα κριτσίνι, θα πειστείς γιατί ήρθε η ώρα να φτιάξεις (επιτέλους) τα δικά σου, χειροποίητα κριτσίνα (αντί να επαναπαύεσαι συνεχώς στις επιλογές του εμπορίου).

Τώρα που θα συνειδητοποιήσεις και πόσο εύκολο είναι, δεν θα τα αλλάζεις με τίποτα. Μάλιστα σου έχουμε τη συνταγή για κριτσίνια ολικής άλεσης με φέτα και μυρωδικά. Ιδανικά και για σνακ και για να τα συνδυάσεις με ένα πλατό με τυριά και κρασί για το girls night in που θα κάνεις με τις φίλες σου στο σπίτι.

Υλικά

100 ml ελαιόλαδο

100 ml νερό κρύο

1 κ.σ. ξύδι

115 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

130 γρ. αλεύρι σκληρό

¼ κ.γ. αλάτι

1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

2 κ.σ. ρίγανη

40 γρ φέτα, κομμένη σε κυβάκια

Εκτέλεση

1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις το ελαιόλαδο με το νερό και το ξύδι και σε ένα άλλο ενώνεις το αλεύρι, το αλάτι, την ρίγανη και το μπέικιν πάουντερ.

2. Ρίχνεις σταδιακά τα στερεά υλικά στα υγρά και ζυμώνεις μέχρι να προκύψει μια ζύμη ελαστική (χωρίς να κολλάει στα χέρια). Πλάθεις όλη τη ζύμη σε μακρόστενο σχήμα, την τυλίγεις σε μεμβράνη και τη βάζεις στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.

3. Βγάζεις τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζεις στα δύο και ανοίγεις τη μισή με έναν πλάστη. Από τη μια πλευρά προσθέτεις την μισή ποσότητα της φέτας, γυρίζεις τη ζύμη από την άλλη και ρίχνεις τα υπόλοιπα.

4. Κόβεις (μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον κόφτη της πίτσας) σε λωρίδες. Πλάθεις κάθε λωρίδα σε κυλινδρικά κουλουράκια και τα τοποθετείς πάνω σε ένα ταψί στο οποίο έχεις στρώσει λαδόκολλα. Επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία για το άλλο μισό της ζύμης.

5. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά και μόλις τα κριτσίνια σκληρύνουν, τα βγάζεις από το φούρνο και τα αφήνεις να κρυώσουν. Διατηρούνται για μια εβδομάδα μέσα σε αεροστεγώς κλειστό βάζο ή τάπερ και, επειδή έχουν και τη φέτα, θέλουν ψυγείο.